perjantai 24. tammikuuta 2014

Kvaak!

Puolisonsa voi yllättää monin eri tavoin. Suositeltavia myönteisiä tapoja ovat esimerkiksi kukkien tuominen, kodin siivous tahi puolison vieminen illalliselle. On myös persoonallisempia tapoja, vaikkapa pakastesorsan nostaminen kauppakassista pöydälle.

Kun kaupasta palannut Armastus silminnähden innostuneena kertoi, että "mulla on sulle yllätys", kihisin uteliaisuudesta ja mielessäni välkähtelivät jo muun muassa suosikkisuklaalevyni ja jäätelöpaketin kuvat. Sorsan nähdessäni olin ehkä hetkisen hölmistyneen näköinen, mutta hetikohta ymmärsin ilahtua. Enhän ollut koskaan itse valmistanut sorsaa, joten innostuin haasteesta!

Sorsa jätettiin sulamaan seuraavaa päivää varten, joten oli aikaa selvitellä, miten sen saisi syömäkuntoon. Ensimmäisenä otin yhteyden Patelan Metsästäjään, jolta sainkin heti loistovinkin hyvästä ohjeesta. Vähän kurkkasin myös Sauvajyväsen sorsaohjetta, ja otin sieltäkin pari vinkkiä käyttöön. Kahta ohjetta yhdistelemällä sorsasta tuli oikein maukasta, tosin ehkä hitusen kuivaa. Ja kastike oli...uuh ja aah... taivaallista!


UUNISSA KYPSENNETTY SORSA (tästä riittää syötävää kahdelle)

1 patavalmis sorsa
n. 3 dl lihalientä
1 sipuli
1 porkkana
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
puolenkymmentä katajanmarjaa
1 pieni omena
3–4 rkl öljyä tai voita

Kastike:
paistolientä
n. 1 dl kermaa
2 tl karpalohyytelöä (alunperin piti olla mustaherukkahyytelöä, mutta sitä ei ollut)
(suolaa)


Ota sorsa huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta. Kuumenna rasva paistinpannulla ja ruskista sorsa joka puolelta kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Pese omena ja halkaise se neljään osaan. Työnnä palat sorsan sisään. Nosta sorsa pataan ja kaada päälle lihaliemi. Kuori sipuli ja leikkaa lohkoiksi. Kuori ja paloittele porkkana. Lisää sipulit ja porkkanat pataan. Kypsennä sorsaa uunissa 125 asteessa noin kolme tuntia. Valele lihaa paistoliemellä muutaman kerran kypsennyksen aikana.

Kun sorsa on kypsää, nosta se pois padasta ja jätä leikkuulaudalle folion alle odottamaan. Siivilöi paistoliemi ja poista varovasti pinnalta enimmät rasvakertymät. Lisää paistoliemen joukkoon kermaa ja marjahyytelö ja kiehauta kastike. Jos haluat, voit suurustaa kastiketta hiukan. Irrota sorsista luut ja aseta lihat paistivadille. Kastikkeen voit kaataa lihojen päälle, jos haluat.

Rintafileet irtosivat vaivatta.

8 kommenttia:

  1. Olipas kyllä kiva yllätys. :) Ja tuo annos näyttää tosi hyvältä! Itse olen kerran sorsaa valmistanut, siitä saa kyllä maukasta murkinaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jos minut vielä sorsalla yllätetään, aion keittää sen ja sitten paistaa, kuten muuan pohjoisempi metsämies kuuluu tekevän.

      Poista
  2. Tuo ylläri kelpaisi minullekin! En ole koskaan sorsaa laittanutkaan. Näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuden ruoka-aineksen haltuunotto jännittää ainakin minua usein, mutta ihan positiivisella tavalla.

      Poista
  3. Timjamia ja basilikaa26. tammikuuta 2014 klo 1.13

    Ihanan näköistä ruokaa! mitenkäs se
















    Herkullisen näköistä! Mitenkäs näissä ei itse pyydystetyissä..pitääkö varoa hauleja? Sorsaa ravintolassa syönyt kerran, oli todella hyvää. Pitää vamaan kokeilla miten onnistuisi kotona.







    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tässäkin sorsassa pari haulia, eli saa vähän tarkkana olla.

      Poista
  4. Herkullisen kuuloista ja oiva yllätys joka ilahduttaisi myös meidän huushollissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voithan sinä antaa vinkin kaupassa kävijälle, että syynää tarkasti pakastealtaat, josko sieltä löytyisi jotain jänskää :)

      Poista