sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Suloiset sydänsimpukat

Niin vain rantautuvat eksoottisemmatkin merenelävät tänne Ouluunkin saakka. Ihan elävinä vieläpä! Armastus bongasi kalatiskiltä sydänsimpukoita, niitä sinisimpukoita pienempiä nilviäisiä. Jo alkuvuonna ihastelin Campasimpukan sydänsimpukkasaalista ja toivoin itsekin joskus saavani samanlaisen. Nyt lykästi.


Hauskoja otuksia nuo sydänsimpukat. Kalatiskiltä opastettiin laittamaan simpukat kotona veteen, ja niin toimittiin. Campasimpukka vinkkasi laittamaan veteen suolaa, jotta simpukat tupsauttavat sisuksistaan hiekat ulos. Jossain toisaalla tähän suositeltiin etikkaa. Minä laitoin pikkuisen molempia (teelusikallisen verran), ja jopa alkoi kulhossa käydä kuhina. Pieniä tupsauksia siellä täällä ja välillä suorastaan temperamenttista liikehdintää. Muuan yksilö kurkisteli ulos ja kun koskin siihen, löi se luukun kiinni niin että melkein säikähdin. Huomaatko, että olen vähän viehättynyt näihin pikkuotuksiin?

Sydänsimpukat elävät merenpohjassa, olen ymmärtänyt, ja huuhtelutoimien jälkeen kulhon pohjalla olikin melkoisen paljon hiekkaa. Hiekka narskui hampaissa aavistuksen verran vielä keittämisen jälkeenkin. Me nautiskelimme simpukkamme mustekalan musteella värjätyn linguinepastan kera ja saimme oikein hyvän ruokakokemuksen. Tässä ohjeessa toimivat varmasti helpommin saatavilla olevat sinisimpukat yhtä lailla hyvin. Ja jos tuoreita simpukoita ei ole saatavilla, voi kastikepohjan valmistaa ilman simpukoiden keittämisvaihetta muutoin samalla tavalla ja lisätä lopuksi simpukoita säilykepurkista kuumenemaan liemeen.


SYDÄNSIMPUKOITA PASTAN KERA

1 kg sydänsimpukoita
spagettia tai linguinea

oliiviöljyä + voita
1 pieni sipuli
3 valkosipulinkynttä
palanen tuoretta chiliä (tai ripsaus kuivattua chilirouhetta)
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
2 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunankuoriraastetta
8 kirsikkatomaattia
tuoretta basilikaa
1 tl hunajaa
mustapippuria

Huuhtaise simpukat. Laita kulhoon vettä ja lisää joukkoon teelusikallinen suolaa (ja teelusikallinen etikkaa). Laita kulhoon simpukat ja anna niiden olla siellä puolisen tuntia. Jos huomaat simpukoiden joukossa rikkinäisiä yksilöitä, voit poistaa ne.

Simpukkakastikkeen valmistus ei vie kovin kauaa aikaa. Pastan voi siis laittaa kiehumaan vaikka siinä vaiheessa, kun sipulit on pilkottu (riippuu tietenkin siitä, mitä pastaa käytät eli mikä sen kypsymisaika on).

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Hienonna myös haluamasi määrä tuoretta chiliä, jos aiot käyttää sitä etkä kuivattua chilirouhetta. Kuumenna korkeareunaisessa paistokasarissa (paistinpannussa) öljyä ja nokare voita ja kuullota sipuleita ja chiliä (rouhetta, jos sitä käytät) muutaman minuutin ajan. Kun sipulit ovat pehmentyneet, lisää pannulle valkoviini, sitruunamehu, suolaa, pippuria sekä sitruunankuoriraaste. Kuumenna neste kunnolla kiehuvaksi. Kaada simpukat lävikköön ja huuhtele ne. Lisää sitten simpukat pannulle voimakkaasti porisevan liemen joukkoon. Laita heti kansi päälle. Anna simpukoiden muhia 5-7 minuuttia. Välillä voit ravistella pannua ja sekoittaa kauhalla kerran. Vaikka kaikki simpukat eivät olekaan liemessä, kypsyvät ne höyryssä. Kun kaikki simpukat ovat avautuneet ja kypsyneet, nosta ne reikäkauhalla pois liemestä. Puolita kirsikkatomaatit (pilko isoimmat neljään osaan) ja silppua basilikanlehtiä ja lisää ne sekä hunaja liemeen. Kiehauta vielä muutaman minuutin ajan. Tarkista suola ja lisää halutessasi mustapippuria. Tarkista simpukat. Poista kuoret, joista simpukan liha on irronnut. Laita simpukat takaisin liemeen pannulle ja kuumenna ihan nopeasti. Älä enää keitä.

