keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Inkivääriset uunipäärynät

Uuniomenat ovat saaneet kilpailijan: inkivääriset uunipäärynät!


Koruttoman näköinen jälkiruoka (kirjasta "Ranskalainen keittiö") oli herkullista. Kermasta ja ruskeasta sokerista kiehui ihana kinuskinen liemi päärynöille, ja tuore inkivääri toi makuun uutta sävyä. Kaneliakin osasi ripsauttaa juuri sopivan määrän, eikä sen maku hyökkinyt päälle. Kirjassa tätä jälkiruokaa suositeltiin sunnuntailounaan tai perheaterian lopuksi. Voisin häpeilemättä kuitenkin tarjota sitä myös esimerkiksi lauantai-iltana ystäville ja vähän oudommillekin. Oli niin hyvää!

Kaupan päärynävalikoiman äärellä pähkäilin hetkisen. Neljälle hengelle suunnitellussa ohjeessa luki "4 suurta päärynää". Otin suuria. Ruokaa laittaessani huomasin, että ovat suuria. Syödessä huomasin, että ovat todellakin suuria! Olivat kyllä sitten lopputuotoksessa myöskin niin hyviä, että menivät alas humpsista vain... Toiset puolikkaat söimme ikään kuin jälkiruuan jälkiruokana :) Opastan: Tuhdin aterian päätteeksi riittäisi yksi suuren päärynän puolikas.


INKIVÄÄRISET UUNIPÄÄRYNÄT (2 annosta)

2 päärynää
1 dl kuohukermaa (ohjeessa oli hiukan enemmän)
2 rkl tummaa sokeria (laitoin ihanaa paahteisen makuista hienoa luomuruokosokeria)
ripaus vaniljaa myllystä (tai 1/2 tl vaniljasokeria)
hyppysellinen kanelia
hyppysellinen (vastaraastettua) muskottipähkinää
vajaa 1 tl raastettua tuoretta inkivääriä (ohjeessa oli hiukan vähemmän)

Laita uuni kuumenemaan 200-asteiseksi. Voitele ohuelti uunivuoka.

Kuori päärynät ja leikkaa ne pitkittäin kahtia. Koverra pois siemenkodat. Laita päärynät uunivuokaan vierekkäin leikkauspinta alaspäin. Sekoita kulhossa kerma, sokeri ja mausteet, ja kaada seos päärynöiden päälle.

Paista päärynöitä 200-asteisessa uunissa vähintään 30 minuuttia tai kunnes päärynät ovat pehmenneet ja kerma on kiehunut paksuksi ja kuplivaksi. Valele päärynöitä liemellä pari kertaa paiston aikana. Meillä päärynät olivat uunissa 40 minuuttia, ja olivat makeimmillaan.

6 kommenttia:

  1. Meillä on tuo kirja enkä ole tehnyt noita päärynöitä. Kysyn vain, miksi ihmeessä en????

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin kirja on ollut jo vuosia, mutta vasta nyt koin tämän reseptin kohdalla sykähdyttävää kiinnostusta. Onneksi!

      Poista
  2. Inkivääri ja päärynä on kyllä hyvä yhdistelmä, olen kokeillut sitä joskus päärynäpiirakassa. Tosi hemaiseva jälkkäri! Paitsi että minulle ainakin kokonainen päärynä eikä mitään puolikasta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Makunsa puolesta näitä söisi vaikka kaksi kokonaista! Maku oli erittäin hemaiseva :)

      Poista
  3. Hannele, ei muuta kuin päärynöitä kuorimaan ja uuni päälle!

    VastaaPoista