sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Chorizoa, ruusukaalta ja uppomuna

Joskus tulee valmistaneeksi ruokaa, jolle ei meinaa keksiä nimeä. Ne ovat niitä tilanteita, kun on avannut jääkaapin, haalinut sieltä pöydälle erinäisiä sekalaisia aineksia ja alkanut sitten miettiä, että miten nämä yhdistellään ruuaksi. Tämänkertaisen ruuan äärellä minulta taas kysyttiin, että mikä on tämän ruokalajin nimi. Olin juuri pureskellessani asiaa miettinyt, enkä osannut vastata kysymykseen. En osaa vieläkään, vaikka alan jo reseptiä kirjoittelemaan. Odottelen, josko saisin valaistumisen tässä naputtellessani.


Rakkaalla lapsella sanotaan olevan monta nimeä. Kyllä nämäkin leivät ansaitsevat useamman:

CHORIZO-RUUSUKAALI-UPPOMUNALEIVÄT (2 annosta)
tai MUNALEIVÄT
tai AAMIAISLEIVÄT

6 - 10 ruusukaalta (riippuu koosta, meillä oli 6 isoa)
n. 50 g chorizomakkaraa (meillä oli yksi tuoremakkara)
1 valkosipulinkynsi
1 salottisipuli (tai puolikas tavallisesta pienehköstä sipulista)
2 rkl ruokakermaa
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa
oliiviöljyä

2 viipaletta vaaleaa leipää

2 kananmunaa

Huuhtaise ruusukaalit ja leikkaa niiden kannat pois. Uloimmat lehdet voi myös riipiä biojäteastiaan, jos ne näyttävät nuhjaantuneilta (yleensä teen niin). Riivi sitten ruusukaaleista muutamia lehtikerroksia irralleen. Kun lehdet alkavat muuttua pieniksi ja hankalasti nypittäviksi, niin leikkaa ydinosa ohuiksi viipaleiksi. Tee lehdistä ja ydinosista kaksi eri kasaa leikkuulaudalle.

Kuori valkosipulinkynsi ja sipuli. Silppua sipulit. Kuori chorizo ja leikkaa se kuutioiksi.

Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja paista makkarakuutioita, kunnes ne alkavat saada väriä. Lisää pannulle sipulit ja ruusukaaliviipaleet ja paista niitä vielä hetken ajan ennen kuin lisäät ruusukaalien lehdet pannulle. Paista taas välillä sekoitellen muutaman minuutin ajan ja lisää sitten pannulle tilkkanen ruokakermaa. Ripsauta sekaan myös mustapippuria ja hippunen suolaa. Sekoita, kuumenna ja nosta pannu pois levyltä.

Tässä vaiheessa voit valmistaa uppomunat, jos sellaisista pidät. Minä teen ne kelmussa kypsentäen (Arzakin tapaan). Jos et pidä uppomunista tai et halua alkaa niitä värkkäämään, voit paistaa häränsilmämunat esim. lättypannun koloissa. Tai jos et kertakaikkiaan pidä vetelästä tai vetelähköstä keltuaisesta, niin paista munasi kuten haluat. Mutta älä jätä munia tästä pois, ne sopivat hyvin yhteen ruusukaalin ja chorizon kanssa. Minä keitin nyt uppomunia hiukan pidempään kuin tuon kelmu-uppomunien suositellun 4 minuuttia 20 sekuntia, ja annoin niiden vielä olla kelmuissa leipien paistamisen ajan. Keltuaiset ehtivät tiivistyä tässä siis ehkä hiukan liikaa.

Paista leipäviipaleet pannulla oliiviöljytilkassa tai paahda ne leivänpaahtimessa. Kokoa annokset: Nosta lautaselle leipä ja laita sen päälle ruusukaali-chorizoseosta. Asettele päällimmäiseksi uppomuna ja pyöräytä pinnalle hiukan mustapippuria.

6 kommenttia:

  1. Nuo kananmunat on vaan niin hauskannäköisiä, minä en ole vielä saanut kokeiltua tuota kelmuviritystä, vaikka jo monta vuotta sitten Ankerias Vipusen blogista sen aikoinaan luin. :) Missähän Ankerias muuten luuraa nykyseltään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vekkulit munat, eikö vain?! Minä en ole suostunut uppomunia vielä muulla keinoin valmistamaan. Ja tosiaan, missä on Ankerias??? En ole siis ainoa, joka ihmettelee asiaa :)

      Poista
  2. On kyllä hienot munat ja muutenkin mahtava aamu- / välipala. :) Enpä ole koskaan kokeillut tuota kelmuun kietomista uppomunille, mut pitäis kyllä testata, on niin sievät nyytit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina! Jos sinun pitäisi testata nuo kelmumunat, niin minun kontolle jäävät sitten ne tavalliset uppomunat :)

      Poista
  3. Ruoan nimettömyys on pieni lapsuuteni trauma. Koulussa kavereiden kanssa oli jostain syystä tapana kertoa, mitä ruokaa oli syöty kotona edellisenä päivänä. Muut söi makaroonilaatikkoa, kaalipataa, keittoa ja meidän äitin ruoilla ei ikinä ollut nimiä :)
    (mutta silti meillä syötiin kyllä hyvää ruokaa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi voi... mutta niin vain on sinustakin kasvanut hieno ihminen, vaikket ole aina tiennyt, mitä syöt!

      Poista