lauantai 15. syyskuuta 2012

Iltapalahummeri

Pakasteessa on pötkötellyt jo jonkin aikaa hummeri, jonka kohtalona oli päätyä gratinoiduksi. Ei huono kohtalo! Ainakin syöjät olivat tyytyväisiä täyteläiseen herkkuunsa. Me siis söimme hummerinpuolikkaamme raikkaan salaatin ja Palmer & Co -shampanjan kera iltapalaksi, mutta alkuruuaksikin ne olisivat sopineet oikein hyvin. Mukavan tuntuinen ohje löytyi Maku-lehden sivuilta. Tein pienemmän määrän, ja laitan tähän omat mittani (höh, siis hummerisoosin mitat...määrät...).


GRATINOITU HUMMERI (kahdelle)

1 pakastehummeri
1 rkl salottisipulisilppua
nokare voita
1 tl tomaattipyrettä
n. 1 dl valmista hollandaisekastiketta
n. 1 dl kuohukermaa
2 salvianlehteä silputtuna (alkuperäisessä ohjeessa oli vähän rakuunaa)
ripaus suolaa
ripaus cayennepippuria
vajaa 1 tl dijonsinappia
n. 1 tl konjakkia
1 dl parmesaanijuustoraastetta

Sulata hummeri jääkaapissa. Jos on hoppua, voit sulattaa hummerin myös laittamalla hummeripussukan kylmään veteen lillumaan. Halkaise hummeri pituussuunnassa: paina veitsenkärki pään ja kilven läpi ja jatka leikkaamista niin että leikkaat myös pyrstön kahtia. Poista kuorta muistuttava mahalaukku, joka sijaitsee kummankin puolen etuosassa. Ota talteen pyrstölihat ja poista tumma suoli. Kaavi kaikki lihat tarkasti talteen. Poista sakset ja riko ne (paukuttele ja riko vaikka pähkinäsaksilla), ota lihat talteen. Minä vielä huuhtelin hummerinpuolikkaat siinä vaiheessa, kun lihat oli perkattu pois.

Kuullota sipulisilppua pannulla voissa hetken aikaa, älä ruskista. Lisää tomaattipyre ja sekoittele. Lisää hollandaisekastike ja kerma, ja anna seoksen kiehua pari minuuttia. Lisää mausteet, sinappi ja konjakki, sekä paloitellut hummerinlihat. Minä en enää kiehauttanut seosta, vain sekoitin hyvin, ja jaoin seoksen hummerinkuoriin. Päälle ripotellaan parmesaania.

Kuorruta hummereita 250-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia tai kunnes juusto on saanut väriä.

10 kommenttia:

  1. Oi, mikä luksusiltapala! Oliko samppanjakin hyvää? :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Campa! Tämä oli ensikokeilu gratinoidusta hummerista, ja onnistui mielestäni hyvin.

    Virpi, luksusta oli, todellakin! Sammpis oli oikein hyvää, ostimme sen pari viikkoa sitten Haaparannalta Systeemistä. Vuosikerta oli 2005.

    VastaaPoista
  3. Ei hassumpi iltapala, maistuisi kyllä minullekin. Haaparannalla on kiva käydä ostoksilla, esim.ICA:ssa on hyvät valikoimat kaikenlaista.

    VastaaPoista
  4. Voi mitä herkkuja. Mullakin on pakkasessa yks hummeri, kunhan uskallan ryhtyä toimeen.

    VastaaPoista
  5. Olen, Luimupupu, kanssasi samaa mieltä Haaparannasta. Mekin käydään yleensä aina ICAssa, ja ostetaan sieltä jotain mitä ei täältä saa. Kuten kerran yllytettynä säilyketölkissä olevaa ölkorvia (siis makkaraa, ei korvia). Minä en erityisemmin innostunut siitä, Armastus tykkäsi.

    Nanna, ei muuta kuin hummeri kimppuun, vaikka onhan se aika uhkaavan näköinen :))

    VastaaPoista
  6. Meillä syötiin iltapalaksi leipää ja teetä. Että samoille linjoilla;)

    VastaaPoista
  7. Mutta kuitenkin oli iltapalaa, Hannele! Ettette vain happea haukanneet :)

    VastaaPoista
  8. Kivat iltapalat teillä! :)

    Samppis ei ole koskaan hassumpi iltapala ja hummeri tuimasta katseestaan huolimatta varmasti aikamoinen herkku.

    VastaaPoista
  9. Siis meillähän on aina tämäntyyppinen iltapala :) Emme enää säiky hummerin katsettakaan! Mutta on se hyvää kyllä.

    VastaaPoista