perjantai 29. toukokuuta 2015

Viettelevän herkullinen panna cotta

Vai voiko sanoa panna cotta? Ohje nimittäin oli nimellä "sahrami-valkosuklaahyytelö" (Maku 2/2014). Taidan sotkea pakkaa, ja nimetä sen vielä kolmannellakin nimellä: vanukas. Oli miten oli, mutta minä olin tätä jälkiruokaa maistettuani aivan myyty. Söin kokonaisen maitolasillisen, ja olisin voinut syödä toisen mokoman perään.

Valmistin jälkiruokaa vain puolikkaan annoksen ohjeesta, joka oli tarkoitettu kuudelle hengelle. Korvasin osan kermasta luonnonjugurtilla, sillä pelkkä kermainen panna cotta on minun makuuni hieman liian kitalakeen tarttuvaista. Jugurtti paitsi helpottaa suutuntumaa, myös tuo makuun raikkautta. Tässä tuo muutos toimi erittäin hyvin. Vähensin myös hieman liivatteen määrää (laitoin vain yhden liivatteen tekemääni puolikkaaseen annokseen).

Ehkä on vielä syytä korostaa, ellette kerrasta usko: viettelevän ihanaa!


SAHRAMI-VALKOSUKLAAVANUKAS / PANNA COTTA (6 annosta... tai 4 reilun kokoista)

3 liivatelehteä (tai 2, jos tykkäät ei-niin-tiiviistä panna cotasta)
4 dl kuohukermaa
1/4 dl sokeria
1 (luomu)appelsiinin kuori raastettuna
0,5 g sahramia
150 g valkosuklaata
2 dl luonnonjugurttia

Laita ihan ensimmäiseksi liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Anna liota vähintään viisi minuuttia.

Kuumenna kattilassa kerma, sokeri, appelsiininkuoriraaste ja sahrami koko ajan lempeästi sekoitellen lähes kiehuvaksi. Siirrä kattila pois levyltä ja anna kerman maustua noin 10 minuuttia.

Siivilöi appelsiininkuoret pois kermasta ja kuumenna kermaa kattilassa uudelleen lähes kiehuvaksi. Paloittele suklaa ja lisää se kerman joukkoon. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut ja lisää joukkoon myös liivatteet. Sekoita, kunnes nekin ovat sulaneet kunnolla. Lisää lopuksi luonnonjugurtti ja sekoita seos tasaiseksi. Annostele seos jälkiruoka-astioihin ja laita jääkaappiin hyytymään vähintään kahdeksi tunniksi, mieluumin pidemmäksi aikaa.

Koristele vanukkaat esimerkiksi granaattiomenan siemenillä ja paahdetuilla mantelilastuilla (paahtaminen käy kätevästi kuivalla, kuumalla paistinpannulla - varo vain, etteivät pala). Myös kalvottomiksi leikatut appelsiiniviipaleet toimisivat koristeena hyvin.


8 kommenttia:

  1. Uskon kyllä, että on ihanaa. :) Ja tosi sieviäkin vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina! Testaappa itsekin ja totea herkullisuus :)

      Poista
  2. Pelkästä kermasta tulee turhan tuhtia minunkin makuun. En pidä siitä tahmaisesta tunteesta kitalaessa, jos kermaa ei ole säästelty.

    Viime viikonloppuna Ruotsissa tuli sellainen annos sahramia, ettei vähän aikaa ehkä pysty...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sahramin yliannostus :) ! Kunhan siitä selviät, niin tartu tähän ohjeeseen.

      Poista
  3. Onpa kauniit kuvat! Ja varmasti herkullinen makukin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maaria - kommentoinnista ja kehuista! Tämä jälkiruoka oli niin hyvää, että sitä tulee ihan varmasti tehtyä toistekin.

      Poista
  4. Miten olen missannut tämmöisen herkun. Kauniita ja varmasti hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein ihanuuksia pompsahtelee esiin sieltä täältä niin tiuhaan, että joku niistä jää huomiotta. Kannattaa testata, miten ihanaa tämä onkaan :)

      Poista