Valuta spagetti lävikössä, kun se on kypsynyt. Jos simpukkakastikepannun pohjalla tuntuu vielä hiekkaa, kaada kastike varovasti kattilaan pastan päälle. Näin vältät ylimääräisen hiekan  joutumisen lautaselle, sillä se jää sinne pannun pohjalle. Jos hiekkaa ei tunnu, voit kaataa valutetun pastan pannulle simpukoiden joukkoon. Sekoita nopeasti ja nauti!



P.S.: Piipahdin Helsingin reissullani Soul kitchen -blogin Annan pitämässä Hella ja herkku -kaupassa. Ihana! Siellä oli toinen toistaan houkuttelevampia pusseja, purnukoita ja pulloja täynnä tuotteita, joita ei niin vain täältä meiltä päin saa, tai jotka muuten vain olivat ruokaintoilijalle mieluisia. Sieltä ostin mm. tuota mustaa linguinea. Ostoksia tehdessäni pidin mielessäni matkalaukkuni rajat, muuten rajanpito olisi ollutkin vaikeaa. Ja ensimmäistä kertaa elämässäni olin kaupassa niin että tuntui melkein kuin olisi ollut kylässä - oli niin mukavaa turinoida kaupantädin kanssa :) Kannattaa siis käydä Museokadulla!

20 kommenttia:

  1. Voi miten kiva, että pääsit kokeilemaan näitä söpöyksiä! En minäkään ole niitä sittemmin meilläpäin kaupoissa nähnyt, hyvä kun edes sen kerran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa hyvä, että ostettiin niitä, jos se oli täälläkin ainutkertainen myyntihetki.

      Poista
  2. Voih! Muistuu mieleen Italian matkat. Sinne voisi mennä ihan vain pasta vongolen takia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin voisi! Minä ajattelin vuosia sitten, kun näitä simpukoita Italiassa näin, että ikinä en saa niitä kotona. Vaan kuinkas kävikään :)

      Poista
  3. Saisko yhden tuollaisen annoksen kohta lounaaksi?

    VastaaPoista
  4. Kauniin näköinen annos ja varmasti tosi maukas. :) Minäkin kävin ihastelemassa sydänsimpukkapussia perjantaina Stockalla, mutta oli sen verran hintava pussi että jäi vielä ostamatta, nyt kyllä vähän harmittaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jos tykkää simpukoista, tykkää varmasti tästäkin. Pakko tunnustaa, etten tiedä paljonko simpukat maksoivat. Olin ostohetkellä muiden hyllyjen välissä ja maksuhetkellä pakkaustehtävissä :)

      Poista
  5. Olipa ihan älyttömän kiva tutustua sinuun ja turista mukavia!
    t. kaupantäti

    VastaaPoista
  6. Hyviä vinkkejä nuo suola että etikka! Pitääkin kokeilla, ettei enää rousku hiekka hampaissa. Meidän lukiolainen oppi ihan kääpiönä syömään hietasimpukoita spagetilla ravintola Perlan opeilla, kuorella pinsettiote ja spagettia suuhun, samoin kastike kuorella koukittuna lautaselta. Ihania muistoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykynuorilla onkin vähän erilaiset ruokakokemukset kuin meikäläisen ikäluokalla. Minä söin tuoreita simpukoita vasta myöhään aikuisiässä.

      Poista
  7. Minä olisin ollut ihan pihalla simpukoideni kanssa ilman tätä mahtavaa oppituntia. Olen halunnut kokeilla näitä jo pitkään. Pitää mennä sillä silmällä kalatiskille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en olisi uskaltanut valmistaa sydänsimpukoita ilman Campasimpukan esimerkkiä. Nyt vain simmut auki kalatiskillä!

      Poista
  8. Seinäjoella vielä odotellaan....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunhan jäät sulaa, niin sydänsimpukat rantautuvat sinnekin, eikö?!

      Poista
  9. Ihanan näköinen ja kuuloinen pasta! Monasti olen syönyt, koskaan en ole kokannut. Pidän kyllä silmät auki kaupassa jatkossa, josko näitä saisi meiltäkin.

    VastaaPoista
  10. Kiitos! Tämä ruoka kyllä palkitsee syöjänsä, joten on syytä tarrata simpukkapussiin, jos sellaisen näkee.

    VastaaPoista
  11. Vastaukset
    1. Kuulostaa - ja on!!!! Ei muuta kuin testaamaan, jos on sydänsimpukoita tarjolla.

      Poista