perjantai 20. marraskuuta 2020

Chili con carne

Puoliso yllätti minut eräänä päivänä chilijauheilla, ja siitäkös kotikokkailija innostui! Chilijauheet olivat peräisin Armastuksen chiliharrastajatyökaverilta, joka oli raskinut myydä muutaman pussillisen tuotoksiaan muillekin. Kahdessa pussissa oli savuchilijauhetta ja kahdessa tavallista. Olen testannut nyt kolmea noista ja todennut erittäin hyviksi - kiitos viljelijälle!

Jos keittiössä on neljää laatua uutukaisia chilijauheita ja lisäksi muutamaa muutakin kaupan versiota, niin tottakai ruokalistalla on chili con carnea. Se sopii kylmiin syyspäiviin - tai tätä kirjoitettaessa voisi sanoa talvipäiviin (kun lunta tupruttaa ja maa viimein on valkea) - lämmittämään kehoa ja mieltä. Tätä voisi tehdä myös ilman lihaa tai jollain kaura-/herneproteiinilla, mutta silloin sitä kutsuttaisiin chili sin carneksi.

Minä käytin tähän kahta erilaista chilijauhetta ja lisäksi makeaa savupaprikajauhetta. Jos ei sinulla ole saatavilla tällaisia ohjeessa käytettyjä erikoisempia chilijauheita, niin operoi niillä, joita kaapista löytyy. Laita kuitenkin jotain savuista chiliä, esimerkiksi chipotlea, jotta saat hyvän aromin muhennokseen. Tästä ruuasta voi tehdä juuri niin tulisen kuin haluaa eli säädä ihan mielesi  mukaan chilimääriä. Muista kuitenkin, että helpompi on lisätä kuin ottaa pois, eli aloita pienillä määrillä ja maistele. Meidän chilistämme tuli ihanan lämmittävää, mutta ei tulista. Chilit toivat makua ja lämpöä, mutta eivät poltelleet syödessä. Täydellistä!



 CHILI CON CARNE

 

3 rkl öljyä

400 g naudan jauhelihaa

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

2 tl jauhettua juustokuminaa

2 tl oreganoa

1 rkl jauhettuja korianterinsiemeniä

2 tl paprikajauhetta

1/2 tl savupaprikajauhetta (makeaa)

1/2 tl Montufar-chilijauhetta

1 tl Peruvian Pointer -chilijauhetta

2 rkl tomaattipyrettä

1 dl portteria (siis olutta)

1 lihaliemifondirasia (tai loraus fondia)

1 prk tomaattimurskaa

1 tl hunajaa

30 g tummaa suklaata (70 %) 

1 pkt kidneypapuja

suolaa ja mustapippuria


Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljyä paistinpannulla ja nosta jauheliha paistumaan. Paista sekoitellen ja nosta hetken kuluttua sipuli sekaan. Kun jauheliha alkaa olla ruskistunut, lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli sekä kaikki jauhetut mausteet sekä oregano. Sekoita hyvin ja laske vähän lämpöä. Lisää joukkoon tomaattipyrettä ja paista taas hetki sekoitellen. Lisää portteri, fondi, tomaattimurska ja hunaja. Sekoita hyvin ja anna seoksen kiehua. Maistele jo tässä vaiheessa ja lisää chiliä, jos haluat. Suolaakin voi lisätä jo tässä vaiheessa hiukan. Jätä sörsseli kiehumaan keskilämmölle, ja sekoittele välillä. Kun muhennos on muhinut tunnin verran, lisää joukkoon paloiteltu suklaa ja anna sen sulaa sekaan. Sekoita taas hyvin ja lisää siivilässä valutetut kidneypavut. Anna muhennoksen vielä kiehua, puolisen tuntiakin, ja tarkista makujen tasapaino. Lisää suolaa, jos sille tuntuu tarvetta olevan, lisää hunajaa, jos tasapainotusta tarvitaan, ja lopuksi rouhaise sekaan hiukan mustapippuria.


Chili con carnea voi hyvin syödä pelkän leivän kanssa, mutta riisikin on sille aivan oivallinen kumppani.

Ja aika helposti muutama lusikallinen meni ihan semmoisenaan, ilman mitään lisukkeita. Että niin hyvää tuli!

3 kommenttia:

  1. En ole tainnut koskaan tehdä chili con carnea, olen niin kauhea chilivelllihousu! Mutta tämä näyttää todella houkuttelevalta. Lämmittävyys on hyvä, ei liika tulisuus. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta chilivellihousut voivat tehdä tästä täsmälleen sellaisen version kuin itselle sopii! Hippunen chiliä alkuun ja sitten pikkuhiljaa vähän lisää :)

      Poista
  2. Tämä vaikuttaa erittäin hyvältä! Rakastan chili Con Carnea, mutta en ole koskaan tehnyt itse.

    VastaaPoista