maanantai 8. joulukuuta 2014

Valkosipuli-vuohenjuustopiiras

Tosi hyvää, mutta toisaalta vain ihan ok. Sellaista oli eräisiin pikkujouluihin tekemäni piiras. Täytteeseen karamellisoitiin kokonaisia valkosipulinkynsiä ja yhdessä vuohenjuustoisen täytemassan kanssa ne olivat älyttömän hyviä (olin vähällä syödä karamellisoidut valkosipulinkynnet sellaisenaan ennen kuin ne pääsivät piiraaseen). Pohja sen sijaan tehtiin valmiista voitaikinasta, enkä minä (ja tämä luultavasti on vain minun vammani) erityisemmin pidä siitä valmistetuista suolaisista tarjottavista. Kokeillut olen monenlaista, mutta suurta ihastusta ei vain ole syntynyt. Mietin siis, että laitanko ohjetta blogiin vielä ollenkaan, vai testaanko sen jollain toisella taikinapohjalla. Jokin spelttinen pohja voisi toimia tässä hyvin. Hyvä täyte kuitenkin voitti kehnohkon pohjan, ja ohje pääsee esille.


Ohje on israelilaisen Yotam Ottolenghin käsialaa. Jokin aika sitten ohje mainittiin Siskot kokkaa -blogin kommenttiosiossa ja onnekseni lueskelin myös kommentit. Muuten se olisi jäänyt varmaan miljoonien reseptien viidakossa kohtaamatta. Kiitos Nelle, kun mainitsit tämän!


VALKOSIPULI-VUOHENJUUSTOPIIRAS

375 g voitaikinaa
3 keskikokoista kokonaista valkosipulia kynnet eroteltuna ja kuorittuna (minä laitoin 4 valkosipulia, olivat mielestäni pieniä)
1 rkl oliiviöljyä
1 tl balsamiviinietikkaa
2,2 dl vettä
3/4 rkl sokeria
1 tl silputtua tuoretta rosmariinia
1 tl silputtua tuoretta timjamia (+ koristeeksi pari oksaa)
120 g pehmeää vuohenjuustoa
120 g kovaa vuohenjuustoa
2 munaa
1 dl kuohukermaa
1 dl ranskankermaa
suolaa ja mustapippuria

Ota esille 28 cm:n läpimittainen piirakkavuoka. Kauli taikinasta hiukan tätä suurempi ympyrä ja nosta se vuokaan. Taikinan reunat saavat jäädä vähän roikkumaan yli vuoan reunan. Minä myös pistelin pohjaa vähän haarukalla, vaikkei sitä ohjeessa käskettykään. Laita taikinalevyn päälle leivinpaperia ja sen päälle esimerkiksi pussillinen kuivia herneitä painoksi (tai keraamisia paistopainoja). Jos vuokasi on metallinen, voit nostaa sen sitten kylmään odottamaan. Minulla oli lasinen vuoka, enkä nostanut sitä välillä kylmään, ettei se halkea kuumaan uuniin laitettaessa. Taikina saa levätä noin 20 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja nosta piirakkapohja uuniin. Paista 20 minuuttia. Poista sitten painot ja leivinpaperi päältä ja paista vielä 5-10 minuuttia, kunnes pohja on saanut väriä.

Kun pohja kypsyy, valmista täyte. Laita kuoritut valkosipulinkynnet pieneen kattilaan ja kaada päälle ihan reilusti vettä. Keitä valkosipulinkynsiä kolme minuuttia ja valuta sitten hyvin.

Paista valkosipulinkynsiä oliiviöljyssä kuumalla pannulla (tai kattilanpohjalla) kaksi minuuttia. Lisää joukkoon balsamiviinietikka ja reilut 2 dl vettä ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää tämän jälkeen sokeri, rosmariini, timjami ja noin 1/4 tl suolaa ja anna vielä kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia tai kunnes neste on enimmäkseen haihtunut ja valkosipulinkynnet ovat siirappisen liemen peitossa.

Murustele vuohenjuustot esipaistetun pohjan päälle. Nostele sekaan myös karamellisoidut valkosipulit ja valuttele siirappia päälle. Sekoita kulhossa munat, kerma, ranskankerma, noin 1/2 tl suolaa sekä vähän mustapippuria. Kaada seos varovasti vuohenjuustomurujen ja valkosipulinkynsien väleihin niin että täyteseosta tulee joka paikkaan.

Pienennä uunin lämpöä 160 asteeseen ja nosta piiras uuniin. Anna paistua 35-45 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja kypsynyt ja piiras on kauniin värinen. Minulla se oli uunissa varmaan tuon 45 minuuttia. Kun olet ottanut piiraan uunista, voit halutessasi leikata pois ylimääräisiä roikkuvia reunoja, ja koristella piiraan timjamilla.


2 kommenttia:

  1. Mä taas rakastan kaupan pakastealtaan valmista voitaikinaa! Ja karamellisoituja valkosipuleita JA vuohen juustoa! Joten luulen, että mun makuun tuo kokonaisuus (ei pelkkä täyte) on hullun hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten mainiota, löysit nyt itsellesi täydellisen ohjeen, Sofia! Onneksi laitoin ohjeen tänne, vaikka ensin vähän epäröin :)

      Poista