keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Pehmeät posket

Kun lauantaiaamuna saapastelin Oulun kauppahallissa etsimässä inspiraatiota viikonlopun ruuanlaittoon, näin yhtäkkiä edessäni suloisen näköiset posket. Ne olivat possun posket ja lepäsivät rasiassaan lihakauppiaan tiskissä. Muistelin ihan vastikään nähneeni jossain blogissa poskijutun (kotona selvisi, että sehän oli tietysti Campasimpukan "poskivalssi") ja arvelin siitä saavani valmistusvinkkiä, joten pyysin posket pussiin. Kilohinta poskilla oli 6,50 euroa eli tein mielestäni hyvät kaupat.

Possun posket ovat juuri sopiva ruoka sellaiselle viikonlopulle, jolle ei oikein ole erityisempiä suunnitelmia. Ne nimittäin vaativat pitkän kypsennysajan. Riippuu tietysti lämpötilasta, kauanko menee. Minä luotin matalaan lämpöön ja piiiiiitkään haudutusaikaan ja toivoin niiden kautta päästävän suussa sulavaan lopputulokseen. Netistä löytyi Campasimpukan ohjeen lisäksi yllättävän paljon poskiohjeita, joista oli kätevä koota taas yksi joukon jatkoksi. Tässä siis Kotiharmin posket :)


PITKÄÄN HAUDUTETUT POSSUN POSKET

8 possun poskea

Marinadi:
2 tl dijon-sinappia
2 tl balsamiviinietikkaa
2 tl hunajaa
3 valkosipulinkynttä viipaloituna
4 rkl öljyä
2 rkl yrttisilppua (timjamia, ruohosipulia, basilikaa)
mustapippuria

paistamiseen esim. pullomargariinia tai voita

suolaa

Pataan + liemi:
1 iso porkkana
1 sipuli
pala palsternakkaa
nippu yrttejä (sidoin kimpuksi timjamia ja lehtipersiljaa)

1/2 dl jaloviinaa (ilmankin pärjää, jos et halua käyttää tai tätä ei ole)
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio

Siisti poskista kalvot ja rasvat pois. Se käy näppärästi pienellä terävällä puukolla. Sekoita marinadin ainekset ja nosta possun posket sekaan. Sekoita niin, että marinadia on joka puolella. Jätä lihat marinoitumaan pöydälle noin tunniksi. Samalla ne lämpenevät sopivaa paistolämpöön. Tällä välin ehdit kuoria sipulin, porkkanan ja palsternakkapalan ja paloitella ne reiluiksi paloiksi. Kasvikset voi jo laittaa pataan odottamaan.


Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Kun lihat ovat marinoituneet, kaavi niiden päältä enimmät liemet pois ja paista niihin pannulla kaunis ruskea pinta. Suolaa ja pippuroi lihat. Nosta posket pataan (kasvisten päälle). Kaada pannulle, jossa juuri paistoit lihat, jaloviina ja anna kiehahtaa pari minuuttia. Lisää sitten vesi ja lihaliemikuutio ja sekoittele, kunnes lihaliemikuutio on sulanut. Kaada liemi pataan ja lisää joukkoon myös marinointiliemi. Laita kansi päälle ja nosta pata uuniin. Lämpöä voi vähentää ihan himppusen alle sataan. Anna padan muhia uunissa noin 10 tuntia. (Meillä pata oli uunissa yön yli, ja varmaan kahdeksassakin tunnissa olisi tullut valmista. En vain jaksanut aamulla nousta asiaa varmistamaan.) Poista lihapalat padasta ja siivilöi liemi, josta saat hyvän kastikepohjan.

Uunia kohti!

Pitkä haudutusaika kannatti. Posket olivat pehmeääkin pehmeämpiä, meheviä ja suussasulavia. Liemi oli maukas ja siitä tein kastikkeen: Siivilöin liemen ja otin siitä kattilaan muutaman desin. Suurustin liemen ruskealla kastikesuuruksella. Possun poskien ohessa tarjoiltu maa-artisokkapyre sopi erinomaisesti possun makupariksi.

