maanantai 25. helmikuuta 2013

Päivän pulla

PPP eli Pullalla Päivä Paremmaksi!

Minun päivässäni ei tosin mikään ollut lähtökohtaisesti huonoa. Oli nimittäin vapaapäivä, auringonpaiste ja mukavaa ulkoilua, ja kaikkeen tähän pulla oli pelkkää bonusta :) Tällä kertaa päätin käyttää pullaan kaapin perällä lymyilevää vaniljakreemijauhetta, joten syntyi omena-vaniljapullapiirakka.


OMENA-VANILJAPULLA piirakkamuodossa (n. 22 cm x 22 cm vuokaan)
* tästä pullataikinamäärästä tuli yksi piirakka ja neljä reilua pyöreää pullaa

2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 rkl kardemummaa
100 g margariinia
n. 7 dl vehnäjauhoja

1 dl vaniljakreemijauhetta + 3 dl vettä (tämä on minun jauhepurkkini sekoitussuhde)
2 omenaa (josta puolikas leipurin suuhun)
tiraus sitruunamehua
pari ruokalusikallista sokeria
n. 1 tl kanelia

Tee pullataikina. Sulata margariini ja jätä jäähtymään. Lämmitä maito kädenlämöiseksi ja sekoita siihen hiiva. Kun lisäät suolan maitoon jo tässä vaiheessa, auttaa se hiivaa likoamaan nopeammin. Lisää sokeri ja kardemumma ja sekoita. Ala lisäämään jauhoja pikkuhiljaa samalla taikinaa sekoitellen. Lisää loppuvaiheessa margariini ja vaivaa taikinaa lisää. Lisää jauhoja, jos tarvitsee. Vaivaa taikina kimmoisaksi, laita kulhon päälle liina ja jätä taikina kohoamaan vajaaksi tunniksi. Minä kohotan taikinani mikroaaltouunissa, ovi kiinni, mutta ei tietenkään mitään tehoja päällä :)

Sekoita vatkaimella kulhossa vanlijakreemijauhe ja vesi, ja jätä seos ässettymään viideksi minuutiksi.

Kuori omena, halkaise se ja poista siemenkota. Leikkaa lohkoiksi. Laita lohkot kulhoon, lorauta päälle vähän sitruunamehua ja lisää sokeria ja kanelia. Anna maustua hetken ajan.

Muokkaa pullataikinaa jauhotetulla pöydällä hetki ja jaa se suunnilleen kahteen osaan. Laita vuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperi ja nosta taikinapala vuokaan. Taputtele ja levittele taikina pohjalle tasaisesti. Kohota pohjataikinaa jonkin aikaa ja taputtele sitä sitten litteämmäksi. Reunoille saa jäädä taikinaa vähän. Levitä päälle vaniljakreemi ja omenalohkot. Paista 175 asteessa reilu puoli tuntia, minulla saattoi olla pidempäänkin - unohdin katsoa aikaa, kun ryhdyin tekemään ruokaa.


9 kommenttia:

  1. Seuraavan kerran kun sinulla on vapaa- ja pullapäivä ja minulla kotitoimistopäivä, voin vallan mielelläni keittää kahvit. Siis jos sinä tuot pullaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilen tuota jo ajattelin, mutta sitten tuli vähän kiirus pullanleivonnassa ja muussa ohjelmassa ja luovuin ajatuksesta...siltä päivältä :)

      Poista
    2. He-hei! Jo ajatus laittaa hymyn huulille :) Mahtavaa! Eikös olekin niin, että vapaapäivät on kaikkein kiireisimpiä.

      Poista
  2. Pulla Pelastaa Päivän, oli arki tai viikonloppu, siitä ollaan täällä pullahiirien kotona yhtä mieltä! Ja iso kiitos vinkistä; vaniljakreemillä tavan omenapiirakka jalostuu varmaan juhlavammaksi herkuksi. Taidan käväistä lähikaupassa, ja jos nyt muistaisi ostaa sen hiivapalan myös...

    VastaaPoista
  3. Oh, miten herkullisen näköistä. Hiihtoloman jälkeen joku maanantaina tulemme Annan kanssa kylästelemään. Oisko tätä silloin tarjolla? :)

    Outi

    VastaaPoista