perjantai 26. joulukuuta 2014

Jouluinen pavlova

Hyvää tapaninpäivää!

Kaupat lienevät taas auki, joten ehdit kipaista ostamassa ainekset päivän suloiseen jälkiruokaan tai kahvipöydän kuningattareen. Jouluinen pavlova valmistuu melko vaivattomasti, mutta laittaa makuhermot hyrräämään tyytyväisenä.

Idean marenkikranssiin sain tuoreimmasta Maku-lehdestä. Laitoin marenkiin vähemmän sokeria, kuin lehden ohjeessa (siinä oli 3 dl). Täytteenä käytin valmista luumu-kanelirahkaa ja kermavaahtoa. Päälle laitoin vadelmia ja granaattiomenan siemeniä (melkein puolikkaan siemenet). Valuttelin päälle myös hiukan keittämääni karpalosiirappia, jonka tein samalla tapaa kuin lehden ohjeessa olleen puolukkasiirapin.


JOULUINEN PAVLOVA (14-16 annosta)

4 valkuaista
2,5 dl sokeria (käytä erikoishienoa, jos mahdollista)
2 tl peruna- tai maissitärkkelysjauhoja
1 tl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua (olen käyttänyt aina jälkimmäistä)

Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen. Erottele kananmunan valkuaiset puhtaaseen ja kuivaan kulhoon. Yhtään keltuaista ei saa mennä sekaan. Tarkista, että vatkaimen terät ovat puhtaat ja kuivat. Sekoita puoleen sokerimäärästä peruna- tai maissitärkkelysjauho. Vatkaa valkuaiset höttöiseksi vaahdoksi ja ala sitten lisätä sokeria koko ajan vatkaten. Lisää sen jälkeen sokeri-tärkkelysseos samalla tavalla hiljalleen lisäillen ja koko ajan vatkaten. Marenki on valmista, kun se on kiiltävän valkoista ja kovaa (eikä valu kulhosta, jos kulhon kääntää ylösalaisin). Sekoita lopuksi joukkoon etikka tai sitruunamehu.

Laita uunipellille leivinpaperi ja levitä marenki siihen. Jos haluat, voit tehdä pyöreän levyn, mutta voit myös tehdä renkaan. Halutessasi voit pursottaa marengin, mutta lusikoiminenkin käy hyvin (ja helposti). Reunoista voi halutessaan tehdä hiukan korkeammat, sekä levymuotoiseen että rengaspohjaan. Paista marenkia 120-asteisessa uunissa 1-1,5 tuntia. Minä paistoin vain tunnin. Ota sitten marenki pois uunista ja anna sen jäähtyä pellillä ennen täyttämistä.


TÄYTE:

2 prk luumu-kanelirahkaa
2 dl kuohukermaa
2 rkl sitruunan tai limetin mehua

Vaahdota kerma ja lisää joukkoon rahka ja sitrusmehu ja sekoita hyvin.

Nosta marenkilevy varovasti tarjoiluvadille. Nostele täytevaahtoa marenkipohjan päälle. Koristele leivonnainen itsellesi mieluisilla marjoilla tai hedelmillä.


KARPALOSIIRAPPI (tai puolukkasiirappi)

2 dl pakastekarpaloita (tai puolukoita)
0,5 dl vettä
1 dl sokeria
0,5 dl siirappia
1 rkl konjakkia (en laittanut)

Keitä kattilassa marjoja ja vettä muutaman minuutin ajan. Siivilöi marjat ja ota mehu talteen. Puristele marjoja siivilää vasten, jotta saat kaiken mehun irti. Laita mehu takaisin kattilaan ja lisää sinne sokeri ja siirappi (ja konjakki). Keitä marjasiirappia kasaan muutaman minuutin ajan melko kovalla lämmöllä, kunnes se paksuuntuu. Jos siirappi menee liian paksuksi, ohenna sitä vedellä. Siirappi paksunee myös jäähtyessään. Jäähdytä siirappi ennen kuin lisäät sitä leivonnaisen päälle.

6 kommenttia:

  1. Minä ostin lehden ihan tämän ohjeen takia. En vaan vielä ole ehtinyt tehdä, mutta onhan tässä vielä lomaa jäljellä. Hyvältä näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin tämä ohje oli heti houkutteleva! Olen tehnyt tätä jo kahdesti, mutta en kummallakaan kerralla alkuperäisversion mascarponetäytteellä. Sitäkin pitäisi testata.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos Nanna! Oli se kyllä ilo silmälle ja makuhermoille.

      Poista
  3. Great minds jne. Meillä ei syöty kranssina, mutta syötiin pavlova, jonka päällä oli -yllätys, yllätys- vadelmia ja granaattiomenaa. Vaahtona oli jogurttivaahtoa, jonka maustoin ruusuvedellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pavlova on hyvä ja muuntautumiskykyinen leivonnainen. Minullakin on ruusuvettä kaapissa, en vain muista sitä ikinä käyttää. Seuraavan kerran sitten pavlovaan!

      Poista