lauantai 24. huhtikuuta 2021

Lauantain lakkakääretorttu

Hiihtolomaviikolla tuli mieleen tehdä viikonpäiväleivonnaisia. Julkaisen viikoittain yhden viikonpäiväleivonnaisen - jospa leivontainnostus tarttuisi!

 

LA eli lauantai

La-alkuisia leivontaan sopivia sanoja tuli mieleen vain lakritsa ja lakka. Lakritsa-aiheinen leivonta ei nyt innostanut, joten valitsin lakan. Siitäkin huolimatta, että en ole eläissäni sanonut hillaa lakaksi, vaan hilla on hilla. Ja tämä on hillakääretorttu. Olkoon nimi kumpi tahansa, kääretorttu oli hyvää. Tein kääretorttua kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla sössin täytteen kanssa, kun liivatetta oli liian vähän enkä malttanut hyydytellä täytettä ennen sen lisäämistä kääretorttulevylle. Lopputuloksena oli kauhean ruma, mutta hyvänmakuinen litteä ja levinnyt, täytettä pursuileva tekele. Ei blogiainesta. En ottanut edes valokuvaa. Toinen yritys onnistui paremmin eli on julkaisukelpoinen.

Tein meidän kahden hengen talouteemme sopivan pienen kääretortun (pieni leivinpelti oli kokoa 25 cm x 33 cm).



LAKKAKÄÄRETORTTU  /  HILLAKÄÄRETORTTU

 

Pieni pohja:

2 kananmunaa

0,5 dl sokeria

0,5 dl vehnäjauhoja

1 rkl tummaa kaakaojauhetta

2 rkl maissijauhoa (Maizenaa)

1 tl leivinjauhetta


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, maissijauho ja leivinjauhe keskenään. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos mukaan siivilän läpi hyvin varovaisesti samalla sekoittaen (puuhaarukka tai nuolija sopivat tähän tarkoitukseen). Jos olet liian tehokas, vaahto lässähtää. Kaada taikina leivinpaperin päälle pienelle uunipellille tai vuokaan. Paista noin 8 minuuttia. Ole tarkkana paiston kanssa, koska näin pieni ja ohut levy kärähtää äkkiä. Ota paistos uunista ja anna sen jäähtyä hetki. Levitä puhtaalle leivinpaperille hiukan sokeria ja kumoa kääretorttulevy sokerin päälle. Poista leivinpaperi levystä varovasti ja jätä levy odottamaan täytettä.


Täyte:

2 liivatelehteä

2 rkl appelsiinimehua

1 prk lakkarahkaa

3 reilua ruokalusikallista paksua turkkilaista jugurttia

1 - 1,5 dl lakkoja/hilloja

(Lisää sokeria, jos haluat. Minä en lisännyt lainkaan, koska tuo lakkarahka on niin makeaa. Makuasioita!)


Aloita täytteen valmistus liivatteista ja laita ne kylmään veteen pehmenemään (laita ne likoamaan jo samaan aikaan, kun laitat kääretorttulevyn paistumaan). Sekoita kulhossa rahka ja jugurtti sekä hillat. Lisää sokeria, jos tunnet siihen tarvetta (maustettu rahka on aika makeaa jo sellaisenaan). Kuumenna appelsiinimehua ja lisää sinne pehmenneet liivatelehdet, josta olet pusertanut ylimääräisen veden pois. Sekoita nopeasti. Kaada liivateliemi ohuena norona täyteseoksen joukkoon koko ajan reippaasti sekoittaen. Nosta täyte jääkaappiin ässettymään ainakin vartiksi. Kun täyte alkaa vähän jämähtää, ota se jääkaapista ja sekoita rivakasti. Levitä täyte kääretorttulevylle ja rullaa torttu. Minä rullasin lyhyeltä sivulta. Kääri kääretorttu leivinpaperiin ja nostaa jääkaappiin. Noin tunnin kuluttua pitäisi olla valmista ja kääretorttu leikattavassa kunnossa.

* * *

Viikonpäiväleivonnaiset: 

Maanantain mantelikakku

Tiistain tiikerikakku

Keskiviikon kesäkurpitsagalette

Torstain tonnikala-perunapiirakka

Perjantain perunakakku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti