perjantai 2. tammikuuta 2015

Aleksanterin cappucinoleivokset


HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA!

Uusi vuosi on hyvä aloittaa uudistuneella leivoksella.

En ole koskaan tainnut valita kahvilassa lautaselleni aleksanterinleivosta, tuota vaaleanpunaisella kuorrutettua murotaikinaleivonnaista, mutta olen jossain (jonkun lautaselta) sitä maistellut. Joitain vuosia sitten löysin naistenlehdestä ohjeen uudistetusta aleksanterinleivoksesta, jota päätin silloin kokeilla. Olipa hyvää! Siinä päällyksen valmistamisessa oli käytetty cappucinojauhetta, josta tuli mukavaa lisämakua leivokseen. Täytteenä leivoksessa on vadelmamarmeladia, mutta olen tehnyt leivoksen myös aprikoosimarmeladilla. Huono variaatio ei ollut sekään.

Koristelu ei ole vahvimpia puoliani, mutta aina sitkeästi yritän. Nytkin tuli vähän kummallista söheröä, mutta jos leivoksen syö joutuisasti, niin ei ehdi arvostelemaan ryppyjä.


CAPPUCINO-ALEKSANTERILEIVOKSET (20-24 palaa)

250 g voita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 keltuaista (jäljelle jääneistä valkuaisista voit tehdä vaikka pavlovaa)
6 dl vehnäjauhoja

1,5 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia

Kuorrutus:
1 annospussi cappucinojauhetta
n. 2 rkl vettä
3,5 dl tomusokeria

Koristelu:
5-6 palaa tummaa suklaata

Vaahdota huoneenlämpöinen voi sokerin ja vaniljasokerin kanssa. Lisää keltuaiset ja vaahdota hetki. Lisää jauhot ja sekoita nopeasti kiinteäksi taikinaksi. Kääräise taikina kelmuun ja nosta kylmään tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli molemmat palat leivinpaperin päällä ohuiksi 20 x 30 cm:n levyiksi. Yritä tehdä levyistä mahdollisimman suorakaiteen muotoiset, jotta saat valmiin leivonnaisen leikattua tehokkaammasti paloiksi (eikä jää epämääräisen muotoisia ylijäämäpaloja). Siirrä toinen levy uunipellille ja levitä sen päälle marmeladi. Kumoa toinen levy varovasti päälle ja poista leivinpaperi. (Olen joskus leikannut kaulimani levyt vielä kahtia, jolloin niiden siirtely ja kumoaminen on ollut helpompaa. On siis tullut kaksi aleksanterinleivospohjaa yhdelle pellille.) Nosta pelti uuniin ja paista leivonnaista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna leivospohjan jäähtyä ennen kuin levität sille täytteen.

Kuorrutusta varten sekoita ensin vesi ja cappucinojauhe keskenään. Sekoita ja anna jauheen liuota kunnolla veteen, kunnes seos on tasaisen ruskeaa. Lisää joukkoon tomusokeri ja sekoita hyvin. Lisää ihan vähän vettä, jos seos tuntuu liian paksulta. Sen tulee olla helposti levitettävää, muttei liian vetistä, jolloin se valuu pois päältä. Jos haluat, voit sulattaa koristelua varten muutaman suklaapalan. Tee sulaneesta suklaasta raitoja vielä jähmettymättömän kuorrutteen päälle ja vedä kastellulla veitsellä koristeviiltoja kuorrutukseen (toiseen suuntaan kuin vedit suklaaviivat). Voit myös jättää suklaaviirut tekemättä, ja sen sijaan ripotella päälle vaikkapa suklaarouhetta, tai jättää koristelematta kokonaan. Anna kuorrutteen jähmettyä ennen kuin leikkaat leivokset annospaloiksi.


* * *

Lopuksi muutama sananen kuorrutteesta. Cappucinojauheita tuntuu olevan erilaisia. Jonkun voi sekoittaa yhdessä tomusokerin kanssa veteen yhdellä kertaa, mutta joku ei liukene silloin millään. Tässä hyvä esimerkki, miten voi käydä:
Sekoitin raivokkaasti ja pitkään, mutta kuorrutteeseen jäi mustia kahvitäpliä. En halunnut pantterikuosia leivoksiin, joten valmistin uuden kuorrutteen sekoittamalla kahvijauheen ensin veteen. Toimi!

2 kommenttia:

  1. Näitä pitää kyllä joskus tehdä,kiitos ohjeesta:;)

    VastaaPoista