perjantai 16. huhtikuuta 2021

Perjantain perunakakku

Hiihtolomaviikolla tuli mieleen tehdä viikonpäiväleivonnaisia. Julkaisen viikoittain yhden viikonpäiväleivonnaisen - jospa leivontainnostus tarttuisi!


Perjantai eli PE.

Tämä oli vaikea. Ensin ajattelin perunaa (löysin yhden ohjeenkin), sitten persikkaa. Peruna kuulosti tylsältä, mutta kokeilujen myötä osoittautui ainoaksi julkaisukelpoiseksi vaihtoehdoksi - toisin kuin persikkaviritelmät. Ensin tein persikkapiiraan, jossa on persikkakiisseli ja taikinasta ristikko päällä. Nätti, mutta mauton. Päätin viritellä sitä - tulos vähän maukkaampi, mutta rumempi --> edelleen ö-mappiin. Kolmas persikkainen leivonnainen oli rahka-juustopiirakka. Aivan maukas ja suhteellisen nättikin, mutta ei vie voittoa aprikoosipiirakasta, jossa on kaikki kohdallaan.

Aloin jo masentua näistä kaikista leipomiskokeiluista, mutta en aikonut luovuttaa! Enää perjantai, lauantai ja sunnuntai jäljellä, kyllä tästä selvitään. Tartuin siihen perunaohjeeseen, joka oli ihan ensimmäiseksi tuntunut houkuttelevalta ja ryhdyin leipomaan. Mausteinen perunakakku oli helppo tehdä, mutta ennen kaikkea kerrassaan maukas leivonnainen. Ohjeessa sanotaan, että kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, mutta... Tunnustan nyt vähän häpeillen, että söin vielä hyvinkin lämpimästä kakusta kaksi reilua siivua seisaallani keskellä keittiötä. Niin hyvää se oli!

Muutin ohjetta vain sen verran, että vähensin kanelin määrää ja lisäsin yhden limetin kuoren raastettuna. Mielestäni hyvä kombo!

 

PERUNAKAKKU

 

3 kananmunaa

2 dl sokeria

2-3 keitettyä perunaa (n. 200 g)

125 g margariinia

1,5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

0,25 tl vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)

0,5 tl kanelia

2 tl kardemummaa

yhden limetin kuori raastettuna (vihreää osaa kuoresta)

2,5 dl kaurahiutaleita


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota litran vetoinen suorakaiteen muotoinen kakku-/leipävuoka. Sulata ja jäähdytä margariini. Sekoita jauhot, leivinjauhe, mausteet, limetinkuoriraaste ja kaurahiutaleet kulhossa. Vaahdota munat ja sokeri toisessa kulhossa. Raasta perunat ja sekoita ne huolellisesti yhdessä sulatetun margariinin kanssa muna-sokerivaahtoon. Lisää lopuksi jauhoseos nopsakasti joukkoon. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 45-50 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Kun tuikkaa varovasti tikun keskelle kakkua, eikä siihen tartu taikinaa, on kakku kypsä. Nosta kakku uunista, anna jäähtyä hetken vuoassa ja kumoa sitten.


Viikonpäiväleivonnaiset: 

Maanantain mantelikakku

Tiistain tiikerikakku

Keskiviikon kesäkurpitsagalette

Torstain tonnikala-perunapiirakka

 

***

PS: Tällaisia värkkäsin, mutta ei niistä oikein sen enempää...

Soma, mutta mauton.

Melko soma, melko hyvä, mutta raaka pohja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti