tiistai 31. joulukuuta 2013

Hodarit vuoden päätteeksi (ehkä aluksikin...)

Kiva (ruoka)vuosi alkaa olla lopuillaan. Vuoden viimeisenä päivänä ahdamme massuihimme todella hyviä hodareita. Kun syö kuuden korvilla illallishodarin, niin voi vielä puolen yön jälkeenkin hotkaista yöpalaa. Hyvin miellyttävää.


Hodarisämpyläohjeen otin Suolaa ja hunajaa -blogista, ja voi pojat, miten kepeän muhevat sämpsät sillä saikaan aikaan! Lisukkeeksi tein olutsipuleita, joiden ohjeen näin jossain blogissa, mutta jota en jaksanut ruuanlaittovaiheessa alkaa kaivelemaan esille uudelleen. Jälkikäteen tarkistin, miten pahasti meni pieleen. Ei pahasti, vain oluen määrässä jäin jälkeen. Alkuperäisversion löytää Keittiönatsilta. Kun vielä terästin tavallista majoneesia toiseen kuppiin raastetulla valkosipulilla ja toiseen kuppiin cayennepippurilla ja srirachalla, niin saatiin vielä lisää mahtavia makuja.


HODARISÄMPYLÄT (12 kpl)

3,75 dl maitoa
50 g hiivaa
500 g vehnäjauhoja
35 g huoneenlämpöistä voita
1 tl suolaa

Sekoita kaikki ainekset (liota ensin hiiva maitoon) ja vaivaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin vähintään kaksinkertainen aika. Taikinaan tarvitaan kunnon sitko. Minä hurruutin Kenwoodin Kmixiä reilut viisi minuuttia ja omaa kauramoottoriani eli käsivoimiani kymmenisen minuuttia. Hyvä koostumus oli taikinassa. Anna taikinan levätä kulhossa 30 minuuttia.

Jaa taikina 12 osaan. Pyöritä niistä pyöreitä sämpylöitä ja rullaa sitten pötkylöiksi. Laita hodarisämpylät  leivinpaperilla peitetylle pellille ja kohota liinan alla noin 1 1/2 tuntia. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja paista sämpylöitä noin 10 minuuttia.


OLUTSIPULIT

3 sipulia
öljyä
1 dl tummaa olutta
suolaa, mustapippuria (hunajaa)

Kuori sipulit ja siivuta ne. Paista sipuleita sekoitellen öljyssä, kunnes ne alkavat hiukan saada väriä ja lisää sitten 1/2 dl olutta. Anna kiehua välillä sekoittaen, kunnes olut on imeytynyt. Paista taas hetken aikaa, ja lisää taas olutta. Anna kiehua välillä sekoittaen, kunnes olut on imeytynyt kokonaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Myös hitusen hunajaa voi lisätä, jos maku tuntuu sitä kaipaavan.

* * *

KIITOS KAIKILLE KOKKEILLAAN-BLOGIN LUKIJOILLE VUODESTA 2013
JA
ONNEA UUTEEN VUOTEEN 2014!!!

9 kommenttia:

  1. Sun hodarisämpylät näyttää täydellisille! Pitäis itsekin kokeilla pitkästä aikaa. Taisin tehdä viimeksi juuri tuolla ohjeella, mutta ei tullut ihan parhaita, kun en jaksanut käsin veivata taikinaa kovinkaan paljoa ja silloin mulla ei vielä ollut yleiskonetta! Nyt ois siis ihan eri juttu, kun kone hoitais kaiken raskaan työn :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näöstä en tiedä (jonkun yksilön käänsin kuvaa varten osoittamaan kauniimpaa puoltaan), mutta muuten ne olivat tosi hyviä. Meillä ei ole yleiskonetta, joten piti puuhailla muuten, ja niinkin onnistui. Laita sinä yleiskone laulamaan!

      Poista
  2. Maukasta uutta vuotta sinne Ouluunkin!

    VastaaPoista
  3. Ja kolmannen voi hyvin vielä haukata vaikka aamupalaksi. Mukavaa, että teilläkin tykättiin reseptistä. Se on takuuvarma ja lopputulos palkitsee poikkeuksetta.

    Mielenkiintoista ja maukasta ruokavuotta 2014

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, kävinkin jo heti herättyäni kopeloimassa sämpylää ja mietin, että voisiko aamupalaksi syödä hodarin :D Tätä ohjetta aion käyttää toistekin, oli helppo ja antoi todella hyvän lopputuloksen.

      Onnea ja hyviä makuja uuteen vuoteen teillekin!

      Poista
  4. Olen päässyt näkemään näiden hodarisämpylöiden valmistusprosessia, mikä oli erittäin järjestelmällinen ja kurinalainen. Ja lopputulos oli mainio, näitä söi Seinäjoen yössä monta, vaikkei ollut ollut nälkä enää moneen tuntiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla tässä ei ollut järjestelmällisyydestä ja kurinalaisuudesta tietoakaan, kuten ei useinkaan kokkailussa. Mutta kaikesta häksläyksestä huolimatta sain aikaan hurjan hyvät sämpylät! Houkuttelevat syömään illalla, yöllä ja aamulla :)

      Poista
    2. Campa, minä just rakastuin sinuun. Olen tavannut ensimmäisen ihmisen, joka kuvittelee, että olen järjestelmällinen ja kurinalainen ;-)

      Poista