torstai 9. tammikuuta 2014

Suuta ja sielua hellivä kalakeitto

Bloggaripikkujouluissa syömäni Ghetto Gourmet -blogin cioppino-kalakeitto on jäänyt kummittelemaan päähäni (ja makunystyröihini) niin houkuttelevana, että sitä on pitänyt tehdä myös kotona. Pikkujoulukeiton ainekset oli haettu Stokkan kalatiskiltä, mutta näköjään hyvää voi saada myös vaikkei monipuolista kalatiskiä olisi lähimaillakaan. Toki jättikatkaravut ja elävät simpukat olisivat olleet mehevä lisä keittoon, mutta niiden puutteessa pakastevihersimpukat ja -katkaravut toimivat nekin ihan hyvin. Todellakin suosittelen tekemään tätä keittoa ja ihastelemaan makunystyröitä kutkuttelevaa makumaailmaa!

Ohjeen mukaan tehtynä keittoa tulee iiiiiiisoooo kattilallinen. Ensin keitetään pitkään ja hartaasti hyvä liemipohja, ja tämän vaiheen voi tehdä jo hyvissä ajoin. Ruoka onkin mainio vierasruoka: kun tulee aika aterioida, kuumennetaan etukäteen tehty liemi, lisätään sinne meren antimet ja saadaan valmista tarjottavaa helposti ja nopeasti. Viikonloppu lähestyy, oletko valmis (sopan keittoon)?


CIOPPINO - SANFRANSISCOLAINEN KALAKEITTO

1 fenkoli
1 sipuli
3 salottisipulia
1 sellerinvarsi
4 valkosipulinkynttä
suolaa
chilirouhetta maun mukaan
1 dl tomaattipyrettä
2 dl valkoviiniä
1 prk säilyketomaatteja (meillä oli tomaattimurskaa)
1,5 l kalalientä
laakerinlehti
1 tl timjamia
1 tl oreganoa

Siivuta fenkoli ohuelti, silppua sipulit ja sellerinvarsi ja kuullota niitä oliiviöljyssä noin 10 minuuttia. Silppua joukkoon sitten myös neljä valkosipulinkynttä. Lisää suolaa ja chilirouhetta (jälkimmäistä laitoimme ensi alkuun noin teelusikallisen ja sitä muistaakseni lisättiin vielä jossain vaiheessa) ja paista vielä hetken aikaa. Lisää kattilaan / pataan tomaattipyre ja paista hetki, jonka jälkeen voit lisätä valkoviinin, purkillisen tomaatteja, kalaliemen, laakerinlehden ja yrtit. Anna keiton pohjaliemen kiehua pari tuntia hiljakseen. Maista jossain vaiheessa ja säädä suola ja chili kohdalleen. Chiliä saa olla sen verran, että siitä tulee mukava lämpö suuhun.

Kun liemi on valmis, joukkoon lisätään merenelävät:

- esimerkiksi lohta ja kuhaa (meillä oli näitä yhteensä n. 800 g, lohta enemmän kuin kuhaa)
- sini- tai vihersimpukoita (meillä oli jälkimmäisiä 1 pkt)
- (jätti)katkarapuja (meillä oli tavallisia katkarapuja n. 150 g)

Lisää keittoliemeen ensimmäisenä reiluiksi paloiksi paloiteltua lohta ja kuhaa, ja samalla sinisimpukat, jos käytät tuoreita (muista tarkistaa ensin simpukat, että ovat eläviä ennen pataan joutumista). Laita kansi päälle ja anna kiehua. Noin kolmen minuutin kuluttua simpukoiden pitäisi jo olla kuolleita ja ravunpyrstöt voi lisätä pataan. Keitä taas noin kolme minuuttia ja keitto on valmis. Jos käytät pakastevihersimpukoita ja pakasterapuja, sulata ne ensin. Kun kalapalat ovat kiehuneet liemessä viitisen minuuttia, lisää vihersimpukat (osan voi laittaa kuorineen, osan ilman kuoria) ja katkikset. Ne molemmat ovat valmiiksi kypsiä, joten ne tarvitsevat vain nopean kuumennuksen. Älä siis keitä keittoa enää pitkään vihersimpukoiden ja katkarapujen lisäämisen jälkeen, vaan kuumenna nopeasti.

4 kommenttia:

  1. Hitsi kun on hyvän näköinen keitto. Olen pitkään suunnitellutkin jonkun tämmöisen kalasopan keittelyä, pitääpä testata tätä reseptiä heti kun vaan sopiva hetki löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina, keitto näytti ja maistui kyllä hyvälle. Varaa ainekset ja aikaa, ja saat makoisan sopan.

      Poista
    2. Tämä tuli kokeiltua. Aivan loistava keitto, kiitos!

      --
      Jani

      Poista
    3. Jani, ole hyvä, kiva kun oli mieluisaa!

      Poista