perjantai 27. helmikuuta 2015

"Ennen vanhaan" -täytekakku

Työpaikan ruokapöydässä käytiin mielenkiintoista täytekakkukeskustelua, johon osallistui niin kakkukonkaria kuin ensikertalaistakin ja kaikkea siltä väliltä. Itse olen harvoin saanut aikaan täytekakun, johon olisin täysin tyytyväinen. Kakun kostutus on minulle vaikeaa, ja kuorruttaminenkin ahdistaa. Eli mikään ei tunnu helpolta. Marsipaanikuorrutus on minulle kammotus enkä ole järin innostunut sokerimassastakaan. Pidän vanhanaikaisesta eli kermalla kuorrutetusta kakusta. Nykykakuissa näyttää useimmin olevan jokin moussetäyte, ja ruokapöytäkeskustelumme kakkuneitsyt miettikin, että mitä sinne ennen vanhaan laitettiin. No hilloa!

Tällä kertaa syntymäpäivänsankari toivoi hillakakkua. Pakasteesta löytyi pussillinen hilloja, joten toive oli helposti toteutettavissa. Tuli jopa ihan hyvää, niin kuin ennen vanhaan :)

Nykyvalikoimalla kakun tekeminen onnistuu täysin laktoosittomana.


HILLAKAKKU / LAKKAKAKKU (pienelle porukalle)

2 munaa
0,75 dl sokeria
1 tööttäys vaniljatahnaa pullosta (tai 1 tl vaniljasokeria)
0,75 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

maitoa kostutukseen


(siemenetöntä) lakkahilloa
n. 1,5 dl hilloja / lakkoja
2 dl kuohukermaa
1/2 prk maitorahkaa
1 tööttäys vaniljatahnaa pullosta (tai 1 tl vaniljasokeria)
2 tl tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kevyesti pieni kakkuvuoka. Jos haluat korkean kakun, käytä ihan pienen pientä kakkuvuokaa ja tee siihen korkeammat reunat leivinpaperin avulla.

Korotin vuoan reunoja reilusti leivinpaperilla.

Vaahdota kananmunat kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää ihan loppuvaiheesssa vaniljatahna, jos käytät sitä. Sekoita keskenään kuivat aineet (ja vaniljasokeri siis tässä vaiheessa, jos käytät sitä) ja lisää ne siivilän läpi muna-sokerivaahtoon. Sekoita varovasti ja lempeästi esim. lastan avulla, jottei vaahto laskeudu. Kaada taikina vuokaan ja paista 20-30 minuuttia, kunnes kakku on kypsynyt. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos siihen tarttuu taikinaa, on kakkupohja vielä raaka. Älä testaile liian aikaisin, koska kakku lässähtää. Jäähdytä kakkupohja.

Vaahdota kerma. Lisää joukkoon rahka, sokeri ja vanilja, ja sekoita hyvin. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Nosta ensimmäinen levy lautaselle ja kostuta sitä maidolla. Voit käyttää apuna lusikkaa tai pullasutia. Kokeile sormilla kostutuksen määrää, ettei tule liian märkää (tai jää liian kuivaksi). Levitä pohjan päälle pari ruokalusikallista (tai haluamasi määrä) hilloa ja ripottele päälle hilloja/lakkoja. Levitä päälle pari kukkurallista lusikallista kermavaahtoa. Nosta seuraava levy päälle ja toista toimenpiteet. Nosta lopuksi kolmas levy päälle, kostuta se, ja levitä senkin päälle vielä hiukan hilloa. Kuorruta kakku kermavaahdolla ja koristele haluamallasi tavalla.


6 kommenttia:

  1. Todella kaunis kakku! Ja nostalginen :) Nam! Kyllä mäkin syön paljon mieluummin perinteistä kermakakkua kuin jotain sokerimassajuttua, vaikka ne kauniita onkin. Meilläkin juhlitaan lähipäivinä synttäreitä, mutta laiskana ajattelin jättää kakun tekemättä... Ellei sitten joku tällainen pieni ja söpö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! Nostalgiaa hillakakussa tosiaan on. Kannatan pientä ja söpöä :)

      Poista
  2. No onpas se kyllä niin sievä. :) Minä kans pelkään täytekakun tekoa, en saa siitä tasaista ja se kuorruttaminen (varsinkin kermapursotukset) on yhtä tuskaa. Voinko tilata sinulta kakut seuraaviin juhliin? ;) Niin ja onnittelut synttärisankarille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tilauksesta, mutta tyydyn vuosittain noin kahden kakun tekemiseen kotioloihin :) Niissäkin on urakointia. Pursottaminen on jännittävää ja lopputulos naurattaa joka kerta makeasti. Männä viikonlopun sankarin puolesta kiitän onnitteluista!

      Poista
  3. Myöhästyneet onnittelut synttärisankarille! Viel Glück! Kakku näyttää herkulliselta, ja epäilemättä sitä olikin. Minä pääsin eilen viimein yhteen Hampurin sadoista (valehtelematta!) kahviloista, ja söin elämäni parasta omenapiirakkaa (valehtelematta!). Mikä täydellinen hapokkuus, oi, nam! Jos teidän lomasuunnitelmat ovat yhä auki, niin hopusti nyt herkuttelemaan Hampuriin! :)

    Tsüss!
    Tiina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sankari kiittää :)

      Käy syömässä useamman kerran sitä omenapiirakkaa, jotta voit analysoida koostumuksen ja leipoa sitä myös kotona! Me tullaan mielellään koemaistajiksi. Hauskaa Hampuria!

      Poista