sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Minttu-vadelmasemifreddo

Koin päivänä muutamana valaistuksen: (melkein)jäätelöä voi tehdä itse, ihan vallan ilman jäätelökonetta! Tämän hienon hetken minulle soi Suolaa ja hunajaa -blogi, jossa oli minttu-suklaasemifreddon (eli jäädykkeen) ohje.

Eilen ryhdyin sitten tekemään minttu-suklaasemifreddoa, kun muistin, että kaapissa on tummaa suklaata. Suunnitelmaa piti kuitenkin vähän muuttaa, sillä kaapista löytyi vain tumman suklaan käärepaperi! Kuka oli syönyt suklaan??? En minä, ehei. Armastuskaan ei tunnustanut. Syökö banaanikärpäset suklaata, esim. kymmenen palan verran?

Koska minttu pariutuu hyvin vadelman kanssa, niin kaivelin pakasteesta pienen rasiallisen vattuja ja käytin suklaan sijaan niitä semifreddooni. Toimi! Semifreddosta tuli ihan tajuttoman hyvää, ja sen tekeminen oli helppoa, vaikka tekemisessä muutama eri vaihe olikin. Minä tein kahdelle hengelle puolikkaan tuosta alkuperäisestä määrästä.


MINTTU-VADELMASEMIFREDDO eli minttu-vadelmajäädyke
(kahdelle)

1 kananmuna
n. 1 rkl sokeria
2 oksaa minttua
pätkä vaniljatankoa (minulla oli noin kolmannes)
hiukan reilu desilitra kuohukermaa
n. 1 dl pakastevadelmia
hippunen suolaa

Ota vadelmat pakasteesta pöydälle. Riivi mintunoksista lehdet mortteliin ja lisää sinne teelusikallinen sokeria. Hienonna lehdet morttelissa sokerin kanssa tahnaksi. Jos ei ole morttelia, voit vaikka silputa lehdet veitsellä hyvin hienoksi silpuksi.

Erottele munasta keltuainen ja valkuainen. Halkaise vaniljatangon pätkä ja kaavi siemenet talteen. Vispaa keltuainen, sokeri ja vaniljansiemenet vaaleaksi vaahdoksi. Minä lisäsin tässä vaiheessa myös mintun. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää valkuaiseen hippunen suolaa ja vatkaa kovaksi vaahdoksi.

Yhdistä vatkattu keltuainen ja kermavaahto, lisää joukkoon vadelmat. Sekoita lopuksi joukkoon valkuaisvaahto hyvin varovaisesti käännellen, jotta seos säilyy ilmavana.

Kaada seos tarjoiluastiaan (tai laakeaan pakasterasiaan, kuten minä tein) ja peitä kannella tai foliolla. Pakasta semifreddoa vähintään neljä tuntia, ja pidempään, jos seosta on paksumpi kerros. Meillä se oli pakasteessa ainakin seitsemän tuntia.

- - -

P.S: Makumuistini kerto minulle, että joskus parikymmentä vuotta sitten tein juhlajäätelöä, jossa kaupan vaniljajäätelöön sekoitettiin ranskankermaa, vadelmia ja minttua, ja sitten seos pakastettiin uudelleen esim. kakkuvuoassa. Oletteko muut kokeilleet sellaista?

- - -

P.S.2: Haluan muistuttaa vielä parista herkusta, jotka ovat tässä lautasella piffin kanssa:

Kun nyt on satokauden huippuhetket, niin kannattaa tuoreista raaka-aineista tehdä seuraavia: ruusukaalimuhennosta ja paahdettuja tomaatteja. Älyttömän hyviä!

9 kommenttia:

  1. Tämä on tietoa: kärpäset syö suklaata.

    VastaaPoista
  2. No sittenhän tässä ei tarvi enää syyllistä etsiä! Himputtiin kärpiäiset!

    VastaaPoista
  3. Ja niistä ei pääse eroon ennen pakkasia ;-)

    Vadelmaa ja minttua, loistava kombinaatio. Taidanpa lisätä täälläkin semifreddorepertuaariin.

    Pihalla alkaa olla ruusukaaleja eli kiitos muistutuksesta, ruusukaalimuhennos kuulostaa ihanalta.

    VastaaPoista
  4. Hauska yhteensattuma! itse tein suolaa ja hunajaa-blogin minttusuklaa semifreddoa perjantaina, en ole vain vielä ehtinyt postaamaan sitä blogiin :)

    VastaaPoista
  5. Jonnalla omat ruusukaalit, ah nam!

    Annemi, Jonnan resepti oli toden totta houkutteleva. Oli varmaan ihanaa se minttusuklaaversio...

    VastaaPoista
  6. Aijai, semifreddo on ihanaa! Minttu vadelmalla kuulosti melkein paremmalta kuin minttu-suklaa, vaikkei sekään varsinaisesti pahaa ole... ;-)

    VastaaPoista
  7. Riitta: Minä aion testata myös minttu-suklaan. Ja ehkä muutamia muita, kuten pistaasi-suklaan ja... mitä sitä keksisikään.

    VastaaPoista
  8. Olin ajatellut tehdä viikonloppuna saman tapaitsa, mutta minttu-suklaan makuista.. ja nyt tääkin maku houkuttais tosi paljon. Nam! :-)

    VastaaPoista
  9. Mimosa, minttusuklaa on mun haaveissa vielä :)

    VastaaPoista