sunnuntai 2. toukokuuta 2021

Sunnuntain suklaakakku

Viikonpäiväleivonnaisten sarja on päässyt viimeiseen osaan. Jos oikein leivotuttaa, eikä keksi mitä leipoisi, voi valikoida leivonnaisen viikonpäivän alun mukaan. Tänään on...

...SU eli sunnuntai. Suklaakakku.


Su...-alkuisista ruokasanoista tuli ensimmäisenä mieleen suklaa, ja sen jälkeen olikin jo vaikea saada mieleen ajatuksiin mitään muuta. Suklaakakkua ei taloudessamme kovinkaan usein näy, joten se oli selvä valinta viikonpäiväleivonnaisten listan loppuun. Tämä kakku on yhdistelmä kahdesta eri ohjeesta: Kinuskikissan korkea suklaakakkupohja (pienin muokkauksian) ja Fazerin Marianne-pokekakun täyte. Pokekakkua eli tökkäyskakkua en olekaan ennen tehnyt, vaikka se jokin aika sitten oli hyvinkin trendikäs kakkumuoto. Tuossa Fazerin ohjeessa säikyin valtavaa sokerin määrää, ja siksi vaihdoin pohjaa. Kinuskikissalta löytyi sopiva, jossa vaihdoin fariinisokerin tilalle kookossokerin (sekin vähensi makeutta vielä lisää). Kuuman veden sijaan laitoin kuumaa kahvia.

Tein kakun pienoisversiona. Irtopohjavuokani oli vain 15 halkaisijaltaan, ja Kinuskikissan sivulta löysin oivallisen muunnostaulukon, jonka avulla ohje oli näppärä muuttaa omaan vuokaan sopivaksi. Tein vuokaan korkeat reunat leivinpaperin avulla, ja ne toimivat hyvin. Kakusta tuli komean korkea. Paistoin kakkua hiukan liian pitkään, eikä siitä tullut ihan niin mehevä ja kostea kuin olisin toivonut. Maukas siitä kuitenkin tuli! Ei liian makea, vaan meidän makuumme juuri sopiva.


SUKLAINEN POKE-KAKKU (20 cm:n vuokaan)


Pohja:

6,25 dl vehnäjauhoja

2,5 dl sokeria

1 dl kookossokeria (tai fariinisokeria)

0,75 dl tummaa kaakaojauhetta

1,5 tl ruokasoodaa

1 tl leivinjauhetta

hippunen suolaa

2,25 dl maitoa

2,25 dl kuumaa kahvia (tai kuumaa vettä)

0,75 dl öljyä

3 munaa

 

Laita uuni kuumenemaan 185 asteeseen. Voitele ja korppujauhota 20 cm:n kokoisen irtopohjavuoan pohja. Leikkaa leivinpaperista suikaleet, jotka nousevat vähintään 5 cm reunoja korkeammalle. Voitele vuoan reunat sisältä ja painele suikaleet reunoihin sisäpuolelle. Laita suikaleita vähän limittäin toistensa kanssa, jotta ei jää rakoja.

Sekoita kuivat aineet kulhossa, lisää sitten maito, kahvi ja öljy. Sekoita vatkaimella tasaiseksi ja lisää lopuksi kananmunat vielä hyvin sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja paista 185-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Jäähdytä kakkupohja hyvin. Minun pohjani nousi keskeltä komeasti pallomaiseksi, ja leikkasin sen tasaisemmaksi, kun pohja oli jäähtynyt.


Täyte: 

2 dl kuohukermaa

1 dl Marianne Cruchia (eli Mariannekarkkimurskaa)

100 g tummaa suklaata (väh. 70%:sta)

Kiehauta kerma kattilassa. Lisää Mariannemurska ja sekoittele, kunnes se on liuennut kokonaan. Voi olla viisasta lisätä murskaa vähän kerrallaan. Minä kaadoin koko satsin ja sain aikaan kunnon möykyn, jonka liottelu kesti niin kauan että jouduin lämmittämään kermaa uudelleen. Kun karkkimurska on liuennut, lisää kuumaan kermaseokseen paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasaista.

Tee jollain sopivalla pyöreällä välineellä kakkuun koloja. Minä käytin vihannesveistä, jonka varsi on pyöreä. Tökkää kakkupohjaan koloja niin, että et tökkää pohjaa rikki. Sopivan kolomäärän pähkäily otti aikansa minulla. Pitää varoa, ettei kakkupohja ihan kokonaan hajoa tökkäillessä, vaan pysyy kasassa kunnolla. Kaada sitten minttusuklaakermaa koloihin ja lopuksi vähän kakun päällekin.

Päälle:

2 dl kermavaahtoa + 0,5 dl Marianne Crushia keskenään sekoitettuna

tuoreita marjoja (vadelmia tai mansikoita)


* * *

Viikonpäiväleivonnaiset: 

Maanantain mantelikakku

Tiistain tiikerikakku

Keskiviikon kesäkurpitsagalette

Torstain tonnikala-perunapiirakka

Perjantain perunakakku

Lauantain lakkakääretorttu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti