keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Kastanjavaahto

Kesän Ranskan reissulta ostin paketillisen keitettyjä kastanjoita ihan siitä ilosta, että sellaisia oli tarjolla. En silloin miettinyt yhtään, mitä niistä tekisin, mutta pitkin syksyä olen miettynyt paljon ja usein. Päätin tehdä jotain jälkiruokaa, vaahtoa tai moussea, mutta en oikein löytänyt sopivia reseptejä. Useimmissa ohjeissa oli käytetty kastanjasosetta, millaiseen minä en ole koskaan kaupassa törmännyt. Pitäisi oikein etsiä, jos löytyisi, ja mielenkiinnosta ostaa. Monin paikoin huomautettiin sen olevan makeaa. Onko jollain kokemusta kaupan kastanjasoseesta?

Kastanjat piti siis saada soseeksi ja jotain nestettä piti siihen hommaan keksiä avuksi. Päiväkahvia keitellessäni keksin, että kahvi voisi toimia. Sitä siis. Suklaatakin halutti käyttää - se ajatus oli varman jäänyt mieleen jostain netin ohjeesta. Kermavaahto toisi kuohkeutta. Melko yksinkertaisilla aineksilla (ja ilman mitään valmista ohjetta) siis aloin kasata tätä jälkiruokaa.

Kastanjavaahdosta tuli hyvää. Sen maku oli jotenkin ihanan hedelmäinen ja koostumus kuohkea ja kevyt, mutta hyvin täyttävää se oli. Pieni espressokupillinen aterian jälkeen oli aivan sopiva annos. Seuraavalle päivälle jääneet annokset olivat jankittuneet melko tanakoiksi annoksiksi, eivätkä enää olleet niin hyviä kuin valmistuspäivänä. Suosittelen siis tarjoilemaan kastanjavaahdon samana päivänä, kun olet sen tehnyt.


KASTANJAVAAHTO (4-5 pientä annosta)

200 g keitettyjä kastanjoita
0,75 dl kahvia
1 rkl tummaa ruokokidesokeria
12 palaa tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa


Soseuta kastanjat esim. sauvasekoittimella kahvin ja sokerin kanssa.

Sulata suklaapalat vesihauteessa ja sekoita sulanut suklaa kastanjasoseeseen.

Vaahdota kerma kevyesti. Lisää kermaa kastanja-suklaaseokseen vähän kerrallaan ja sekoita välillä. Nosta kastanjavaahto jääkaappiin maustumaan hetkeksi aikaa ennen tarjoilua.


P.S.: Muista maltti sekoitellessasi kermavaahtoa muihin aineksiin. Minä hätiköin ja sekoitin liian vauhdikkaasti, ja seos leikkasi eli muuttui epäilyttävän rakeiseksi. Makuun se ei vaikuttanut.

8 kommenttia:

  1. Kastanjatahnaa olen ostanut Ranskasta pienissä purkeissa ja sitä on myös tuubissa, mutten ole vielä sitä kokeillut mihinkään :) Nätin näköinen jälkkäri sinulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Campasimpukka! Seuraavalla Ranskan reissulla minäkin etsin käsiini purkki- ja tuubikastanjatahnaa :)

      Poista
  2. Kastanjatahna on mun suuuuuurta herkkua. Olen oppinut syömään sitä Ranskassa jälkkärinä rasvaisen rahkan kanssa. Kaupassa myytävä tahna on yleensä makeaa (siinä on sokeria ja monesti vaniljaa). Maku muistuttaa positiivisella tavalla piparitaikinaa.
    Suomessa olen löytänyt tahnaa vain Stockalta ja DeliDelistä (ja saanut tuliaisina Campasimpukkalasta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kastanjatahnaselvityksestä Luimupupu! Jospa minäkin vielä ehtisin sitä Stokkalta haeskella, ennen kuin putiikki sulkee ovensa täällä Oulussa...

      Poista
  3. Oi, Ranskan reissu!! Olipas meillä lystiä.
    Miten minulla on sellainen mielikuva, että kesän reissulla hypistelin/hypisteltiin kastanjatahnaa? Jos minulta olisi kysytty, olisin sanonut sinun ostaneenkin sitä, mutta voi olla, että tiedät tämän(kin) asian vähän minua paremmpin :D

    Jälkkäri näyttää ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lystiä oli, totta vieköön!

      Hypisteltiin siellä paikallisessa siwassa niin paljon kaikkea, että saattoipa olla kastanjatahnakin hypisteltävien joukossa :) Semmoista en kuitenkaan ostanut, vaan keitettyjä kokonaisia kastanjoita.

      Poista
  4. Onpas herkullisen näköistä. Kastanjoita en ole itse käyttänyt vielä, mutta Saksassa asuessani niitä myytiin aina markkinoilla ja joulutoreilla. :) Tuli mieleen, että saisikohan tahnaa Lidlistä? Siellä saattaisi olla ulkolaisia tuotteita mitä ei muissa kaupoissa ole.. Ehkä kannattaa katsoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen syönyt Lontoossa paahdettuja kastanjoita, olivat hyviä. Itsekin olen paahtanut niitä uunissa, ja lämpiminä ne olivat oikein mukavaa naposteltavaa.

      Pitääpä seuraavalla Lidlin reissulla katsastaa säilykepurkkihyllyt tarkasti.

      Poista