perjantai 1. elokuuta 2014

Raikas tuoremansikkakiisseli

Talvella (mikä kummallinen sana, jonka merkitys tuntuu nyt mitä kaukaisimmalta) meillä syödään mansikoita oikeastaan pelkästään kiisselissä tai sopassa, tai joskus rahkassa. Mustikoita ja vadelmia sen sijaan tulee enemmänkin syötyä sellaisenaan pakasteesta. Tuoreita, vasta ostettuja mansikoita on sääli laittaa kiisseliin - paitsi jos ne laittaa sinne vasta kiisselipohjan teon jälkeen! Mansikoiden raikkaus säilyy näin paremmin kuin keitettäessä ja maku on tuoreempi. Minä terästin kiisseliä limetin mehulla ja mintulla, joskin niitä olisi saanut tämän kokoisessa satsissa olla ehkä vielä hiukan enemmänkin. Fiilaile sinä määriä oman makusi mukaan. Myös sokerin määrää voi säätää mielensä mukaan (ja mansikoiden kirpsakkuuden mukaan). Kannattaa maistaa lientä siinä vaiheessa, kun sokeri on liuennut vesi-limetinmehuseokseen.


TUOREMANSIKKAKIISSELI

7,5 dl vettä
1 limetin kuori raastettuna
1 limetin mehu
1,5 dl sokeria
1 dl kylmää vettä + 4 rkl perunajauhoja (=suuruste)

litra tuoreita mansikoita
3 mintun oksan lehdet

Valmista ensin kiisselipohja. Kiehauta kattilassa vesi, limetinkuoriraaste, limetin mehu ja sokeri. Sekoita kylmään veteen perunajauhot. Ota kattila pois liedeltä ja kaada suurusliemi ohuena nauhana kattilaan koko ajan kiisseliä sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiisselin pulpahtaa pari kertaa ennen kuin otat kattilan taas pois liedeltä jäähtymään.

Poista mansikoista kannat. Soseuta mansikat yhdessä mintunlehtien kanssa. Kaada mansikkasose kiisselipohjaan ja sekoita kunnolla vispilällä, jotta ainekset sekoittuvat hyvin. Jos haluat, voit kaataa kiisselin tarjoiluvatiin jäähtymään. Laita kelmu tiiviisti astian päälle, jottei pinnalle muodostu kuorta. Tarjoile jäähtyneenä.

2 kommenttia:

  1. Tätä vois kyllä joskus kokeilla, varmasti raikkaan makuista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannatta kokeilla, oli hyvää ja raikasta. Ohessa tarjottu kermavaahto aateloi kokonaisuuden uudelle tasolle.

      Poista