tiistai 6. tammikuuta 2015

Kuhaa sitruuna-minttukastikkeessa

Varoitan heti: Ruoka on sitruunaista, nimensä mukaisesti. Erääseen kanaohjeeseen en erikseen maininnut, että lopputulos on todellakin sitruunainen - nyt tämän ruuan kohdalla mainitsen. Monissa ohjeissa sitruunaa on vain sen verran, että se tuo hienostunutta aromia ja ihanaa raikkautta, mutta tämä kalaohje ja tuo mainittu kanaohje julistavat sitruunaa niin että tuntuu. Minulle se sopii, olen sitruunafani. Sattumoisin molemmat ohjeet ovat italialaisia ja ilmeisesti sielläkin sitruuna maistuu.

Helpon ja nopean kalaruuan ohje löytyi Cucina povera -kirjasta (Marja Lindfors). Siinä oli käytetty ahvenfileitä, mutta minä ostin kuhaa, kun sitä oli saatavilla. Minttua lisäsin, sillä ohjeessa sitä oli käytetty vain viisi lehteä. Säädin makuja myös lisäämällä kastikkeeseen hippusen suolaa ja vähän hunajaa. Lopputulokseen olin tyytyväinen. Vaikka ehkä sittenkin vielä pari mintunlehteä olisi voinut laittaa...


KALAA SITRUUNA-MINTTUKASTIKKEESSA (3-4 annosta)

n. 600 g (vaaleaa) kalaa fileinä
suolaa ja mustapippuria
voita

Kastike:
12-15 tuoretta mintun lehteä
puolikas valkosipulinkynsi (tai yksi kokonainen pieni)
yhden sitruunan mehu
1/2 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa
n. 1/2 tl hunajaa

Sekoita kastike joko tehosekoittimessa surauttaen tai morttelissa hieroen (minä käytin jälkimmäistä). Säädä maut kohdalleen. Lopputulos on voimakkaan sitruunainen.

Suolaa ja pippuroi kevyesti kalafileet ja paista ne voissa pannulla. Asettele fileet tarjolle ja kaada kastike päälle.

6 kommenttia:

  1. Minäkin pidän sitruunasta - sekä makeassa että suolaisessa. Kala vaikka ihan yksinkertaisesti voi-sitruunakastikkeessa on ihanaa eli uskon kyllä, että tämä on ollut hyvää. Reseptin perusteella jo kuulostaa raikkaalta, vaikka ensin jäin tuijottamaan tuota minttua - ihan uusi tuttavuus kalan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minttu oli minustakin yllättävä, ja niin kiinnostava mauste, etten voinut vastustaa ohjetta. Sen maku sopi tähän täydellisesti!

      Poista
  2. Onpa raikkaan kuuloinen ruoka! Mäkin tykkään sitruunasta, pakko kokeilla tätä heti kun tuo meidän kala-allerginen ei ole maisemissa :)

    VastaaPoista
  3. Tämä on varmasti ihan superherkkua. Kuhaa tulee tehtyä liian harvoin, tosin eilen juuri tein siitä fish & chips, onnistui hyvin vaikka arkailinkin kuhan kanssa (yleensä teen turskasta). Tätä kokeilen ensi kerran kun ostan kuhaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä syödään paljon kuhaa, koska lähikaupassamme on hyvin tarjolla Oulujärven kuhaa. Lähiruokaa siis! Tätä ohjetta tosiaan kannattaa kokeilla seuraavalla kuhakerralla.

      Poista