lauantai 17. tammikuuta 2015

Suklaakohokas ja valkosuklaa-appelsiinikastike

Talvi-illan mehevä ja suklainen jälkiruoka on tässä! Suosittelen suorastaan käpertymään sohvannurkkaan kohokkaan kera ja nauttimaan hiljaa hyräillen. Ja muista: ruokailija odottaa kohokasta, mutta kohokas ei odota ruokailijaa.

Me söimme kohokasta melko makean lämpimän valkosuklaa-appelsiinikastikkeen kera. Kastike oli kyllä erittäin hyvää, mutta jäin kuitenkin haihattelemaan vaniljajäätelön perään. Joutuu varmaan tekemään tätä uudelleen ja maistamaan jätskin kanssa. Miten kamalaa...

Tämä suklaakohokas sopii hyvin gluteenittomaan ruokavalioon, samoin kuin mansikkakohokas. Hassua muuten, että olen tehnyt mansikkakohokasta melko tarkalleen kaksi vuotta sitten. Tammikuu - kohokaskuu!

Ohje löytyi "Ranskalainen keittiö" -kirjasta (C. Clements & E. Wolf-Cohen / Gummerus).

SUKLAAKOHOKAS (6 annosta)

175 g tummaa suklaata (minulla oli 70 %:sta)
150 g voita
4 keltuaista
2 rkl appelsiinilikööriä (ei pakollista, mutta antaa viehkeää aromia)
4 valkuaista
3 rkl sokeria

Voitele kohokasvuoat (n. 1,5 dl vetoiset) huolellisesti voilla ja sokeroi ne sitten sekä reunoilta että pohjalta (samalla tavalla kuten jauhotat kakkuvuoan).

Laita rouhittu suklaa ja pieniksi kuutioiksi leikattu voi kattilaan ja sulata lempeällä lämmöllä, välillä sekoitellen. Kun seos on tasaista ja sileää, nosta kattila pois liedeltä. Anna suklaaseoksen jäähtyä hiukan. Lisää sitten mukaan keltuaiset hyvin sekoittaen. Jos käytät likööriä, lisää sekin tässä vaiheessa.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää vaahdottamisen loppuvaiheessa joukkoon sokeri, ruokalusikallinen kerrallaan ja koko ajan vatkaten. Ota kolmasosa vaahdosta ja sekoita se jäähtyneeseen suklaaseokseen. Kaada sitten suklaaseos valkuaisvaahtokulhoon ja sekoita hyvin varovasti pohjia myöten lusikalla tai nuolijalla. Älä missään nimessä vatkaa, sillä vaahto laskeutuu. Ei haittaa, vaikka seoksessa näkyisi lopulta vielä joitain valkoisia viiruja.

Jaa seos kohokasvuokiin ja nosta vuoat uuniin. Paista kohokkaita 10-12 minuuttia, kunnes ne ovat kohonneet ja kypsyneet, mutta hytkyvät vielä. Älä paista liian pitkään.


Jos haluat tarjoilla suklaakohokkaan kanssa kastiketta, valmistuu se nopeasti sillä välin kun kohokas on uunissa.

VALKOSUKLAA-APPELSIINIKASTIKE

1 dl kermaa
75 g valkosuklaata
1-2 rkl appelsiinilikööriä (jos haluat)
puolikkaan appelsiinin kuori raastettuna

Laita kerma ja rouhittu suklaa kattilaan ja kuumenna lempeällä lämmöllä, kunnes suklaa sulaa ja kastike on tasaista. Lisää joukkoon likööri, jos haluat, sekä hienoksi raastettua appelsiinin kuorta (vain oranssia osaa, ei valkoista). Tarjoile lämpimänä.

Tämä kastike muuten sopisi hyvin hieman kohmeisten marjojen kaveriksi...

2 kommenttia:

  1. Minä tein kohokasta blogin ensimmäisenä kesänä ja olin hieman tohkeissani. Kohokas onnistui ihan hienosti ja annoksia kiikutettiin kuvattavaksi ja siten syötiin antaumuksella. Myöhemmin, paljon myöhemmin huomasin, että uuni oli edelleen päällä, luukku auki :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana tarina! Ja nyt huomaan, että meillä on edelleen päärynät uunissa, vaikka ne olisi pitänyt ottaa vartti sitten pois...jestas!!!!!

      Poista