sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Suomi - Espanja 0 - 2

Olisiko sittenkin kannattanut tehdä otteluevääksi suomalaiskansallista ruokaa, kuten renua? Tätä mietimme, kun olimme nauttineet tapaksia ja seuranneet espanjalaisten maalintekoa jalkapallo-ottelussa Suomi - Espanja. Sai olla viimeinen kerta, kun herkuttelemme pelin aikana vastustajajoukkueen eväillä!

Perjantai-illan tapaksia ei kuitenkaan muistella muuten pahalla. Teimme lohta, munia ja uunitomaatteja - jotain erilaista kuin joskus aiemmin. Ainoa hankala asia tapaksissa on se, että valikoimaa ja ideoita on valtavasti, ja valinnan vaikeus vaivaa.


LOHTA JA MOJOKASTIKETTA

n. 500 g painoinen lohifile
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
(silo)persiljaa koristeluun

2 kuorittua valkosipulinkynttä
2 tl paprikajauhetta
1 tl jauhettua juustokuminaa
5 rkl ekstraneitsytoliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa (meillä oli valkoista balsamiviinietikkaa)
suolaa
(1/2 tl hunajaa)

Tee ensin mojokastike: Laita valkosipuli, paprikajauhe ja juustokumina sauvasekoittimelle sopivaan astiaan. Surraa sauvasekoittimella minuutin ajan. Ala lisätä öjyä pikkuhiljaa, ensin noin teelusikallinen kerrallaan ja sitten ohuena nauhana. Lisää viinietikka ja sekoita vielä hiukan. Mausta kastike maun mukaan suolalla. Me lisäsimme vielä tilkan juoksevaa hunajaa, mikä teki mausta täydellisen.


MUNIA JUUSTON KANSSA

4 kovaksi keitettyä, jäähdytettyä ja kuorittua kananmunaa
2 rkl raastettua manchegojuustoa
n. 1 rkl majoneesia
reilu ruokalusikallinen silputtua ruohosipulia
palanen tuoretta chilia hienonnettuna
suolaa ja mustapippuria

Halkaise munat pituussuunnassa ja poista varovasti keltuaiset. Nosta keltuaiset siivilään ja painele ne siivilän läpi kulhoon. Lisää joukkoon juustoraaste, majoneesi, ruohosipuli, chilisilppu sekä suolaa ja pippuria maun mukaan. Sekoita huolella. Täytä munanpuolikkaat seoksella ja nosta tarjolle.


VALKOSIPULITOMAATIT

tomaatteja
valkosipulinkynsiä (kullekin tomaatinpuolikkaalle omansa)
oliiviöljyä
tuoretta timjamia
suolaa ja mustapippuria (ripaus sokeria)

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Halkaise tomaatit pituussuunnassa ja asettele ne uunivuokaan leikattu puoli ylöspäin. Valkosipulinkynsiä ei tarvitse kuoria, laita ne vain vuokaan tomaatinpuolikkaiden väliin. Pirskottele tomaattien päälle oliiviöljyä ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Sokeriakin voi lisätä hippusen, jos tomaatit eivät ole pehmeitä ja hyvin kypsyneitä. Nosta päälle myös timjaminoksia. Kypsennä tomaatteja uunissa noin 45 minuuttia.

Tomaattien päälle voi ripotella kypsennyksen jälkeen vielä hiukan sormisuolaa. Kun valkosipulit ovat hitusen jäähtyneet, ne on helppo puristaa kuoristaan tomaattien päälle.

- - -

Ohjeet ovat peräisin "Maittavat tapakset" -kirjasta.

4 kommenttia:

  1. No jo on ollu (väärät) eväät!
    Tänään ette kuitenkaan syöneet falukorvia tai borschkeittoa ;) Ilmeisesti ette ainakaan jälkimmäistä, kun hyvin kävi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä me nyt opittiin kerralla syömään oikein :)

      Poista
  2. Saapi nähä, mitä tämäniltaisen Georgia vs. Suomi -pelin katsoja pääsee maistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei ainakaan georgialaisia herkkuja! Sen verran opittiin viimekertaisesta. Nyt voidaan vatsat täynnä korealaista ruokaa jännittää, miten suomipoika pärjää. Jos tappio tulee, niin jatkossa syömme AINA Suomen pelien päivinä suomalaista kotiruokaa :)

      Poista