lauantai 19. lokakuuta 2013

Nyyttikestit

Jos tunnet tarvetta askarrella (tovin jos toisenkin) ruoan parissa, niin hanki käsiisi paketti pakastettuja wonton-taikinalevyjä ja värkkää niistä kiinalaisia nyyttejä. Minä olen iloisesti sekaisin nyyttien nimissä: wonton, dumpling, dim sum... ja mitä kaikkea niitä onkaan. En paheksuisi, vaikka joku viisaampi täällä vähän valistaisi asiassa :)


Kaikessa yksinkertaisuudessaan väsäsin siis nyyttejä, joista toisiin tein täytteeksi Huhmare-blogin ohjeella possu-katkaraputahnaa, ja toisiin omalla viritelmällä broilerinjauhelihaa. Tein myös innostuksissani kaksi erilaista dippiä, molemmista tuli oikein hyviä.


KIINALAISET NYYTIT (wonton, dim sum, dumplingit tai jotain)
n. 40 kpl pieniä nytteröitä

1 pkt wonton-taikinalevyjä (pakaste)
Ota taikinalevyt sulamaan hyvissä ajoin ennen askarointia (meillä se taisi olla sulamassa tunnin verran tai reilunkin). Poista muovipakkaus niiden ympäriltä, kostuta keittiöpyyhe ja kääräise taikinalevypino pyyhkeen väliin.

Possu-katkaraputäyte: (tätä täytettä jäi yli)
200 g porsaanjauhelihaa
100 g katkaravunlihaa (en löytänyt raakoja, joten silppusin tavallisia pakasterapuja)
1 kevätsipulinvarsi silputtuna
2 cm pala inkivääriä raastettuna
puolikas punainen chili silputtuna (jos on ärhäkkä chili, voit laittaa vähemmän)
n. 1 tl seesamiöljyä
n. 3 rkl osterikastiketta
n. 2 rkl soijakastiketta
n. 2 rkl tuoretta korianteria silppuna

Sekoita ainekset hyvin. Jos haluat varmistua mausta, tee kuten minä: ota teelusikallinen täytettä ja muotoile siitä pallero, kypsennä mikrossa reilun puolen minuutin ajan ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa makuja.

Broilertäyte:
200 g broilerinjauhelihaa
1 kevätsipuli silputtuna
1 tl inkivääriä raastettuna
puolikas chili silputtuna
3 rkl osterikastiketta
1 rkl soijakastiketta

Sekoita täytteen ainekset hyvin. Tee tarvittaessa makutesti kuten toisessakin täytteessä.

Nyyttien malleja on paljon erilaisia, ja netissä surffaillen löydät itsellesi mieluisan mallin (ja ehkä myös oikean nimen niille). Minä katselin jopa video-opastusta, jotta saisin jotain järkevää aikaiseksi, ja tällä tavalla sitten tein possu-katkarapunyytit:


Broilernyyteistä tein nyssyköitä. Laitoin keskelle teelusikallisen täytettä ja kastelin vedellä kaksi reunaa taikinalevystä. Taitoin taikinan kolmioksi, jonka jälkeen lähdin rypyttämään reunoja niin, että sain aikaan nyssykän tahi pussukan.
 

Nyytit höyrytetään kypsiksi (vaikka muitakin tapoja on). Jos et omista bambusta tehtyä höyrytyskorisysteemiä (kuten emme mekään vielä), onnistuu höyryttäminen vaikkapa wokkipannuun laitetussa höyrytyssiivilässä, jonka päälle voi asemoida leivinpaperia. Vedenpinta ei saa koskettaa siivilää. Kuumenna vesi kunnolla kiehuvaksi ja nostele nyyttejä leivinpaperin päälle. Höyrytä 7-9 minuuttia, tai kunnes nyytit täytteineen ovat kypsiä.


DIPPIKASTIKKEET:

Dippi 1: (Huhmare-blogista)
5 rkl soijaa
3 rkl riisiviiniä tai miriniä (laitoin miriniä)
ripaus tummaa sokeria
2 tl seesamiöljyä
puolikas punainen chili hienonnettuna
puolikas hienonnettu kevätsipuli

Voit tehdä dippikastikkeen sillä välin, kun odottelet taikinalevyjen sulamista. Sekoita ainekset ja jätä odottamaan.


Dippi 2: (ohje täältä)
1 rkl ruokaöljyä
1 valkosipulinkynsi silputtuna
1 tl hienonnettua tuoretta inkivääriä
6 rkl hoisin-kastiketta
2 rkl soijakastiketta (alkuperäisessä ohjeessa 1 rkl)
2 rkl vettä
ripaus suolaa
muutama tippa seesamiöljyä
1/2 - 1 tl chilihiutaleita (kun ei ollut chilitahnaa meillä)
(maapähkinöitä rouhittuna)

Kuumenna pienen kattilan pohjalla öljy, ja paista valkosipuli- ja inkiväärisilppua hetken aikaa, kunnes aromit irtoavat. Lisää muut aineet ja vähennä lieden lämpöä. Kiehauta nopeasti ja ota pois liedeltä. Jäähdytä dippi ennen tarjoilua.

10 kommenttia:

  1. Väitätkö etteivät nyyttisi tarttuneet siihen asemoituun paperiin? Minun kokeiluni ovat kummatkin enemmän tai vähemmän menneet pieleen höyrytyksen kanssa, shallow fry on onnistunut paremmin. Mutta jestas se nypertely on vaikeaa, vaikka kuinka katsoisi juutuupista :D Jokainen nyssäkkä on erilainen ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ne kyllä tarttuneet, vaan ihan helposti irtaantuivat. Haluttaisi kokeilla joskus sillä bambuviritelmälläkin, että mimmoisia tulisi. Ja huh sitä askartelua!!!

      Poista
  2. Vähänkö hienoja!
    Ja tämän resepti myötä muistin, että meillä on pakkasessa tuommosia arkkeja. Arkeologisia arkkeja, ehkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyviäkin olivat, mokomat, eli joutuu varmasti askartelupuuhiin toistekin :) Ryhdyhän sinäkin arkeologisiin kaivauksiin, tiedä mitä kaikkea löytyy!

      Poista
  3. Vau! Onpa hyvän näköisiä nyyttejä. Viitsispä joskus itsekin testata tuota askartelua..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Olivat myös hurjan hyvän makuisia, dippeineen kaikkineen. Kahteen pekkaan popsittiin ne ihan helposti :) Ei muuta kuin askartelemaan, Jokihaka! Kauan se kestää, mutta lopputulos palkitsee.

      Poista
  4. Meillä on kanssa arkeologia-arkkeja pakkasessa, olisko tämä se mun kaipaama potku persiille won tonien suhteen. Ihanilta näyttävät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Ota minut", huutaa wontonpaketti pakasteesta :) Ihan suosittelen varaamaan näiden valmistukseen aikaa - minä pyörittelin nyttyröitä ainakin 50 minuuttia. Räppäkäpälä :)

      Poista
  5. Jahas, en ole ainoa, jolta löytyy pakkasesta arkeologia-arkkeja :). Just viimeks eilen niitä katsoin ja mietin, että tarttis tehä niistä jotain. Täytyypä testata näillä täytteillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakastin se taitaa olla meillä monilla varsinainen yllätysten pesä :)

      Poista