sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Karamellivanukas

Creme brulee on lempijälkiruokaani, jonka valmistaminen ei oikeastaan ole edes vaikeaa. Innostuinkin kovasti löytämästäni ohjeesta, joka on vähän kuin bruleeta, mutta jossa tavallisen sokerin sijasta oli käytetty tummaa sokeria. Suomessa on nykyään myynnissä niin paljon eri sokerilaatuja, että piti vähän tutkailla, mitä ohjeen "packed light brown sugar" tarkoittaa. Kuvissa se näytti suunnilleen samalta kuin meidän fariinisokerimme. Monin paikoin sana "packed" selitettiin sillä, että sokeri pitää mitattaessa painella mitta-astiaan, jotta saadaan oikea määrä sokeria. Muutoin sokeriin jää kuulemma aukkoja ja mittaus vääristyy. Kuulostikin siis ihan fariinisokeriltamme, joten valitsin kaapista sitä.

Lopputulos oli oikein onnistunut. Maussa oli tumman sokerin paahteisuutta ja lämpöä, joka sopii mukavasti talvi-iltoihin. Näin joulun aikaan seosta olisi voinut vaniljan lisäksi maustaa myös jouluisilla mausteilla, esimerkiksi kanelitangolla ja tähtianiksella. Ehkäpä sinä kokeilet ja raportoit tuloksista?


KARAMELLIVANUKAS (4 annosta)

2 rkl voita
3/4 dl fariinisokeria
1/4 tl suolaa (laitoin sormisuolahiutaleita)
puolikas vaniljatanko
2 dl kuohukermaa
3/4 dl kevytmaitoa
2 keltuaista (M-kokoisista munista)

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen. Ota neljä pientä annosvuokaa (esim. pienet reilun desin vetävät kahvikupit sopivat tähän hyvin) ja laita ne uunivuokaan.

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon fariinisokeri ja suola. Halkaise vaniljatangon puolikas ja kaavi siemenmassa sisältä pois. Lisää kattilaan vaniljatanko ja siemenet. Paista sokeriseosta sekoitellen noin viisi minuuttia. Varo polttamasta sokeria eli vähennä hiukan lämpöä liedeltä, äläkä pöhötä täysillä. Lisää kattilaan kerma. Sekoita samalla koko ajan, kun kaadat kermaa kattilaan. Keitä seosta viitisen minuuttia samalla useasti sekoitellen, jotta seoksesta tulee tasaista. Lisää lopuksi maito ja sekoita. Tämän jälkeen seosta ei tarvitse enää keittää.

Erottele munista keltuaiset ja laita ne kulhoon. Sekoita keltuaisten rakenne rikki vispilällä, mutta älä vispaa. Poista sokeri-kermaseoksesta vaniljatanko. Kaada kuuma seos vähitellen keltuaisten joukkoon samalla koko ajan vispilällä sekoittaen. Älä vatkaa ja vaahdota tässäkään vaiheessa ettei synny turhaa vaahtoa.

Keitä vedenkeittimellä kuumaa vettä. Jaa vanukasmassa annosvuokiin. Kaada uunivuokaan, jossa pikkuvuoat ovat, kuumaa vettä niin että sitä on noin puoliväliin annosvuokia. Peitä koko homma foliolla ja nosta varovasti uuniin (ettei isossa vuoassa oleva vesi loisku käsillesi ja vanukasmassaan). Kypsennä vanukkaita 45-50 minuuttia (minulla oli 45 minuuttia) 170 asteessa. Karamellivanukkaat ovat valmiita, kun massa on hyytynyt, mutta hytkyy vielä vuokaa varovasti heilutettaessa. Nosta valmiit vanukkaat pois vesihauteesta ja anna niiden jäähtyä vähintään kaksi tuntia. Voit valmistaa vanukkaat myös päivän tai kaksi ennen niiden tarjoilua. Ne säilyvät hyvin jääkaapissa. Koristele vanukkaat halutessasi muutamalla suolahippusella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti