tiistai 12. helmikuuta 2013

Tapasherkkuja

Tapakset ne ovat aina ihania. Ja mikä mahdollisuus niissä on päästää itsensä ja mielikuvituksensa irti!

Minä sain pari uutta tapasideaa ruåtsalaiskokki Tina Nordströmin kirjasta "Tina.". Ihan pienin muunnoksin syntyivät tapasherkut meidän iltaamme ilahduttamaan, ja tällaista syntyi:


MARINOITU VUOHENJUUSTO PARMANKINKKUKÄÄRÖSSÄ

n. 200 g vuohenjuustoa (pötkö)
1 rkl hunajaa
1 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa
ripsaus kuivattua persiljaa (kun ei tuoretta ollut)
muutama basilikanlehti silputtuna
suolaa ja mustapippuria
1/2 - 1 dl oliiviöljyä
1/4 sipulia silputtuna (salottia olisin laittanut, jos olisi ollut)
1/2 dl paahdettuja mantelilastuja
1 pkt parmankinkkusiivuja

cocktailtikkuja

Leikkaa juustosta kuoret pois. Leikkaa sitten juusto reiluiksi suupaloiksi. Sekoita hunaja, etikka ja öljy keskenään, lisää yrtit, suola ja pippuri sekä sipulisilppu. Sekoita hyvin. Kaada seos juustopalojen päälle ja sekoittele varovasti. Anna maustua puolisen tuntia ja lisää sitten mantelit ja sekoita. Kääri yksi  juustopala kerrallaan sopivan kokoiseen (noin puolikkaaseen) kinkkusiivuun ja kiinnitä tikulla.

Joo, arvaatte varmaan... maistoin jo!

Hauks! Jo oli hyvää!

Jauhelihatikut olivat mukavaa vaihtelua tapaspöydässä usein olleille lihapullille.

JAUHELIHATIKUT (n. 10 kpl)

n. 350 g naudanjauhelihaa
1/2 dl korppujauhoja
3/4 dl maitoa
1 muna
suolaa, mustapippuria, ripaus chilirouhetta ja oreganoa
kymmenkunta oliivia (meillä kalamataoliiveja)
pari ruokalusikallista aurinkokuivattuja (kirsikka)tomaatteja
pari ruokalusikallista kapriksia
1 pieni sipuli

pekonia
varrastikkuja

Laita korppujauhot ja maito kulhoon ja anna turvota. Silppua sillä aikaa sipuli, oliivit ja tomaatit. Sekoita lopuksi kaikki ainekset taikinaksi. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Jaa taikina esim. kymmeneen osaan ja muotoile niistä tankoja. Kääräise jokaisen tangon ympärille pekonisiivu (meillä riitti puolikas siivu per pötkylä). Nosta tangot leivinpaperin päälle pellille pekonin saumapuoli alaspäin ja paista 200 asteessa 20 - 30 minuuttia (riippuen tietysti siitä, kuinka jykeviä pötkylöitä teit). Kun tangot ovat paiston jälkeen vähän jäähtyneet, tuikkaa niihin varrastikut ja asettele tarjolle.


12 kommenttia:

  1. Taas! Siis mulla on huomiseksi ajastettuna tapas-annos, kun vietettiin pari vkonloppu sitten tapas-iltaa :) Tosin juuri tällaisia herkkupaloja en kokkaillut. Marinoitu vuohenjuusto parmankinkussa on varmasti taivaallisen hyviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä alkaa jo olla niin paljon näitä toinen toistaan parempia tapasherkkuja, että tapasiltana on vaikea päättää, mitä tehtäisiin. Ei ainakaan pääse kyllästymään! Meillä oli lisäksi leipää ja artisokkatahnaa sekä marinoituja herkkusieniä. Ja hyvää viiniä, jonka nimeä en tietenkään muista...

      Poista
  2. Ja oi miten romantillisen vaalenapunaisia nuo parmankinkkukaunokaiset ovatkaan. Oivaa Valentine's tarjoiltavaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kyllä, romantillisia ovat! Hunajainen makukin sopii hempeilyyn hellun kera :)

      Poista
  3. Miksi kaikki on aina parempaa kuin se tarjotaan pikkusuolaisessa muodossa?

    VastaaPoista
  4. Hauska idea nuo lihapullatikut! meillä on ensi viikolla illalliset ja nuo sopisivat teemaan hyvin :)

    Komppaan kyllä Jonnaa, pikkusuolaiset ovat parhaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tikkupullat :) myös maistuivat hyvälle, kannattaa siis kokeilla niitä. Pikkusuolaiset toimivat aina!

      Poista
    2. Tein hyvin samantyylisiä ihania pötkylöitä mezelajitelmaan, olivat tosi hyviä! :)

      Poista
    3. Pötkylät ovat kivan näköisiä ja näppäriä syödä.

      Poista