keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Villi vappusika... eikun vappuvillisika!

Pakasteessamme on lymyillyt komia villisian jalaka, jonka saimme Mettämieheltä talvella. Sen popsiminen kahteen pekkaan on tuntunut melkoiselta urakalta, mutta nyt kun meille oli tulossa vappuvieraita, laitoimme vihdoin koiven uuniin. Siellä se muhitteli kinkkupussissa mausteiden alla seitsemän tuntia, sillä tavoitteena oli saada aikaan riivittävää ja revittävää ja nyhdettävää lihaa. Nyhtövillisikaa siis :) Sellaista tulikin!




Villisian jalkaa ei punnittu ennen paistoa, enkä siis osaa sanoa sen koosta mitään muuta kuin että kookas oli. Kymmenen sentin pätkä luuta piti leikata pois ennen uuniin laittoa, sillä uunin luukku ei olisi mennyt kiinni ilman operointia. Riivittyä lihaa tuli lopulta hyvinkin reilut kaksi litraa, kun revin sen rasioihin.


Villisian liha oli tummempaa ja vahvemman makuista kuin tavallisen sikapossun liha, ja maistui koko joukolle ilmeisen hyvin. Maustoin lihan ennen uuniin laittoa kuivamausteseoksella, jonka hieroin pintaan huolella.


YLIKYPSÄ / RIKKIREVITTY / RIIVITTY VILLISIKA

1 villisian jalka (tai jokin villisianlihapala, jonka olet saanut käsiisi)

3 rkl paprikajauhetta
1 rkl chilijauhetta
1 rkl korianterinsiemeniä murskattuna (esim. morttelissa)
1 rkl ruskeaa sokeria
3 rkl suolaa
2 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl mustapippuria rouhittuna
1/2 tl savupaprikajauhetta

Hiero mausteseos lihan pintaan ja laita liha kinkkupussiin (tai jos lihaköntsä on pienempi, joku pata tai paistopussi käy hyvin). Leikkaa pussin kulmaan reikä, jotta höyry pääsee pois eikä räjäytä pussia. Paista 120 asteessa, kunnes liha on ylikypsää ja irtoaa mahdollisesti mukana olevasta luusta helposti. Meidän palamme oli uunissa 7 tuntia.

Riivi liha esimerkiksi kahta haarukkaa käyttäen tarjoiluvatiin ja liruttele paistolientä päälle. Jos tarjoat riivityn lihan vasta paistoa seuraavana päivänä, laita se rasioihin. Siivilöi paistoliemi talteen ja laita kylmään. Poista seuraavana päivänä pintaan jähmettynyt rasva ja lämmitä lientä juoksevaksi. Tarjoiluvaiheessa siirrä lihaa uuninkestävään astiaan, luiruta lientä päälle kostukkeeksi, peitä foliolla ja lykkää uuniin lämpiämään (esim. 150 astetta).

* * *


Villisian riivitystä lihasta tehtiin miniburgereita, joihin lisukkeeksi hyvin sopivat marinoidut punasipulit, valkosipulilla höystetty majoneesi sekä BBQ-kastike.

Mettämiehelle esitämme vielä kuplivan iloiset kiitokset sikamaisen hyvästä tuliaisesta! Hilpeälle vappuseurueelle myös kiitokset hauskasta illasta!

10 kommenttia:

  1. No ei tartte tyhjästä nyhtää, kun tuollaisen komistuksen saa uuniinsa tungettua! :D

    VastaaPoista
  2. Oijoi, miten mahtavat vappuburgerit!
    Toukokuuta, toveri :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, touhukasta toukokuuta sinnekin! Taitaa siellä jo toveri haaveksia Istanbulin illoista :)

      Poista
  3. Alkoi kieli tippasta heti! Villisiasta tulee mieleen Obelix ja possunrasvaviikset. Pentuna parasta kyseisessä sarjakuvassa oli nämä villisikakekkerit. ;) Kivaa kevättä Kotiharmilaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi Obelix ollut näillä eväillä ihan tyytyväinen, luulen ma :) Kivaa kevättä myös Ainanälkälään!

      Poista
  4. Vappupöytä notkui herkkuja, mutta nämä burgerit olivat kuuminta hottia! Aivan loistavat maut, nam! Nyt vain seuraavia bileitä kohti ;)

    Kiitos isännille!

    Misis H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä oli ilo herkutella vappupöydän antimilla vielä koko eilinen päivä, namnam!

      Poista
  5. voi että näyttääkin hyvältä! mullakin tuli se obeliin viimeinen ruutu mieleen jossa ne pidot näyttää aina niin houkuttelevilta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Andalusiana! Nuo meidän vappupidot olivat tarjoilun ja seuran osalta erinomaiset - olisivat sopineet Asterixin päätösruuduksi :)

      Poista