tiistai 14. elokuuta 2012

Kantonilainen sitruunakana


Kiinassa ruokailleet sanovat, että sikäläiset sapuskat ovat useimmiten hyvin erilaisia kuin meikäläisten kiinaravintoloiden eväät. Minä en ole siellä päin maalimaa käynyt, joten en pysty asiaa arvioimaan. Suuren aasialaisen keittokirjan Kiina-sivuilta löytyi kantonilaisen sitruunakanan ohje - kuinka aidosti kantonilainen se on, tiedä häntä, mutta aivan mukavat maut siitä löytyi. Mausteita ei juuri käytetty, mutta se kai lienee kantonilaiselle keittiölle tyypillistä. Minä tuunasin vähän, varovasti, ettei ote lipeä kantonista setzuaniin (tai jonnekin, minkä nimeä en osaa kirjoittaa).


KANTONILAINEN SITRUUNAKANA

n. 500 g broilerinfileitä
1 kevyesti vatkattu munankeltuainen
1 rkl vettä
2 tl soijakastiketta
2 tl kuivaa sherryä
3 tl maissijauhoja (minä käytin Maizenaa, joka on maissitärkkelystä)
6 ohutta siivua tuoretta inkivääriä (oma lisäykseni)
3 valkosipulinkynttä (oma lisäykseni)

1 dl maissijauhoja (Maizenaa edelleen)
2,5 rkl vehnäjauhoja

öljyä paistamiseen / friteeraukseen

Leikkaa broilerinfileet noin sentin paksuisiksi suikaleiksi. Sekoita kulhossa munankeltuainen, vesi, soijakastike, sherry ja 3 tl maissijauhoja, lisää joukkoon inkiväärisiivut ja murskatut valkosipulinkynnet. Nosta kanasiivut marinadiin ja anna maustua kymmenisen minuuttia.

Siivilöi maissijauhot ja sekoita ne vehnäjauhoihin. Laita jauhoseos lautaselle ja pyörittele kanapalat jauhoissa. Paista kanapalat reilussa öljyssä wokkipannulla, pieni erä kerrallaan, kunnes ne ovat kullanruskeita.

Sitruunakastike:

1 dl sitruunamehua
2 rkl vettä
2 rkl sokeria (minä taisin laittaa lähemmäs kolme)
1 rkl sherryä
2 tl maissijauhoja + 1 rkl vettä
koristeeksi ohuelti siivutettua kevätsipulia

Sekoita sitruunamehu, vesi, sokeri ja sherry pienessä kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoita kunnes sokeri on sulanut. Sekoita maissijauhot ja 1 rkl vettä, ja kaada seos kattilaan. Kuumenna kastike kiehuvaksi koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee.

Laita paistetut kanasiivut tarjoiluvadille ja kaada kastike päälle. Koristele kevätsipulisiivuilla.

Älä säikähdä todella kirpeää kastiketta. Maut pyöristyvät ja tasoittuvat, kun kastikkeen syö yhdessä kanojen kanssa.

2 kommenttia:

  1. Tämä sinun tekemä kiinalainen juttu näyttää ainakin 100 kertaa paremmalta kuin ne ruoat mitä Suomen kiinalaisista yleensä saa. Oikein harmittaa, kun tuo Suomen etnisten ruokapaikkojen taso on usein niin heikko. Kaipa se johtuu osittain myös suomalaisille yleisestä asennevammasta. Halutaan paljon ja halvalla. Mahan pitää tulla täyteen, ruoan laatua ei niin arvosteta. Onneksi tämä asenne on nyt ehkä jo muuttumassa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Ankerias! Joskus kiinalaisessa ravintolassa saa eteensä yllättäviä, erilaisia annoksia ja niistä sitten osaakin olla asianmukaisesti kiitollinen. Esimerkiksi Torniossa oleva kiinalainen, jonka nimeä en muista, tarjoaa todella hyvää ruokaa, joka poikkeaa vähän näiden oululaisten "kiinalaisten" (liekö moni omistaja Vietnamista tai Thaimaasta lähtöisin...) tarjonnasta. Onneksi itse tehden on mahdollisuus saada jotain erilaista!

    VastaaPoista