keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Falafelpallerot

Jos tykkää hummuksesta, tykkää varmaankin myös falafelista. Onhan molemmissa kikherneitä. Hummuksen ystävänä olen pitään haihatellut itse tehtyjen falafelpyöryköiden perään, ja nyt vihdoin olen päässyt toteutuksen asteelle. Tein Heidin ohjeen mukaan, ja sain aikaan hyvänmakuiset pallerot. Ohjeessa käsketään paistamaan falafelit kypsiksi. Okei, joo, mutta mitä se tarkoittaa? Yritin paistaa nätin värisiksi ja toivoin, että se markkeeraa myös oikeanlaista kypsyyttä. Öljyä saattoi kyllä olla liian vähän, vaikka lisäilin sitä välillä.

Jostain syystä olen ollut siinä luulossa, että falafelpyöryköiden teko on työlästä ja vaikeaa. Höpönkökkö, ei ollut! Nämä syntyvät melko lailla vaivatta esim. noutopöytään kasvisvaihtoehdoksi lihapullille. Paitsi että ovat niin hyviä, että lihansyöjätkin ihastuvat :)


FALAFELPYÖRYKÄT
1 sipuli
2 pkt kikherneitä (valmiiksi kypsennettyjä, n. 6 dl)
1 dl grahamjauhoja
3 valkosipulinkynttä
1,5 - 2 tl jeeraa
1,5 tl suolaa
vajaa teelusikallinen cayennepippuria
mustapippuria
1,5 dl tuoretta korianteria silputtuna (minulla oli vain kuivattua, laitoin vajaan ruokalusikallisen)
1,5 rkl tahinia
1,5 rkl sitruunamehua

Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä pannulla. Lisää ihan loppuvaiheessa hienonnetut valkosipulinkynnet. Valuta kikherneet hyvin. Mittaa tehosekoittimeen (tai kulhoon sauvasekoittimella sekoitettavaksi) sipulit, kikherneet, grahamjauhot ja mausteet. Sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää taikinan sekaan korianterisilppu, tahinia ja sitruunamehu, ja sekoita tasaiseksi. Maista seosta ja lisää mausteita, jos tarvitsee.

Muotoile taikinasta grahamjauhojen avulla pyöryköitä. Kuumenna pannulla reilusti öljyä ja paista falafelit kypsiksi välillä käännellen.


Falafelpyöryköiden kera tarjoilin Heidin tapaan tomaattikastiketta...

400 g tomaattimurskaa
1 dl coca colaa
oman maun mukaan sriracha-chilikastiketta
valkosipulijauhetta (minä käytin 1 valkosipulinkynnen)
bbq-mausteseosta (minä laitoin 1 tl grillaus- ja yleismaustetta)
suolaa ja mustapippuria

Lämmitä kattilassa tomaattimurska, kokis, srirachaa, valkosipulijauhetta (murskattu valkosipulinkynsi), bbq-mausteseosta (grillausmaustetta), mustapippuria ja tarpeen mukaan suolaa. Anna kiehahtaa ja soseuta lopuksi sauvasekoittimella tasaiseksi (minun tomaattimurskani oli jo valmiiksi niin hienojakoista, etten soseuttanut soosia).
...sekä jugurttikastiketta: 

reilu 1 dl turkkilaista jugurttia
1 rkl tapenadea eli oliivitahnaa
vähän murskattua fetajuustoa
(minttua olisin laittanut, jos minulla olisi sitä ollut)

Sekoita ainekset ja laita jääkaappiin maustumaan tunniksi.

14 kommenttia:

  1. Haha, kypsiksi tosiaan, enpä aikaisemmin tajunnut, että vähän huono ilmaisu:) Ruskea pinta olisi parempi, koska nehän on melko löllöjä kuitenkin sisältä eikä sinällään vaadi mitään kypsennystä. Sun falafelit näyttää joka tapauksessa täydellisille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, mää olin hetken kädet ylhäällä hällän äärellä ja mietin kuumeisesti, että kypsä vai ei vai joo :)) Sitten mietin, että eihän tässä oo mitään kananmunaakaan, jonka pitäis kypsyä. Ja rauhoituin ja olin tyytyväinen tulokseen.

      Poista
  2. Aah, falafelista mieli siirtyy Pariisi 5e:n pieneen libanonilaispaikkaan jossa söin ensimmäiset palleroni: autenttinen musiikki ja henkilökunta, paljon lounastajia ja makeaa minttuteetä ruoan odottajille, aah!
    Ei ole vaan tullut koskaan tehtyä. Monissa resepteissä massaan laitetaan pelkästään liotettuja kikherneitä (ja mahdollisesti muita papuja) ja olen aina epäillyt niiden kypsymistä. Tämä ohje vaikuttaa hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on autenttiset falafelit ja minttuteet maistamatta. En panisi pahakseni, jos esimerkiksi kuvailemasi kaltaiseen tilanteeseen joutuisin :) Tämä ohje oli kyllä helppo toteuttaa!

      Poista
    2. Jos tulet jossain vaiheessa Helsinkiin, suosittelen testaamaan Fafa'sin falafelejä. Ne ovat aivan taivaallisia!

      Poista
  3. Ihan oikeasti falafelit valmistetaan ei keitetyistä kikherneistä;ne liotetaan yön yli ja sitten jauhetaan muiden ainesten kanssa.Keitetyistä kikherneistä valmistettujen falafelien rakenne ei ihan ole se juttu.Mutta maku oli varmaan tosi hyvä noissakin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuperäisessä ohjeessa taidettiin kehoittaa käyttämään ei-keitettyjä kikherneitä mieluummin, mutta koska aikataulullisesti (huonoa suunnittelua) se ei enää onnistunut, niin tein itse keitetyistä. Pitää kokeilla seuraavalla kerralla näitä ei-keitettyjä, koska kuulemma rakenne ei ole niin pehmeä sisältä? :)

      Poista
    2. Niin minäkin luin jostain, että oikeaoppisesti valmistetaan liotetuista kikherneistä. Minun falafeltaikina oli helposti käsiteltävää eli palloiksi pyöriteltävää, mutta Heidillä taisi olla löllömpää. Pitää joskus tehdä liotettu versiokin, niin pääsee vertailemaan rakenteita ja makuja.

      Poista
    3. Ai, mielenkiintoista. Pitääkin kokeilla kanssa ei-keitetyistä. Kerran tein uppopaistamalla, mutta ne hajosivat aikalailla. Tuollain pannulla saa varmaan peremmin pysymään koossa. Tai sitten mun taikina oli vaan huono.

      Poista
    4. Mullakin vilahti mielessä uppopaistaminen. Hyvä tietää, että pallerot saattavat siinä hajoilla. Pysyttelen ehkä seuraavallakin kerralla pannuhommissa.

      Poista
  4. Näin on ,rakenne silloin ei ole sellainen "mushy";D

    VastaaPoista