maanantai 10. marraskuuta 2014

Ainakin kahdeksan P:n naposteltavat

Jos ei ole keksinyt nimeä kehittelemälleen pikkusuolaiselle, niin kannattaa mennä niiden kanssa oululaisten ruokabloggareiden kemuihin. Tarjoilin porukan pikkujouluissa Peruspöperölässä perunamuusista tehtyjä "leivoksia", joiden päälle virittelin paprikaa ja nyhtöpossua, enkä oikein keksinyt niille muuta nimeä kuin "pottupavlovat" (tai kauniimmin "perunapavlovat"). Marengistahan tehdään samantyylisiä kermavaahdolla ja marjoilla tai hedelmillä koristeltuja leivoksia, joten ajattelin soveltaa. No, verbaalivirtuoosibloggarit lähtivät sitten vähän virittelemään nimeä ja syntyi jotain seuraavanlaista: "pienet pyöreät paprika-pulledpossutäytteiset parmesan-perunapavlovat". Melko vaikeaa, mutta myös melko hauskaa.

Koko ajatus lähti siitä, että suomalaisessa joulupöydässä on perinteisesti syöty perunaa ja possua. Pikkujoulupöytään päätin sitten keksiä näistä jotain, ja sain aikaan pottupavlovat. Pursotin perunamuusista leivinpaperin päälle "leivos"pohjat ja paistoin ne kauniin värisiksi. Täytettä varten kypsensin "porsaan uuniliha" -nimellä kutsuttua palaa possusta reilut neljä tuntia, jonka jälkeen se oli helposti haarukalla murennettavissa. Possun alle laitoin paprika-tuorejuustoseosta. Päälle ripoteltu paahdettu sipuli (ostin kaupasta) antoi kivaa lisämakua ja rapsakkuutta annoksiin.

Tykkäsin, ja vissiin maistui muillekin.

Perunapavloviin tarvittava perunamuusi saa olla melko tanakkaa, mutta sitä pitää kuitenkin voida pursottaa. Kirjaan ohjeeseen noin-määriä, sillä lisäisin välillä sitä ja tätä, enkä tullut mitanneeksi tarkasti mitään.

Täytteeksi voi valita itselleen mieluisia aineksia - lihaa, kalaa tai kasviksia. Jos haluaa käyttää nyhtöpossua, kannattaa koko homman teko aloittaa siitä, sillä valmistus kestää useita tunteja.


PIENET PYÖREÄT PAPRIKA-PULLEDPOSSUTÄYTTEISET PARMESAN-PERUNAPALVOVAT (reilut 20 kpl)

* Perunamuusi:

n. 700 g perunoita
1 pieni valkosipulinkynsi
n. 1 dl ruokakermaa
n. 1/2 dl parmesaanijuustoa raastettuna
1 pieni kananmuna
suolaa, mustapippuria

Kuori perunat ja valkosipulinkynsi. Puolita perunat ja laita ne kattilaan yhdessä valkosipulinkynnen kanssa. Keitä perunat kypsiksi ja kaada keitinvesi pois (jätä valkosipulinkynsi perunoiden joukkoon). Soseuta perunat ja valkosipulinkynsi yhdessä ruokakermatilkan ja juustoraasteen kanssa. Lisää myös suolaa ja pippuria tässä vaiheessa. Jätä seos jäähtymään joksikin aikaa ennen kananmunan lisäämistä.

Kun perunasose alkaa olla niin jäähtynyttä, että sitä voi käsitellä vaikka sormin, lisää kananmuna ja vatkaa sähkövatkaimella ihan tasaiseksi. Säädä tässä vaiheessa koostumus kohdalleen (ja suolaisuus) ja lisää vähän ruokakermaa, jos muusi on liian jankkia. Voit tehdä pienen koepursotuksen, josta huomaat, jos muusia on liian vaikea pursottaa. Toisaalta myös liian löysä muusi on pahasta, sillä silloin pohjat eivät pysy kasassa kunnolla.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pursota leivinpaperille pyöreitä tai soikeita leivospohjia, ja niihin hiukan korkeammat reunat. Paista pohjia 225-asteisessa uunissa kunnes ne ovat saaneet väriä. Ensin voi tuntua, että mitään ei tapahdu, mutta aika äkkiä väriä sitten alkaa tulla.


* Nyhtöpossu: (lihaa tulee tästä määrästä reilusti enemmän kuin näiden pottupavlovien tarpeeseen)

n. 1 kg porsaan uunilihaa
mausteita pintaan (esim. 1 rkl paprikajauhetta, reilu tupsaus cayennepippuria, ropsaus kuivattua oreganoa, mustapippuria ja suolaa)
hyvä loraus soijakastiketta
pari valkosipulinkynttä
1 sipuli

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Hiero mausteet lihan pintaan joka puolelle (mausteet voi ensin sekoittaa keskenään). Nosta liha uunivuokaan ja lisää sinne valkosipulinkynnet ja lohkottu sipuli. Lisää vuokaan myös soijakastiketta. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä lihaa ilman kantta tunnin verran. Laita sitten kansi tai folio päälle ja jatka kypsentämistä. Noin neljän tunnin jälkeen voi kokeilla, miten mureaa liha on. Lihan pitää olla sellaista, että se hajoaa melkein ajatuksen voimalla - tai ainakin kevyesti haarukalla riipimällä.


* Paprikatäyte:

2 paprikaa (esim. punainen ja keltainen)
1 valkosipulinkynsi
öljyä
cayennepippuria, mustapippuria, suolaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Silppua paprikat pieniksi kuutioiksi ja hienonna valkosipulinkynsi. Paista niitä öljytilkassa hetken aikaa ja lisää mausteita. Jos pidät vahvasta mausta, tupsauta enemmän cayennepippuria joukkoon. Lisää lopuksi tuorejuusto ja sekoita ja kiehauta nopeasti.

Kokoa pavlovat: Annostele pohjien päälle vähän paprikatäytettä ja nostele päälle riivittyä possua. Ripottele pinnalle paahdettua sipulia ja vaikkapa kevätsipulisilppuakin.


* * *

Monenlaista hyvää syötiin pikkujouluissa! Kamera oli mukana, mutta onnistuin kuvamaan vain murto-osan tarjottavista, kun keskityin syömiseen ja seurusteluun. Kiitos kaikista ihanista makuhermoja kutkuttavista herkuista ja riemukkaasta, imelästä, äänekkäästä, sukkelasta ja kekseliäästä seurasta - ja tietysti emännöinnistä ja isännöinnistä!

4 kommenttia:

  1. Näissä oli kyllä tosi hauska idea ja ne maistuivatkin nii-iin hyvälle! Tulen kyllä kopioimaan tämän idiksesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kopiointi sallittu, ellei jopa suotavaa! Kiva, että maistuivat.

      Poista
  2. Ihan parhautta oli monen peen palleroiset!

    Seura on aina silti parasta näissä pilleissä, kiitos siis itsellesikin siitä <3

    VastaaPoista