lauantai 8. maaliskuuta 2014

Briossit

Jos kartat makeita leivonnaisia, nämä ovat sinulle. Jos kartat rasvaa, nämä eivät ole sinulle. Briossien maussa on jotain samaa kuin croissanteissa, mutta niistä ei jää suuhun niin rasvainen tuntuma. Hyviä.

Elämä on täynnä makukokemuksia. Minä taisin maistaa briossia ensi kertaa viime kesänä Sisiliassa... vai olisinko sittenkin saanut sitä osana jotain lohentäyteistä alkupalaa ravintolassa... En muista. Briossin syöminen on joka tapauksessa ollut minulla hyvin vähäistä, mutta pitkään olen niiden tekemisestä haaveillut. Yhtenä innoittajana on ollut "Ranskalainen keittiö" -keittokirja (Clements & Wolf-Cohen), jonka ohjetta vähän muunnellen tein nyt briossit. Piti säveltää, kun alkoi vähän hermo punoa sen ohjeen kanssa. Jos aineslistassa on 2 munaa, ja teko-ohje sanoo "...ja vatkaa sitten joukkoon muna." niin montako munaa taikinaan tulee??? Tein siis oman taikinaversioni, jonka yritän kirjata tarkasti. Jos joku ei tällä ohjeella onnistu, niin käyköön antamassa palautetta. Värkkään sitten jonkun toisen (paremman) version ja laitan sen tänne.


BRIOSSIT (12 kpl, eli muffinipellillinen)

1 pss kuivahiivaa
2 rkl sokeria
6 rkl lämmintä maitoa
2 kananmunaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
170 g voita (tai margariinia) huoneenlämpöisenä

voiteluun kananmunaa

Voitele muffinipellin kolot kevyesti. Laita hiiva ja sokeri pieneen kulhoon ja lisää sinne maito. Sekoita vispilällä, kunnes ainekset ovat liuenneet. Jätä odottamaan viideksi minuutiksi, kunnes seos vaahtoaa. Vatkaa sitten joukkoon kananmunat.

Laita jauhot ja suola taikinakulhoon. (Laita aluksi vain noin 5 dl jauhoja ja lisää loput myöhemmin jos näyttää tarvetta olevan.) Kaada joukkoon hiivaseosta vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Tässä vaiheessa taikina on melkoisen paksu köntti. Sekoita sitten joukkoon paloiteltu huoneenlämpöinen rasva. Apuna voit käyttää sähkövatkainta (taikinakoukkuja), jos homma ei ala käsipelin onnistua. Vaivaa viitisen minuuttia, kunnes rasva on täysin sekoittunut taikinaan ja taikina on tasaisen kimmoisa. Jätä taikina liinan alle kohoamaan noin tunniksi.

Tunnin kohotuksen jälkeen kumoa taikina leivinalustalle ja painele se kasaan. Pyöräytä taikinasta nopeasti pötkö ja jaa se kahteentoista osaan. Ota jokaisesta palasta erikseen noin peukalonpään kokoinen pala ja pyöritä ne palloiksi käsien välissä. Pyöritä palloiksi myös isommat palat ja laita kukin omaan koloonsa muffinipellille. Tee jokaiseen isoon pullaan kolo ja laita pieni pallo sinne. Anna briossien kohota 30 minuuttia. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele briossit kevyesti kananmunalla. Paista briosseja 200-asteisessa uunissa noin 15-18 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.

Briossit maistuvat esimerkiksi hillon ja tuorejuuston kera.

10 kommenttia:

  1. Oijoi, sinun on kyllä kaunokaisia. Olen kerran yrittänyt värkätä muodoltaan samanlaisia, mutta ei niistä kyllä noin kauniita tullut.

    Olet muuten oikeassa meidän resepteissä on toden totta eroa. Murun versio, jonka tein taitaa olla vielä syntisempi. Niin paljon siinä on voita ja kananmunia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna! Minäpä kokeilen joskus tuota sinun (Murun) reseptiä, niin saan toisenlaisenkin makukokemuksen. Syntisemmän :)

      Poista
  2. Yksi ihana versio ranskisaamupalasta. Ei tosin kantsi syödä ihan joka päivä jos ei ala juosta monen tunnin lenkkejä vajaan tunnin sijaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä syötiin näitä tänään ensimmäistä kertaa aamiaisella, kananmunan ja parmankinkun kera. Hyvää ja rasvaista :) Ei todellakaan joka-aamuinen ilo!

      Poista
  3. Voi miten söpöjä. Ja varmasti hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sattui tulemaan ihan sieviä, ja ennen kaikkea hyviä.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos! Nämä sopivat mukavasti kiireettömään viikonloppuaamuun.

      Poista