keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Pupu Söpö, tohotettu lohi ja friteerattu inkivääri

Otsikon kombo oli lystikäs ja maukas! Aina sanotaan, ettei ruualla saa leikkiä, mutta meillä valitettavasti onneksi uskalletaan joskus rikkoa tätä sääntöä. Suosittelemme lämpimästi esimerkiksi viikon töissä pakertamisen jälkeen perjanta-illaksi pientä söpöilyä ja hauskuutta lautasille. Ja jos on oikein tuskaisen työntäyteinen viikko, niin täräytä pupu lautaselle jo keskiviikkona!

Pidämme sushista, mutta harvoin sitä tulee tehtyä kotona. Sushin värkkääminen on kyllä ihan mukavaa, mutta räppäkäpälällä siihen vierähtää melkoisesti aikaa. Jos ei jaksa / osaa / viitsi alkaa pyörittelemään ja kierittelemään, voi vähän oikaista. Soijaglaseerattu kaasupolttimella paahdettu lohi kera riisin ja friteeratun inkiväärin tuo pienen mukavan sushituulahduksen sekin. Vinkkiä lohen tekoon löysin Donna Hay Magazinesta nro 64.


TOHOTETTU LOHI

n. 250 g painoinen lohifile (osta tosi tuoretta!)
soijakastiketta
ketjap manis -kastiketta

Ota lohi jääkaapista ja laita se lautaselle. Kaada päälle hiukan soijakastiketta ja sivele sitä lohen pintaan vaikkapa pullasudilla.


Anna soijan maustaa lohta hetken aikaa ja ota sitten esiin kaasutohotin. Tohota eli paista sillä lohen pintaa muutaman minuutin ajan niin kuin maalaisit pintaa pitkin vedoin, kunnes pinta saa hiukan ruskeita pilkkuja. Meillä paistoa tuli vähän liian pitkään, sillä heti alussa liekki oli tosi pieni, kun kaasu oli vähissä ja sitä piti lisätä. Tässä sähläyksessä pinta paistui liian paksulti, kuten kuvissa näkyy. Vähempikin piisaa.

Sopivan dippailukastikkeen lohelle saat, kun sekoitat pienessä astiassa 2/3 soijakastiketta ja 1/3 ketjap manis -kastiketta.


Friteerattu inkivääri oli meille uusi tuttavuus, mutta mukava sellainen.

FRITEERATTU INKIVÄÄRI

tuoretta inkivääriä (n. 5cm:n palanen)
öljyä

Kuori inkivääri ja suikaloi se pituussuunnassa oikein ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna kattilan tai pannun pohjalla noin sentin paksuuden verran öljyä ja ripottele suikaleet sinne paistumaan. Sekoittele ja friteeraa, kunnes inkiväärisuikaleet ovat kullanruskeita. Tämä tapahtuu aika nopeasti, joten ole tarkkana, etteivät pala.

Ja se söpö pupu... :) Hupia elämään tuovat erilaiset muotit, joilla kananmunansa voi muotoilla. Lapsellista, mutta sopii Kotiharmin talouteen kuin nenä päähän!

15 kommenttia:

  1. Tajuttoman söpöjä pupuja! luimupupukin hyväksyisi! Ai niin, mutta nekin puput sitten syödään... :D
    Ja hyvä idea tuo lohen tohottaminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus näkee munkin Armastus jotain söpöä, jos ei muuten niin lautasella :D

      Poista
  2. Hyväksyn, hyväksyn (syötyinäkin)!! Vähän pitää söpöillä ;).

    VastaaPoista
  3. Meillä on sama "munapuristin". Ja pari muutakin, mm. HelloKitty :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, oikein HelloKitty!! Silläsipulilassa pantiin paremmaksi ja yybersöpöksi :)

      Poista
  4. Ei muuten ole koskaan tehty tohotettua lohta kotona. Tätä voisi hyvinkin kokeilla. Ei kans jaksa sushia kovin usein taiteilla, lopputuloskin jää niin kauas taiteesta...
    Näyttää herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melko vähällä käytöllä (creme brulee ja joskus zabaione) on tohotin ollut, mutta nyt kun sain lohioivalluksen, niin ehkä käyttöä tulisi useammin.

      Poista
  5. Pupu on ihana! Ja fritti-inkivääri aivan ihanaa.

    VastaaPoista
  6. Oii, ihana tuo pupu muotti! Saanko udella, että mistä sellaisen saisi itselleenkin? :) Kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meille pupu- ym. muotit ovat saapuneet internetin ihmeellisen maailman kautta eli tilaamalla. Esimerkiksi ebaysta näyttäisi löytyvän: http://www.ebay.com/itm/Mixed-CUTE-Egg-Sushi-Rice-Mold-decorating-Cutter-Bento-Maker-Sandwich-DIY-Tools-/131021113540?pt=Kitchen_Tools_Gadgets&var=&hash=item1e817788c4

      Amazonin nettikaupassa varmaan on myös. Suomessa kaupoissa en ole törmännyt näihin, mutta enpä ole tainnut isommasti katsellakaan. Jos jollakulla on lisätietoa, niin otetaan vastaan!

      Poista
    2. Oi kiitos vinkistä! :) taitaakin heti lähteä tilaukseen! :D

      Poista
  7. Miten pupumuotti toimii? Näyttää huipulta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjo, hyvä että kysyit!!! Keitetään kananmuna kovaksi (eli 8-10 minuuttia), kuoritaan se heti kun sormet kestävät kuoria kuuman munan ja laitetaan kuorittu, vielä lämmin muna muottiin. Muotti laitetaan kiinni ja sitten odotetaan. Meillä ne olivat muotoutumassa ainakin vartin verran. Sitten vaan avataan muotti ja varovasti poistetaan pupu :) (tai auto tai kala...).

      Poista