tiistai 12. maaliskuuta 2013

Nyhtöpossun eri vaatteet

Olen jo kotvan miettinyt, että onkohan nyhtöpossusta (Campasimpukan lanseeraama loistava uudissana pitkään haudutetusta possusta) tulossa suomalaisten kansallisruokaa. Niin usein sitä näkee ruokablogeissa ja kuulee ihmisten tehneen. Ja mikäpä ettei? Liha on edullista ja valmistuu lähes itsekseen, ja maustamisessa saa käyttää mielin määrin mielikuvitusta. Meilläkin on kokeiltu vaikka mitä mausteversiota, parhaimpana ehkä tämä. Viikonloppuna taas nyhdettiin (ei tyhjästä kuitenkaan). Kilon possupalasta (joka maustettiin mm. jollain jamaikasoosilla) oli monenlaiseksi herkuksi:

Täyttävä ja hyvä iltapala tai välipala, tai vaikka mainio kisakatsomoeväs! Nyhdä possua sämpylän väliin ja somista mieltymystesi mukaan.

Sitten kun on vatsa täynnä sämpyläversiosta, niin tekee kuitenkin mieli vielä pikkuisen vähäsen lisää. Salaatinlehden kainaloon nyhdetty possu vastaa hyvin tähän mielitekoon ja mahtuu johonkin mahanmutkaan.

Seuraavana päivänä lounas hoituu maukkaasti nyhtöpossusalaatilla!

Tämänkertaisen possun kastikkeeksi tehtiin sekoitus majoneesista ja kermaviilistä:

2 rkl majoneesia
2 rkl kermaviiliä
3 valkosipulinkynttä
vähän hunajaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
tiraus sitruunamehua

Ainekset sekoitetaan ja seoksen annetaan maustua vähän aikaa ennen tarjolle panoa.

6 kommenttia:

  1. Ensinnäkin: nyhtöpossu on sana, joka jää taatusti elämään. Ihana, suomenkielinen ja kuvaava sana.

    Toiseksi: pienperheessä nyhtöpossun tekeminen tietää juuri kuvaamasikaltaista possuilua. Hyvä niin, mutta vaatii vähän luovuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienperheen viikonloppu: ulkoilua ja nyhtöpossuilua, ja sitten kohta taas ihan sitä samaa. Nyt on sikailtu vähäksi aikaa riittävästi :)

      Poista
  2. nyt hävis mun just kirjoittama kommentti: Mä aina muistettelen, että nyhtöpossuhan on oikiaa entisajan ruokaa, possunlapa tai etuselkä haudutettiin uunis hajoamispisteeseen. käyttötapa vaan ei ollu nykyisen moninainen, sillon tais olla vaan possua ja perunaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, meilläkin oli silloin joskus kotona pitkään uunissa paistunutta lihaa, ei ikinä mitään mediumhöpötyksiä :) Pottujen kanssa sitä tarjottiin, eikä maustemaailma ollut järin erikoinen.

      Poista
  3. Nyhtöpossu on varmaan kaikista blogini ohjeista se, josta saan eniten positiivista palautetta. Se on järjettömän hyvää, mutta kaksinasuvalle siinä on juuri tuo ongelma, jota kuvaat - hirviän monta päivää ja kekseliäisyyttä sen tuhoaminen kyllä vaatii. Pari päivää tosin jaksaa kyllä vetää burgeriakin...

    Ja joka kerta jo tuo sana saa hyvälle tuulelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on yks harvoja ruokia, joita mielellään kuitenkin monta päivää syö!

      Poista