lauantai 14. heinäkuuta 2012

Miten mehevä omenakakku!

Ostin jotain sateista lomapäivää virkistääkseni Donna Hayn ruoka- ja leivontalehden nro 62 ja bongasin sieltä heti monta ohjetta, joita pitää kokkeilla. Ensimmäisenä intoilin omena-kaneli-pekaanipähkinäkakun perään. Minä vähensin omassa versiossani vähän sokerin määrää ja kaadoin taikinan ohjeen mukaista (22 cm) pienempään (20 cm) vuokaan paistumaan. Ohjeessa oli käytetty vaniljauutetta, mutta korvasin sen vaniljasokerilla. Kakusta tuli ehdottomasti mehevin omenakakku, jota olen ikinä tehnyt! Teen uudelleen.


OMENA-KANELI-PEKAANIPÄHKINÄKAKKU

185 g voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
225 g vehnäjauhoja (olisko noin 3 dl ja himpun verran päälle...unohdin mitata)
1 tl leivinjauhetta
1,5 tl kanelia
120 g ranskankermaa
60 g (=kukkurallinen desilitra) rouhittuja pekaanipähkinöitä

2-4 omenaa (riippuu omenoiden koosta ja vuoan koosta, montako menee; minulla meni 2,5 isoa omena))
2 tl sokeria
2 tl kanelia

Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon munat yksi kerrallaan ja joka välissä vatkaten. Lisää seuraavaksi jauhoja (joihin on sekoitettu leivinjauhe) ja ranskankermaa vuorotellen ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi pekaanipähkinärouhe ja sekoita kunnolla. Kaada taikina 20 - 22 cm:n pyöreään vuokaan (johon voit halutessasi vuorata leivinpaperilla) ja tasoittele pintaa. Voit painella taikinaan omenanpuolikkaiden mentäviä kuoppia, jos haluat. Minä en tätä tehnyt vaan painelin vain omenanpuolikkaita vähän syvemmälle.

Kuori omenat, puolita ne ja poista siemenkodat. Tee jokaiseen omenanpuolikkaaseen viiltoja, mutta älä siivuta omenoita.

Laita omenanpuolikaat siivutettu puoli ylöspäin kakkutaikinan päälle ja paina niitä hiukan syvemmälle. Jos jää isoja omenattomia koloja, voit täyttää ne pienemmillä siivutetuilla omenanpaloilla. Ripottele päälle omena-kaneliseosta ja nosta kakuntekele uuniin (160 astetta siis). Paista kakkua 1 h 15 min - 1 h 30 min (riippuen kakun paksuudesta, minulla meni tuo puolitoista tuntia). Kokeile kakkutikulla kypsyyttä loppuvaiheessa. Anna kakun jäähtyä ennen leikkaamista ja tarjoilua.


Jos haluat, voit voidella kakun pinnan kevyesti sulalla voilla, kun olet ottanut sen uunista, ja ripotella päälle vielä sokeri-kaneliseosta.

14 kommenttia:

  1. Onpa kaunis kakku! Tuon tapaisella omppuasettelulla olen nähnyt monia ranskalaisia omenapiirakoita tai päärynästäkin, sopisi meidänkin tämänkuiseen keittiöömme:)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Loppuvoitelu ja sokerointi olisi tehnyt kakusta vielä kauniimman. Mahtava mehevyys tuli varmasti noista puolikkaista omenoista, kannattaa viritellä jonkinmoinen ranskalainen versio omenoista tai päärynöistä tällä tyylillä.

    VastaaPoista
  3. Donnan lehti on ihan ässä ja tämä kakku saa mut melkein jo odottamaan syksyä...

    VastaaPoista
  4. Tusla, odotan jo seuraavaa Donnan lehteä, vaikkei se talviteemallaan vielä sinänsä hirmuisesti houkutakaan :) Syksyllä otan tämän omenakakun uusintakäsittelyyn kotimaisin omenoin.

    VastaaPoista