sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Stifadon huumaava tuoksu!

Viileinä puhaltavat syystuulet saavat ihmisen askartelemaan pataruokien parissa. Kolmen tunnin hauduttelu tuo lämpöä keittiöön, ja pataruualla herkuttelu lämmittää niin sielua kuin kehoakin.

Kreikkalainen lihapata, stifado, on todella aromikas ja maittava ruoka, joka tuo kotiin huumaavat tuoksut. Kanelitanko on yllättävä, mutta olennainen osa tätä lihapataa, joten muista heittää se sekaan. Minä olen tehnyt stifadoni aina naudanpaistista, koska sitä nyt sattuu olemaan yleisimmin saatavilla. Mielessä siintää myös stifado lampaan-/karitsanlihasta, mutta ei ole tullut tehtyä. Campasimpukka on käyttänyt pataan karitsanpotkia, sitäkin voisi kokkeilla joskus!


Ohjeeni on peräisin Anopilta, ja tällä kertaa tein stifadon tällä tavalla (jotakuinkin ohjeeni mukaan):

STIFADO (neljälle)

n. 600 g naudanpaistia (ulko- tai kulmapaistia)
10 salottisipulia
5 isoa valkosipulinkynttä
1 rkl oreganoa
1 kanelitanko
2 laakerinlehteä
1 rkl vasikanfondia
1 dl vettä
400 g tomaattimurskaa
n. 1 dl punaviiniä
2 rkl hunajaa
pari timjaminoksaa
suolaa

Leikkaa paisti reiluiksi suupaloiksi ja laita ne laakeaan uunivuokaan. Kaada päälle vähän öljyä ja sekoita. Työnnä vuoka uuniin 250 asteeseen ja paista 15 minuuttia (lihapalat saavat vähän väriä).

Kuori sipulit ja puolita ne. Kuori valkosipulinkynnet ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi. Ota lihat uunista, vähennä lämpö170 asteeseen, ja lisää vuokaan sipulinpuolikkaat, valkosipuliviipaleet, kanelitanko, laakerinlehdet, fondi, vesi, tomaattimurska, punaviini, timjaminoksat ja hunaja, sekä vähän suolaa. Sekoita ja laita vuoka uuniin. Muhittele stifadoa 170-asteisessa uunissa kolmisen tuntia tai kunnes lihat ovat pehmeitä ja mureita. Maista kastiketta puolivälissä paistoa ja säädä suola kohdalleen.
 

Me olemme syöneet stifadon kanssa uunissa paistettuja perunalohkoja, valkosipuliperunoita tai riisiä. Tällä kertaa keitin riisiä ja maustoin sen sahramilla ja tuoreella, silputulla mintulla. Maut sopivat erinomaisesti yhteen stifadon kanssa.

6 kommenttia:

  1. Stifado on mahtavaa ja kuuluu meilläkin pataruokien perusvalikoimaan. Olemme tehneet sitä ainakin hirvestä.

    VastaaPoista
  2. Ihanaa, kun on syksy - täydellinen vuodenaika tuntikausia haudutetulle padalle.

    VastaaPoista
  3. Voi että, tämä voisi olla ensi viikonlopun ruoka, ruokapiirin kautta tulee lihasatsi just perjantaina! Ja se kaneli, se tosiaan kuuluu stifadoon!

    VastaaPoista
  4. Ihanan syksyinen resepti, testaan taatusti!

    VastaaPoista
  5. Ainiin, melkein unohdin syksyn yhden hyvän puolen: lihapadat. Jee!

    Kivat kuvat!

    VastaaPoista
  6. Luimupupu, mekin ollaan tehty stifadoa joskus hirvestä, aivan unohdin! Oli hyvää.

    Jonna, jotain kivaa syksyssäkin - padat :)

    Campasimpukka: Ruokapiirin lihatoimitus tulee siis justiinsa oikeaan aikaan, viikonlopulle ja syksyn lämmittävien patojen äärelle.

    Riitta: Testaa!

    Hannele: Äkkiä pataan! Siis lihat :) ei bloggari. Ja kiitos kuvakehuista!

    VastaaPoista