lauantai 21. helmikuuta 2015

Muurahaiset puussa

Kiinalaisen ruuan kokkikurssilla Makukellarissa törmäsin ruokalajiin, josta en ollut ennen kuullutkaan: Ants Climb Tree. Se on perinteinen kiinalainen (sichuanilainen) ruokalaji, jossa vähäisellä lihamäärällä saadaan ruokittua enemmän ihmisiä. Nimi tulee siitä, että jauhelihamurut näyttävät (jostain kuvakulmasta katsoen) muurahaisilta. Ruoka osoittautui helpoksi tehdä ja maultaan todella hyväksi - ja vahvaksi. Sitä syötiin keitetyn riisin kanssa, mikä pehmensi makuja varovaisemmallekin chilinsyöjälle sopivaksi.


Ostin Makukellarista kiinalaista voimakkaan makuista soijapapukastiketta/-tahnaa, josta muurahaisruoka saa hyvän makunsa. Tavallisessa, edes hyvän valikoiman ruokakaupassa en ole tätä tahnaa nähnyt, mutta aasialaisissa marketeissa sitä varmaan on myytävänä. Ja kannattaa kysellä sen perään, ellei sitä heti hyllystä löydy. Makukellarissa ainakin kuulemma tilataan tuotteita myyntiin myös toiveiden mukaan.


ANTS CLIMB TREE eli JAUHELIHAA JA NUUDELIA KIINALAISITTAIN (4 annosta)

2 rkl kiinalaista tulista soijapapukastiketta (tällä määrällä tulee nenänniistotulista)
n. 100 g nauta-sikajauhelihaa (tai sika-nautaa)
1 rkl silputtua valkosipulia (ohjeessa oli vähemmän, mutta lupa viritellä omien mieltymysten mukaan)
1 rkl silputtua tuoretta inkivääriä (myös inkivääriä laitoin enemmän kuin ohjeessa)
2,5 dl kuumaa vettä
n. 70 g riisivermiselliä (ohjeessa oli vähän enemmän)
1 tl sokeria
n. 1 tl soijakastiketta
hiukan suolaa (tarvittaessa)
kevätsipulia koristeeksi
muutama tippa seesamiöljyä

Kuumenna paistinpannulla hiukan öljyä (esim. rypsiöljy käy hyvin). Laita pannulle chilipaputahnaa ja paista sitä muutaman minuutin ajan, kunnes pannulta alkaa nousta hyväntuoksuisia huuruja. Varo paistamasta liian kuumalla, ettei tahna pala. Lisää pannulle jauheliha ja jatka paistamista. Sekoita jauhelihaa koko ajan, jotta se murustuu kunnolla ja saa hyvin makua tahnasta. Kun jauheliha alkaa olla ruskistunut, lisää pannulle valkosipulit ja inkiväärit ja paista sekoitellen vielä hetki.

Lisää pannulle vesi, sokeri ja soijakastiketta. Anna kiehahtaa ja maista, tarvitseeko lisätä suolaa. Laita kiehuvaan liemeen vermisellit. Sekoittele ja anna vermisellien kypsyä ja imeä itseensä lientä. Vähennä lämpöä liedestä, jotta vermisellit eivät pala pohjaan kiinni. Kun vermisellit ovat pehmeitä ja liemi imeytynyt, nosta pannu pois liedeltä. Kaada ruoka tarjoiluastiaan. Ota sakset ja pätki pitkiä vermisellejä lyhyemmiksi.

Koristele ruoka silputulla kevätsipulilla ja muutamalla tipalla seesamiöljyä. Tarjoile keitetyn riisin kanssa. (Laita riisi kypsymään jo ennen kuin alat valmistamaan tätä ruokaa.)

11 kommenttia:

  1. Mmm tää oli niin hyvää! Ja tehty jo kertaalleen tässäkin keittiössä, eikä varmasti viimeistä kertaa :) Millonhan olisi kevätrullien vuoro??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ruoka on myös helppo tehdä ja sopii hyvin arki-illan ruuaksikin. Kevätrullien kimppuun seuraavaksi!

      Poista
  2. Oi tämä oli kyllä hyvää, lurps. Kävin muuten ravintolapäivänä Makukellarissa syömässä, oli silloinkin hyvät pöperöt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me tankattiin ravintolapäivänä Raatin tapasravintolassa, eikä jaksettu enää Makukellarin eväille.

      Poista
  3. Muurahaiset puussa oli kyllä hyvää! En ehkä kotikeittiössä keitä kaveriksi riisiä, kun jotenkin nuudeliruoka ei sitä minun mielestä kaipaa. Joku raikas salaatti olisi hyvä lisäke.

    Huomenna tätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin riisi oli kummallinen lisä tähän, mutta hassusti ihan toimiva kuitenkin.

      Poista
  4. Samaa riisiä ihmettelin itsekin. Mutta toisaalta mitä enemmän syön kiinalaista ruokaa Kiinassa, sitä enemmän pää pyörällä olen, miten sitä pitäisi syödä. Mielikuvani ovat muuttuneet matka matkalta. Kuullostaa mukavan helpolta arkiruoalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me Kiinassa käymättömät olemme onnellisen tietämättömiä kaikista sikäläisistä tavoista :)

      Poista