maanantai 19. tammikuuta 2015

Mustatorvisienikastike - ja oivallus

Odottavan aika on pitkä. Arkena, nälkäisenä työpäivän jälkeen, se tuntuu joskus erityisen pitkältä. Silloin ei tule mieleen haudutella rauhassa pataruokia, vaan toiveena olisi saada lautaselle nopeasti herkullista ruokaa. Laadusta ja mausta ei nimittäin aleta hopun takia tinkimään.

Kun tänään laitoin kuivattuja sieniä likoamaan, mietin ruuanlaittoruokaa. Sienien kun piti liota vähintään tunti. Nälkäiselle ruokaa odottavalle siis hyyyyyvin piiiiitkään. Ruuanlaittoruuan sijaan sonnustauduin toppavaatteisiin ja lähdin happihypylle. Ihana ilma! Unohdin sienet, työasiat ja olohuoneen villakoirat, ja nautin hapesta tunnin verran. Eikä se ollut pitkä tunti.

Ruokaa valmistaessani (virkeillä aivoilla) sain sitten sen varsinaisen älynväläyksen: sienethän olisi voinut laittaa likoamaan jo aamulla!


MUSTATORVISIENIKASTIKE (pastalle)
(2-3 annosta)

1 sipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
(oliivi)öljyä
30 g kuivattuja mustatorvisieniä
2 dl kermaa tai ruokakermaa
tuoreita yrttejä (esim. salviaa, timjamia ja lehtipersiljaa)
suolaa, mustapippuria
(pastan keitinvettä)

Aloita laittamalla sienet likoon. Liota vähintään tunti (sienipussissa neuvottu aika). Tunnin liottamisen jälkeen sienet vaativat vielä pehmittämistä kastikeliemessään, pidemmän liottamisen jälkeen sienet ovat valmiiksi pehmeämpiä.

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota (siis älä ruskista) sipuleita öljyssä hetken aikaa, kunnes ne alkavat pehmentyä. Huuhtele ja valuta sienet ja lisää ne paistinpannulle sipulien joukkoon. Halutessasi voit silputa sieniäkin pienemmäksi. Paista sieni-sipulisekoitusta muutaman minuutin ajan ja lisää sitten kerma, yrtit, suolaa ja pippuria. Anna kastikkeen kiehua 10-20 minuuttia, kunnes sienet ovat pehmenneet. Jos tarjoat kastiketta pastan kera, voi kastikkeeseen lisätä pastakattilasta vähän keitinvettä, jos liemi näyttää käyvän vähäiseksi.

6 kommenttia:

  1. Olisipa hienoa, jos vähän useammin saisi väännettyä itsensä pakkaseen. Just nyt täällä on ollut mahdollisimman tylsä ilma siihen tarkoitukseen. Siinä unohtuu nälkä ja tyhjentyy pää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi meidän olohuoneessa olevat villakoirat pakottavat ainakin jonkinmoiselle happihypylle :)
      (ei puhuta nyt niistä toisista villakoirista, ne on tyhmiä)

      Sienipastasi inspiroi minua tämän illan ruokaan. Taidan tehdä sienikeittoa!

      Poista
    2. Pakkasulkoilu on kivaa (kunhan pakkanen ei pauku täysillä)! Tylsät ilmat tylsistyttävät ihmisen sisälle.

      Hannele, happihyppyvillakoirat ovat monin verroin mukavampia kuin nuo hiljaiset ja keveät nurkkien asukit :) Kiva, että löysit inspiraation sienistä!

      Poista
  2. Miksiköhän pussi käskee liottaa töttiksiä noin kauan? Meillä käytetään liotuksessa aina kiehuvaa vettä (yleensä suoraan espressokoneesta) - suppikset ovat nopeimpia (kymmenisen minuuttia), torvisienet lähes yhtä nopeita, tatit ja haperot vaativat hieman pidemmän liotusajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavan kerran lyön sienet kuumaan veteen, kiitos Luimupupu!

      Poista