lauantai 1. marraskuuta 2014

Puuroa vai burritoa?

Minulla on tapana usein iltaisin heilauttaa kattilaa Armastuksen näkökentässä ja kysyä "syötkö aamulla puuroa". Kysymys on retorinen, sillä keitän puuroa kahdelle joka tapauksessa. Nykyään taidankin vain hihkaista: "Puuroaamu!"

Nyt olen saanut ehdotuksen kysyä "otatko puuroa vai burritoa?". Tämän ehdotuksen juuret ovat aamiaispöydässä, jossa nautittiin aamiaisburritoja. Olin juuri saanut aamiaisen (burritot, hedelmäjuoman ja kahvin) valmiiksi puuhasteltuani keittiössä melko tovin, ja jouduin toteamaan, että arkiaamuina nämä burritot eivät ole vaihtoehto. Puuro on.

Aamiaisburritot jäivät mieleeni kesäiseltä New Yorkin reissulta. Siellä ne olivat olennainen osa useiden kahviloiden aamiaisvalikoimaa ja minäkin söin kerran sellaista. Välissä oli muistaakseni munakokkelia ja jotain papuseosta, ja niitä minäkin laitoin nyt. Papujen joukkoon lisäsin chorizomakkaraa, koska sitä vielä jääkaapissa oli. Koska kananmuna on lempeää, halusin papu-chorizotäytteeseen vahvaa lämpöä, mutta en kuitenkaan tulisuutta heti aamusta. Ihanan aromin ja hyvän lämmön siihen toi savupaprikajauhe. Olin ajatellut laittaa burritoihin myös avokadoa, mutta se ryökäle piileksi selän takana toisella pöydällä, enkä muistanut sitä ollenkaan!


Näistä tuli älyttömän hyviä!



AAMIAISBURRITOT (4 kpl)

4 tortillalättyä

munakokkelia (4 kananmunaa, 2 rkl maitoa, ripaus suolaa ja mustapippuria)

(pala chorizomakkaraa, jos haluat sitä käyttää)
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
hippunen tai nökkönen savupaprikajauhetta (maun mukaan)
285 g mustapapuja (käyttövalmiita pahvitölkissä) + 1/2 dl tölkin nestettä
1 pieni tomaatti silputtuna
1 rkl limetin mehua
1/2 tl hunajaa
ripaus mustapippuria ja suolaa
pari ruokalusikallista tuoretta basilika- ja lehtipersiljasilppua (korianterin ystävät laittavat korianteria)

avokadoa kuutioituna
tomaattisalsaa (purkkituote käy hyvin, ja voit valita haluatko mietoa vai tulista)


Aloita valmistamalla papuseos. Silppua sipulit ja makkara. Jos käytät tässä chorizoa, aloita paistamalla ensin sitä ihan pienessä öljymäärässä pienessä kattilassa. Anna makkarapalojen vähän ruskistua ja lisää vasta sitten sipulit joukkoon. Sekoita ja anna sipuleiden kuullottua. Siivilöi pavut ja säästä paketin liemi. Lisää kattilaan pavut sekä savupaprikajauhetta (sitä voit lisätä vielä, joten aloita pienellä määrällä, jos tuote ei ole sinulle tuttu). Sekoita ja lisää noin 1/2 dl papujen nestettä sekä tomaattisilppu. Mausta limetin mehulla, hunajalla ja mustapippurilla, lisää suolaa tarvittaessa. Anna papuseoksen porista miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.

Munakokkelia varten riko munat kulhoon ja lisää sekaan maito ja mausteet. Sekoita vispilällä, mutta älä vispaa vaahdoksi. Kuumenna pannulla mieleistäsi rasvaa (nestemäistä margariinia, voita...) ja kaada munaseos sekaan. Pienennä lämpöä ja sekoittele seosta koko ajan. Valmis munakokkeli on kokkareista, muttei kuivaksi paistunutta. Homma ei vie kauaa aikaa.


Kun täytteet ovat valmiit, lämmitä tortillalätyt esimerkiksi mikrossa ja levitä niille täytteet: munakokkelia, papuseosta, tomaattisalsaa sekä avokadoa. Kääräise lätyt rullalle. Rullan toista päätä voi rullatessa vähän kääntää kohti keskustaa, jolloin käsin syödessä täyte pysyy paremmin sisällä.

Hyvä hedelmäjuoma aamuksi syntyy esimerkiksi seuraavanlaisesti:
- 1 verigreippi
- 1 omena
- 1 päärynä
- 1 rkl puolukkahilloa
- loraus appelsiinimehua

--> Kaikki ainekset kuutioidaan ja surautetaan tasaiseksi juomaksi. Greippi kannattaa ensin kuoria veitsellä ja sitten leikata (fileoida) veitsellä myös lohkoiksi siten, että kalvoja ei tule mukaan.

6 kommenttia:

  1. Mun on kans pakko sanoa burrito, Yritän opetella puuroihmiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uuniomenahillo pelastaa puuron :) Sen avulla on helppo opetella puuroihmiseksi.

      Poista
  2. Burrito. Tai ehkä kolme. Mieluiten heti ja nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jo yksikin aamiaisburrito saattaa päivän alkuun loistavasti, mitähän tekisi kolme?! Tulisi supersunnuntai :D

      Poista
  3. No tämän postauksen jälkeen on pakko sanoa se burrito, sen verran luksusaamupala teillä. :) Puuroihmisiä olen kyllä muuten...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi valita molemmat! Arkiaamuun puuro, pyhäaamuun burrito. Näin pidetään väki tyytyväisenä.

      Poista