17 kommenttia:

  1. Poskia ei meillä olekaan kokattu. Pitää kysellä liha-autolta seuraavalla ostoskerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tämä oli ensimmäinen kerta, eikä jääne viimeiseksi sikäli kun poskia on saatavilla. Voisiko sinne liha-autoon esittää toiveen poskista?

      Poista
  2. Posket eivät tosiaankaan ole mitään pikaruokaa :D Hurmaavalta näyttää tuo annoksenne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - annoksesta tuli ihan vahingossa söpö :) Makua sen sijaan tekemällä tehtiin hyväksi ja se onnistui.

      Poista
  3. Oih, kuullostaa suussasulaetvalta - olen pitkään haudutetun lihan ystävä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sittenhän tämä olisi juuri sinulle sopiva ruoka! Ei muuta kuin kokeilemaan, jos saat käsiisi poskia.

      Poista
  4. Minulla on parikin poskireseptiä pistettynä sivuun mm. siiderissä haudutetut kuullostivat todella hyviltä. Viime kesänä poskia oli Demon Taste of Helsinki annoksessa ja ne tarjoiltiin tryffeliperunamuusin kanssa. Ihan taivaallista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä poskireseptejä kannattaa siirtää kokkaamattomien reseptien pinossa eturiviin :)

      Poista
  5. Hyvältä näyttää! Mikähän siinä on kun poskia on niin huonosti saatavilla, ainakin täällä syrjässä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisiko poskitoiveen esittää lihatiskillä, että ihan tilaisivat? Nykyään kai monilla kaupoilla on näin halu palvella asiakkaitaan.

      Poista
    2. Kyllä meidän kaupan lihatiskin myyjät koittavat saada poskia myyntiin, jos on kysyntää. Pullo olutta muuten possu liemeen tekee ihmeitä. Meillä syödään poskia joka toinen kuukausi.

      Poista
    3. Juuri niin Anonyymi! Jos poskia kysellään ja toivotaan, niin suuremmalla todennäköisyydellä niitä myös tulee lihatiskille tarjolle. Kiitos olutvinkistä, täytyy seuraavalla poskikerralla testata se.

      Poista
  6. Hei! Tein viime kesänä possun poskia tällä ohjeella ja tuli todella hyviä, kehtasi vieraille tarjota hyvillä mielin. :) Etsin niitä pitkään kunnes löysin liedon lihakaupasta, ainut ongelma oli että piti ostaa samantien 3 kiloa ja olivat pakastettuja saksalaisia. Mutta nyt liityin paikalliseen rekoon niin sieltä sain tilattua tuoreita. Tänään teen siis herkku ruokaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heipähei! Minäkin vasta kyselin possunposkia, eikä ollut minkäänlaisia tarjolla. Minä kyllä tartun poskiin, kun sellaisia vastaan tulee :)
      Kiva kuulla, että ohje oli toimiva ja maistuva!

      Poista
  7. Possunposket valmistuu grillissä huomattavasti nopeammmin. Liha itsessään on jo pehmeää ja jänteetöntä, joten en ymmärrä näitä pitkiä haudutus aikoja. Oma resepti on tehdä pallogrillissä kannen alla ja lisäksi toiseen reunaan savustus materiaalia.

    VastaaPoista
  8. Possunposket valmistuu grillissä huomattavasti nopeammmin. Liha itsessään on jo pehmeää ja jänteetöntä, joten en ymmärrä näitä pitkiä haudutus aikoja. Oma resepti on tehdä pallogrillissä kannen alla ja lisäksi toiseen reunaan savustus materiaalia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, grillattu poski kuulostaa älyttömän hyvälle! Kiitos vinkistä!

      Ja anteeksi pitkä vastausaika, olen ollut lomalla blogista :)

      Poista