keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Nyhtönauta ja kotitekoiset tortillat

Huraa Campasimpukka! Lanseeraamasi nyhtöpossu on listattu Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan vuodelle 2013! (Nyhtöpossu taisi olla peräti kuukauden sana joulukuussa 2013.)

Meillä nyhtöpossua on tehty usein, onhan se edullinen ja monikäyttöinen herkku. Olemme tehneet myös nyhtövillisikaa, ja nyt myös nyhtönautaa (vai nyhtölehmää?). Viimeksi mainittua söimme itse tehtyjen tortillojen kera. Oi miten hyvää! Lisukkeena oli mm. savupaprikalla maustettua paistetua sipulia.


NYHTÖNAUTA

n. 1 kg naudan lapaa (tai muuta pitkään kypsytettävää palaa)
n. 2 dl soijakastiketta
n. 2 dl vettä
1 tähtianis
1 tl chilirouhetta
suolaa

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita lihapala pataan tai vuokaan ja kaada sinne myös nesteet. Lisää mausteet; suolaa voi ripotella päälle vähän. Nosta vuoka uuniin ja anna kypsymisen lähteä käyntiin. Vartin kuluttua pienennä uunin lämpöä 150 asteeseen ja anna lihan hautua siellä noin viisi tuntia. Käännä lihapalaa liemessä muutaman kerran kypsennyksen aikana. Liha on valmista, kun sitä on helppo murentaa eli nyhtää kahden haarukan avulla. Nosta liha pois liemestä ja ryhdy nyhtämään. Lihan kalvot irtoavat tässä vaiheessa helposti ja voit heittää ne pois. Nostele lientä padasta riivityn lihan päälle, jotta se saa lisää makua ja mehevyyttä. Tarjoile esimerkiksi burgereiden välissä, salaatissa, tortillojen kanssa,


ITSE TEHDYT VEHNÄTORTILLAT (hyvä ja helppo ohje Kokit ja potit -blogista)
16 kpl

7 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
n. 3 dl vettä

Sekoita kaikki taikinan ainekset nopeasti taikinaksi. Taikinasta pitäisi tulla  napakkaa ja helposti käsiteltävää. Kääräise taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa noin puoli tuntia. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile ne pötköiksi. Leikkaa kumpikin pötkö kahdeksaan osaan. Litistä palat sormin pyöreiksi letuiksi ja kaulitse ohuen ohueksi tortillaksi., lähes läpikuultaviksi. Käytä reilusti jauhoja kaulitessa, ettei taikina tartu pöytään kiinni. Kuumenna paistinpannu kuivana, ilman mitään rasvatuotteita. Paista tortilloja kuivalla pannulla vähän aikaa molemmin puolin. Paistaessa pintaan tulee pieniä tummia pilkkuja ja tortillat kupruilevat.

Tortillat pysyvät pehmeinä, kun laitat ne paistamisen jälkeen lautaselle, kaksinkertaisen tuorekelmun ja leivinliinan alle. 


SAVUPAPRIKASIPULIT

2-3 sipulia
1 valkosipulinkynsi
öljyä
suolaa
savupaprikajauhetta (1/4 tl riittää, jos se on tulista)
n. 1/4 savustetusta, kuivatusta chilistä (murskattuna)
ripaus sokeria
muutama ruokalusikallinen nyhtönaudan lientä

Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet ja siivuta ne ohuelti. Paista sipulirenkaita pannulla öljyssä lempeästi ja pitkään. Lisää aika alkuvaiheessa mausteet. Sekoittele sipuleita aika ajoin. Kun sipulit alkavat pehmetä ja saada vähän väriä, lisää joukkoon vähän nyhtönaudan lientä. Ellei sinulla satu sellaista olemaan, tavallinen lihaliemikin käy. Kiehauta sipuleita vielä hetki liemessä. Valmista on, kun kaikki liemi ei ole kiehunut pois, vaan sipuliseos on mehevää.

14 kommenttia:

  1. Uuh, täällä valuu kuola. Itsetekoiset tortillat on tosi herkkua! Ja on kyllä maukkaan näköiseet täytteet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehdyt tortillat eivät maistu muovilta, kuten ne kaupan tortillat. Pieni värkkäys, suuri ilo!

      Poista
  2. Mikä ruoka! Savupaprikasipulit kuulostaa ihan yyberiltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipuli on aina hyvää, mutta savupaprikasipuli on vielä parempaa :)

      Poista
  3. Oi, miten houkuttelevan näköistä ruokaa!
    Minä voinen jo jäädä eläkkeelle ihan kaikesta, mitään nyhtöpossua suurempaa en varmastikaan voi enää saada elämässäni aikaan :D :D

    VastaaPoista
  4. Nyhtönautaapa ei ole tullutkaan kokeiltua vielä, ehkä pitäisi, kun noin herkulta näyttää!

    VastaaPoista
  5. Herkulliselta näyttää. Itse tehdy tortillat on kyllä pakko testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tortillojen teko vie hetken aikaa, mutta palkitsee kyllä varmasti - kannattaa siis tehdä joskus itse.

      Poista
  6. Joo pakko testata täälläkin. Leuhkimisosasto: meillä oli poronlavasta tehtyä vetoporoa (nyhtöporo kuulostaa naavansyöjältä).

    VastaaPoista
  7. Kuulostaapa hyvältä, tuon sipulilisukkeen kanssa ihan erityisesti! Meilläkin nyhdettiin viime keväänä poronlapaa ja toimi ihan loistavasti, kannattaa kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on kyllä pakko saada jostain käsiinsä poronlapaa, kun sitä niin kehutaan!

      Poista