sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Pizzan päälle laitettavaa

Meillä kaikilla on omat suosikkimme pizzatäytteiksi. Osalle vähemmän on enemmän ja täytteeksi riittää hyvä tomaattikastike, mozzarellajuusto ja basilika. Toiset taas pitävät makujen sinfoniasta: tonnikalaa, salamia, katkarapuja, kinkkua, ananasta... Meillä pizzat kootaan usein niistä aineksista, mitä keittiöstä löytyy. Usein jääkaapin jämistä ja kuivakaapin aarteista syntyy herkkua, eikä kauppareissua tarvita.

Viimeksi teimme pizzoja mm. tapasillan jäämistöstä. Tein kaksi pizzaa, joista toinen oli valkoinen pizza ilman tomaattikastiketta, ja toinen oli tomaattikastikeversio. En oikein osannut päättää, kumpi oli parempaa, joten kirjoitan tähän molemmat täytevaihtoehdot (fenkolitäytteen tarkemmin). Pizzapohjan saat tehdä omalla luotto-ohjeellasi. Minä tein näppituntumalla, eikä ohjetta siis ole tähän nyt laittaa.


Valkoisen pizzan päällysvinkin nappasin Maku-lehdestä 2/2014. Siinä oli käytetty fenkolia, josta nykyään pidän kovasti. Olin pitkään hyvin epäileväinen fenkolipizzan suhteen, ja ohje oli lehdestä merkattuna aika tovin, ennen kuin uskalsin kokeilla. Kannatti!


Toisen pizzan päälle laitoin pakasteesta löytynyttä "tomaattikastike pizzalle"-tuotetta, jota olin joskus keitellyt tomaateista ja yrteistä, ja pakastanut parina annoksena. Sen päälle laitoin riivittyä tuoretta mozzarellaa, ja lopuksi marinoituja munakoisoja sekä italialaista salamia. Päälle raastoin vielä aika reippaalla kädellä parmesaania. Ai että miten hyvää tuli!



FENKOLITÄYTE PIZZAAN (riittää noin pellilliseen tai kahteen pienempään)

2 pintä fenkolia
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
1 tl timjamia tai basilikaa (laitoin tuoretta timjamia silputtuna noin ruokalusikallisen)
1/2 tl (sormi)suolaa
ripaus sokeria

1,5 dl ranskankermaa
1 dl parmesaaniraastetta
1/4 tl (sormi)suolaa
ripaus mustapippuria myllystä

+ omat lisäykseni: tuoretta mozzarellaa, katkarapuja, yrttimarinoituja herkkusieniä, tuoretta basilikaa

Halkaise fenkolit ja poista niistä kova ydin. Leikkaa fenkolit ohuiksi suikaleiksi. Myös varret voi viipaloida, elleivät ne ole kovin puumaisia. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna pannulla öljyä ja paista fenkolisuikaleita hetken aikaa. Lisää pannulle valkosipulinkynnet ja paista vielä, kunnes fenkolit ovat pehmenneet. Mausta fenkolit timjamilla tai basilikalla sekä suolalla ja sokerilla. Jäähdytä hetken aikaa.

Sekoita ranskankerma, juustoraaste, suola ja mustapippuri, ja levitä seos pizzapohjan päälle. Jos haluat, voit laittaa päälle myös tuoretta mozzarellaa riivittynä. Levitä päälle jäähtyneet fenkolit (ja herkkusieniä ja katkarapuja, jos haluat).

Paista pizzaa vähintään 225-asteisessa uunissa, kunnes pohja on kypsä ja pinnassa on hiukan väriä.

4 kommenttia:

  1. Tosi kivoja pizzoja, tomaatilla ja ilman. Minun vakkaritapa opetella syömään jotain uutta ruoka-ainesta (josta en aluperin oikein perusta) on lyödä sitä pizzan päälle, maistuu aina. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, molemmat olivat tosiaan herkullisia. Eipä ole minulla tullut mieleen harjoitella uusia ruoka-aineita pizzan päällä! Ehkä olisi syytä testata tämä metodi :)

      Poista
  2. Ah, tapaksien jämistä tehdyt pizzat ovat osoittautuneet itsellänikin todella maukkaiksi! Minä olen kyllä niin monipuolinen pizzanystävä, että pidän niin pelkistetyistä italialaisista versioista kuin kotona tehdystä paksupohjaisemmasta. Nam! Perjantaina tehtiin ihan huippua jauhelihapizzaa, siinä jauheliha maustetaan mm. punaviinillä ja aniksella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tapakset ovat niin hyviä, että ei niistä pizza ainakaan pahene. Teidän jauhelihapizza kuulostaa erittäin houkuttelevalta, ehkäpä ohje löytyy jo/pian blogista...?

      Poista