lauantai 15. marraskuuta 2014

Karitsanfilettä ja mausteista kookoskastiketta

Rohkenisinkohan sanoa, että ruoka oli intialaista? Vai olisiko parempi luonnehtia, että intiahenkistä? Intialaisen ruuan opettelu on jäänyt meillä lähinnä ravintolakokemusten tasolle, eikä kotioloissa ole tullut tehtyä sellaista kovinkaan monta kertaa. Olen siis ihan aloittelija, suorastaan kokeilija (ellei jopa kokkeilija). Mielikuvani intialaisesta ruuasta tuli siitä, että käytin ruuanvalmistuksessa jeeraa eli juustokuminaa, kurkumaa, chiliä ja kanelia.  Lisäksi maustoin sitä currytahnalla ja kastikkeen nesteenä oli kookosmaitoa. Intialaista vai fuusiokeittiötä? Oikeastaan se on tässä tapauksessa ihan sama, sillä ruoka oli ihan tajuttoman hyvää.


KARITSANFILEET JA MAUSTEINEN KOOKOSKASTIKE (kahdelle)

2 karitsan ulkofilettä

1 tl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
1/4 tl chilijauhetta
hippunen kanelia
monta pyöräytystä mustapippuria myllystä

öljyä
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tl tuoretta inkivääriä silputtuna
1/2 - 1 tl punaista currytahnaa
2 dl kookosmaitoa
(suolaa)

Kuori sipuli ja valkosipulinkynsi ja hienonna ne. Hienonna tai raasta palanen inkivääriä. Sekoita jossain pienessä astiassa juustokumina, kurkuma, chilijauhe, kaneli ja mustapippuri.

Aloita paistohommat karitsanfileistä. Voit halutessasi puolittaa ne. Kuumenna pannulla öljyä. Nosta karitsanfileet paistumaan. Paista ensin toiselta puolelta noin 3-4 minuuttia, riippuen fileen paksuudesta. Käännä fileet ja ripottele paistetulle puolelle suolaa ja noin neljäsosa kuivamausteseoksesta. Paista toiselta puolelta saman verran kuin ensimmäiseltä. Tavoite tässä on hiukan rosee liha, joten älä paista liian kuivaksi. Kun toinenkin puoli on paistunut, käännä lihat ja suolaa ja mausta myös äsken paistetulta puolelta. Pyöräytä vielä tämänkin jälkeen lihoja pannulla pari kertaa ympäri ja nosta pannu sitten pois levyltä. Laita päälle foliota ja jätä fileet lepäämään. Jos käytössäsi on vain yksi paistinpannu, nosta fileet lautaselle ja laita folio päälle.


Kastiketta varten kuumenna paistinpannulla hiukan öljyä ja kuullota sipuli-, valkosipuli- ja inkiväärisilppua siinä hetken ajan. Lisää pannulle jäljelle jäänyt (noin puolet alkuperäisestä määrästä) mausteseos sekä currytahnaa ja paista vielä hetki. Lisää joukkoon kookosmaito ja anna kiehua reilut viisi minuuttia, kunnes kastike on hieman saennut.

Leikkaa karitsanfileet siivuiksi ja tarjoile mausteisen kookoskastikkeen ja riisin kanssa.

4 kommenttia:

  1. Se on nimenomaan niin, pääasia, että maistuu. Autenttisuus on sitten toisarvoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin minäkin ajattelen. Ne on sitten erikseen ne kerrat, kun yritetään jotain ohjetta noudattamalla tehdä ihan autenttista.

      Poista
  2. Kuulostaisi aikasta lailla viikonloppuruoalta, kun jääkaapissa lymyilee karitsan paahtopaistia. Vain jasmiiniriisi puuttuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sittenhän se on selevä homma! Karitsaviikonloppu - eipä huono :)

      Poista