perjantai 15. heinäkuuta 2016

Raikkaat ahvenrullat ja kantarellikastike

Lomareissun ja -ruokien jälkeen säntäsin torille ja kauppahalliin ostamaan uusia perunoita ja ahvenfileitä. Ahven maistuu makoisalle sellaisenaan pannulla paistettunakin, mutta halusin vielä vähän fiilistellä Välimeren tunnelmissa ja yhdistin kalaan pecorinojuustoa ja sitruunankuoriraastetta, ja rullailin filepuolikkaat somiksi pyörylöiksi. Söimme ne kantarellikastikkeen, uusien perunoiden ja salaatin kanssa arkilounaaksi, ja viinilasillisen kera ateria tuntui mahdottoman juhlavalta. Jos siis haluat helliä omaa väkeä tai vieraita, niin valmista näitä ahvenrullia.


AHVENRULLAT (2-3 annosta)

n. 500 g ahvenfileitä
suolaa, mustapippuria, hiukan tuoretta tilliä
n. 2-3 rkl pecorinojuustoa raastettuna (parmesaanikin sopii)
n. 2 tl sitruunankuoriraastetta

cocktailtikkuja

paistamiseen esimerkiksi oliiviöljyä ja voita

n. 2 rkl valkoviiniä tai vettä nopeaan höyrytykseen

Leikkaa jokainen ahvenfile pituussuunnassa kahteen osaan. Poista pääpuolessa keskellä oleva kapea ruotopätkä (löydät sen tunnustelemalla). Levitä puolikaat leikkuulaudalle vieri viereen ja ripottele päälle suolaa ja hiukan mustapippuria. Silppua vähän tilliä ja ripottele sitä sekä juustoraastetta ja raastettua sitruunankuorta fileiden päälle. Ota valmiiksi esille cocktailtikkuja, joilla rullat kiinnitetään.


Ala rullailla fileenpuolikkaita niin, että käärit yhden rullalle ja nostat sen toisen puolikkaan päälle ja jatkat rullausta. Yhteen rullaan tulee kaksi siivua kalaa. Kiinnitä rulla tuikkaamalla cocktailtikku rullan läpi. Jos fileet ovat kovin eri kokoisia, voit valikoida paksumman ja isomman fileesiivun pariksi vähän ohuemman siivun, jotta saat tasakokoisempia rullia (jos haluat olla tarkka).


Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä ja pieni nokare voita. Nosta ahvenrullat paistumaan. Paista niitä melko kuumalla lämmöllä muutaman minuutin ajan kummaltakin puolelta. Kun kumpikin puoli on paistunut, lisää pannulle hiukan valkoviiniä tai vettä, ja nosta nopeasti kansi päälle. Parissa minuutissa kalarullat höyrystyvät meheviksi ja ovat valmiita tarjoiltaviksi.


Ennen tarjoilua poista tikut. Pyöräytä tikkua hiukan niin se on helpompi vetää irti.


Minä tein perunoille ja kalalle nopean kantarellikastikkeen:
- noin puoli litraa kantarelleja puhdistetaan ja halkaistaan / hienonnetaan
- 1 pieni sipuli hienonnetaan
- sipuleita ja sieniä paistetaan hetken aikaa öljyssä paistinpannulla ja sekaan lorautetaan 2 dl kuohukermaa
- mausteeksi suolaa, mustapippuria ja hiukan (tuoretta) timjamia
- annetaan kiehua hetken aikaa, jotta kastike saostuu vähän
- kalapannulta voi kaataa valkoviiniliemen sienikastikkeeseen antamaan lisämakua

6 kommenttia:

  1. Kunnon arkuluksusruoka! Tosi sieviä rullia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina - ahvenfileet olivat niin suloisia, ettei niistä voinut tulla kuin sieviä rullia :) Ja hyviä!

      Poista
  2. Oi mitä herkkua! Kantarellimetsään en ole päässyt sitten toissakesän, nyt pitäisi aktivoitua siinäkin asiassa :)

    VastaaPoista
  3. Oi, ihana ohje! Tätä voisikin tehdä, kun on seuraavan kerran ahvenia saatavilla. Tuo pecorino sopii varmasti tähän täydellisesti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pecorino oli piste iin päälle :) Mahottoman hyvää, suosittelen!

      Poista