torstai 23. elokuuta 2012

Hitaat hodarit

Eilen illalla selasin ties monettako kertaa Donna Hay Magazinea numero 62 ja kuolasin muun muassa hot dog -sivuja eestaas. Ehdotin Armastukselle, että pidettäisiin hodariviikko. Ei innostunut. Innostuisitteko te: parmankinkkuhodarit fenkolihillon ja hillotun päärynän kera, hodarit sellerisalaatilla ja punajuurisipseillä, halloumilla ja oliivisalsalla ja ouzomajoneesilla ryyditetyt hodarit, chilipapuhodarit jalopenosalsalla, klassiset hodarit hapankaalin ja suolakurkun kera, savupekonihodareita kera viskisoosin ja sipulirenkaiden, chorizohodarit sienillä ja romescokastikkeella, ja hännänhuippuna kana-purjohodarit??? Anyone?

Koska täällä ei herännyt hodariviikkoinnostus, piti tuosta ryppäästä valita yhden illan hodarit. Huh, mikä urakka. Päädyin jotenkin hodareihin sellerisalaatilla ja punajuurisipseillä, mutta ne eivät olleet mitään pikaruokaa, jollaiseksi hot dogit ehkä useimmiten mielletään. Hääräsin keittiössä toista tuntia (keittelin kyllä muuatta hilloakin samalla, siitä lisää myöhemmin, jos tulee hyvää), ennen kuin saatiin kuumat koirat kitalakea vasten. Ah ja voih, miten makoisat hot dogit! Pikapikaa nälkäisenä otetut kuvat eivät mitenkään tee oikeutta näille. Kannattaa siis kokeilla, katsella ja maistella itse!

HOT DOGIT SELLERISALAATILLA JA PUNAJUURISIPSEILLÄ (mausteet riittävät 2-3 hodariin)

Valkosipuli-piparjuuritahna (aivan mahtava maun tuoja!):
1 kokonainen valkosipuli
1 rkl piparjuuritahnaa (tuubissa)

Sellerisalaatti:
n. 2 ruokalusikallista juuriselleriä hyvin ohuesti suikaloituna
n. 2 rkl ranskankermaa
1 rkl sitruunamehua
2 tl paahdettuja kuminansiemeniä (paitsi että minulla oli seesaminsiemeniä, kun ne on minusta parempia vaikkakin tyystin eri maun tuovat)
hitunen suolaa

Punajuurisipsit (näitä teen toistekin naposteltavaksi, olivat yhtä hyviä kuin palsternakkasipsit):
1 punajuuri
öljyä

Lisäksi perusainekset eli
- hodarisämpylöitä (tai patonkia kuten meillä)
- nakkeja (minä valitsin ohuita Pirkka-krakovanmakkaroita, jotka toimivat tässä loistavasti)
- balsamicosiirappia (tätä kannattaa hommata, sopii näihin hodareihin hienosti)
Lisukket valmiina

ALOITA laittamalla uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Leikkaa valkosipulin yläosasta ohut hattu pois ja lorauta tilkka oliiviöljyä valkosipulin sisään. Nosta valkosipuli uuniin ja paista sitä reilut puoli tuntia tai kunnes valkosipulinkynnet ovat pehmenneet. Anna valkosipulin vähän jäähtyä, ja puristele pehmeät valkosipulinkynnet pois kuoristaan kun ne ovat vielä lämpimiä. Sössää ne haarukalla soseeksi, lisää joukkoon piparjuuritahna ja sekoita hyvin. Jätä odottamaan.

Sekoita ranskankerma, sitruunamehu ja suolahippuset sekä kuminansiemenet (tai ne pöhköt seesaminsiemenet) keskenään. Kuori sellerinpala ja suikaloi se ohuelti. Lisää suikaleet ranskankermaan ja sekoita. Laita jääkaappiin odottamaan.

Kuori punajuuri ja siivuta se hyvin ohuiksi siivuiksi. Kuumenna kattilassa öljyä (n. 180 asteeseen). Nostele osa siivuista paistumaan ja paista muutaman minuutin ajan, kunnes saat rapsakoita sipsejä. Nosta valmiit sipsit talouspaperin päälle lautaselle ja lisää kattilaan uusi satsi punajuurilastuja. Ja niin edelleen.

Paista tai höyrytä nakit / makkarat (krakovanmakkarat kannattaa paistaa pannulla), lämmäytä sämpylät tai patonginpalat ja halkaise ne. Levitä valkosipulitahnaa leivälle, nosta väliin nakki tai kaksi, lisää sellerisalaattia ja punajuurisipsejä, ja ruutaa balsamicosiirappia päälle. Pistele poskeen ja tunne itsesi onnelliseksi.

Jos et innostu hodareista, niin paina mieleen punajuurilastut, sellerisalaatti ja valkosipulitahna, jotka sopivat käytettäväksi muunlaisissa yhteyksissä. Jos sipsejä jaksaisi tehdä kasapäin, olisivat ne varmasti hitti jossain iltamissa. Ja valkosipulitahnaa pitää kyllä laittaa joskus sandwichien väliin!

6 kommenttia:

  1. No johan on Armastus, kun ei hodareista innostu! Oisko kipeäksi tulossa? :D

    VastaaPoista
  2. Hodareita, kyllä! Juuri olin miettinyt, että tekiskö viikonloppuna :) Mutta päädyin sitten pannupizzaan, kun mies oli sitä toivonut. Mutta hodareita sitten vaikka ensi viikonloppuna!

    VastaaPoista
  3. No voiko näitä enää hodareiksi ees kutsua? Ihania!

    VastaaPoista
  4. Campa: Kyllä melkein kuumeen mittasin! Hällä ehkä kaulasuonet jo henkisesti tukossa, koska oli töissä syönyt makkaralajitelmaa. Oli vähän huono päivä ehdotella hodarirupeamaa...

    Heidi, meillä tehtiin pannupizzaa viime viikonloppuna :)

    Nanna: Oli ihania! Ja oli hodareita :) Kun oli siellä se nakinmallinen makkara.

    VastaaPoista
  5. Minä voin muuttaa teille hodariviikoksi ;-) Sitä samaista kohtaa siitä lehdestä on tullut selattua aika moneen kertaan - ja aina vesi kielellä. Noita punajuurisipsejä aion kyllä kokeilla ihan muuten vaan.

    VastaaPoista
  6. Jonna, tule! Syödään me niitä hodareita, syököön Armastus ruisleipää :)

    VastaaPoista