Salaatti on pahimmillaan nahistuneita vihertäviä lehdykäisiä karvaalla tomaatilla ja nihkeillä kurkunpaloilla höystettynä, mutta parhaimmillaan (ja onneksi useammin) rapsakkuutta ja makujen harmoniaa tai ilotulitusta. Ruokaisuutta saa milloin mitäkin proteiininlähdettä käyttämällä. Pikaruokaakin salaatti usein on, mutta tämän päivän salaattiherkkuamme en lähettäisi Pastanjauhannan pikaruokakisaan. Valmistamisessa kului nimittäin lähemmäs puolitoista tuntia, ja ehdin välillä nykäistä melkein puolen tunnin tirsatkin. Vaivalloista salaatin teko ei sentään ollut, sillä punajuuret paahtuivat uunissa ihan itsekseen ja pekonin ja vuohenjuuston paistaminen kävi helposti ja nopsakasti. Ja mitkä maut lautasella lopulta olikaan! Uuh ja aah, herkkua!
Minulla on hirttänyt päälle pahanlaatuinen punajuurihimo. Jokin aika sitten söin niitä paahdettuna, vuohenjuuston kera, tupaantuliaisissa, ja töissäkin onneksi tarjoilevat uunipunajuuria aika ajoin. Punajuurihimoissani tämänkin salaatin kehittelin.
Nyt hihat heilumaan, uuni kuumenemaan ja salaatti lautaselle (ja ne nokosetkin ehdit ottaa):
PUNAJUURI-VUOHENJUUSTOSALAATTI
(tässä ei ole määriä, säädä ne mieleiseksesi)
jotain tavallista salaattia + rucolaa
tomaattia
keltaista paprikaa
rapeaksi paistettuja pekonisuikaleita
pinjansiemeniä + pekaanipähkinöitä (tai niitä pähkinöitä, joita sattuu olemaan)
pätkä vuohenjuustoa
paahdettuja punajuurilohkoja
balsamicosiirappia kastikkeeksi
Aloita punajuurista. Kuori punajuuret ja lohko ne. Laita lohkot uunivuokaan ja lorottele päälle vähän öljyä (minulla oli avokadoöljyä). Pirskottele päälle myös balsamiviinietikkaa ja ripottele suolaa ja mustapippuria sekaan. Loraus juoksevaa hunajaa kruunaa satsin. Työnnä punajuuret 225 asteiseen uuniin joksikin aikaa ja vähennä sitten (ehkä tirsojen jälkeen) lämpöä 200 asteeseen ja kypsennä punajuurilohkot pehmeiksi.
Paahda pähkinöitä kuivalla, kuumalla pannulla, jos haluat. Paista pekonit. Kasaa lautaselle salaattia + rucolaa sekä tomaattia ja paprikakuutioita. Lisää paistetut pekonisuikaleet. Leikkaa vuohenjuustosta reilun sentin paksuisia viipaleita ja paista niitä nopeasti pannulla öljyssä (tai pekonirasvassa). Nosta ne salaattiannoksen päälle. Ripottele päällimäiseksi pähkinöitä ja kruunaa koko komeus balsamicosiirapilla.
Ai-van ta-jut-to-man hy-vää.
Maistuu jopa sille, joka ei punajuurista ole piitannut.
Nonni. Nyt pitää etsiä otsalamppu, laittaa kumpparit jalkaa ja mennä kiskomaan punajuurien naateista. Illalla syödään paahdettuja junapuuria, jos naattien päässä on siis jotain muuta kuin matoja ja multaa. Kiitsa innoituksesta!
VastaaPoistaHopihopi pihalle! Ja tähän on tultu, kello puoli kaheksan ja lamppua tarvitaan. En tykkää. Lohdukkeeksi sytytän kynttilöitä tänne ja keitän teetä.
VastaaPoistaMeni teelinjalle täälläkin. En löytäny lamppua, käsivaralla olisin niittäny varmasti nokkosta.
VastaaPoistaNo näyttää tosiaan hyvältä ja ihan jo ainesluettelosta näkee että taitavat yhteenkin sopia, nam nam.. :)
VastaaPoistaKyllä sopivat todella hyvin yhteen! Suu olisi syönyt toisenkin lautasellisen, mutta vatsa ei vetänyt. Harmillinen tilanne :)
Poista