maanantai 24. lokakuuta 2016

Paistettua lohta intialaisin maustein


Intialaisesta ruuasta leviää ympäristöön huumaavan ihana tuoksu. Minulle intialaiset ruuat eivät ole tosin mikään bravuuri. Usein niiden raaka-ainelista on pitkä kuin nälkävuosi, vaikka aika hyvin aineksia on kyllä löydettävissä. Ja toisaalta, kun kerran on haalinut kokoon tarvittavia mausteita ja aineksia, niin siellähän ne pulverit kaapissa odottavat seuraavaa kokkauskertaa.

Tänään teki mieli syödä kalaa, mutta teki mieli myös vietteleviä makuja. Lohi on vahvan makuinen kala, joka kestää vahvoja mausteita paremmin kuin monet vaaleat kalat, joten se valikoitui idän mausteiden seuraksi. Tuli hyvää!



PAISTETTUA LOHTA INTIALAISIN MAUSTEIN (4 annosta)

n. 600 g lohifilettä
suolaa

1 tl curryjauhetta
1/2 tl garam masala -jauhetta
1/2 tl kurkumajauhetta
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 valkosipulinkynsi raastettuna
2 kuivattua curryn lehteä
1/2 tl hienonnettuja sarviapilan siemeniä
2 rkl öljyä

Leikkaa lohi annospaloiksi ja poista paloista nahka. Ripottele paloille vähän suolaa.

Kuumenna paistinpannulla öljyä ja laita kaikki mausteet paistumaan. Paista mausteita melko lempeällä lämmöllä viitisen minuuttia. Nosta sitten lohipalat paistumaan mausteöljyn päälle. Voit nostaa lieden lämpöä tässä vaiheessa vähän, mutta varo, ettei ole liian kuumaa, etteivät mausteet pala. Paista lohipaloja joka puolelta muutaman minuutin ajan, kunnes niissä on mieleisesi kypsyys. (Toiset tykkäävät kuivemmasta, meillä tykätään mehevästä juuri ja juuri kypsästä.) Ripottele jossain välissä vielä tarvittaessa hiukan suolaa kalapalojen päälle.

* * *

Pakastepavut olivat hyvä lisä lohen ja perunoiden kanssa. Nostin lohifileet pannulta lautaselle odottamaan ja kaadoin pussista jäisiä papuja suoraan pannulle, jossa lohipalat oli paistettu. Nostin lämpöä reilusti ja paistoin papuja mausteöljyssä viitisen minuuttia, eli kunnes ne olivat sulaneet ja lämmenneet. Ripsautin hippusen suolaa pavuille paistamisen aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti