maanantai 6. heinäkuuta 2015

Oikein hyvänmakuiset sämpylät

Vapaa-/lomapäivän aamun piristykseksi voi pikkunäppärä emäntä tai isäntä leipaista maukkaat sämpylät. Toimitaan esimerkiksi niin, että laitetaan taikina pöhisemään, tyhjennetään tiskikone ja puuhastellaan tai ollaan puuhastelematta mitään, sitten täydennetään taikinaa ja kohotellaan, ja odotellessa veivataan chorizomunakas paistoa vaille valmiiksi, jonka jälkeen pätkitään taikina sämpylöiksi ja kohotellaan ja paistetaan yhtä aikaa kun munakaskin kypsyy. Helppoa kuin mikä! (Ainakin helpompaa kuin lukea monen rivin pisteetöntä kerrontaa.)

Saa näitä tehdä muutenkin kuin aamulla. Ovat niin hyviä, että maistuvat milloin vain. Hyvän maun "salaisuus" piilee esikuplittamisessa eli pienen juuren (voisiko sanoa "juurehkon") luomisessa. Taikina siis laitetaan alulle vähäisemmällä jauhomäärällä, ja kun kuplii kunnolla, lisätään loput jauhot ja vaivataan seos taikinaksi. Minä olen tehnyt näitä omasta päästä vedetyllä ohjeella vähäisemmällä ja suuremmalla jauhomäärällä. Tykkäsin ehkä enemmän löysemmän taikinan tuotoksista, joten laitan sen jauhomäärän. Testaa sinä oma mieltymyksesi!


MAUKKAAT SÄMPYLÄT (8-10 kpl)

3 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
vajaa 1 tl suolaa
1 tl hunajaa
3 dl vehnäjauhoja
vajaat 5 dl rouheisia sämpyläjauhoja
1 tl rypsiöljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, johon on lisätty myös suola ja hunaja. Lisää sekaan vehnäjauhot ja sekoita vispilällä tasaiseksi taikinaksi. Laita kulhon päälle leivinliina ja jätä taikina muhimaan reiluksi 20 minuutiksi (korkeintaan puoleksi tunniksi). Kun taikina on muhkean kuplivaa, lisää sämpyläjauhoja ja vaivaa taikina tasaiseksi. Lisää loppuvaiheessa myös tilkka öljyä. Anna taikinan nousta vielä noin 20 - 30 minuuttia. Kun taikina on kohonnut, kumoa taikina jauhotetulle leivonta-alustalle ja pyöritä siitä pötkylä. Leikkaa pötkö 8-10 osaan riippuen siitä, minkä kokoisia sämpylöitä haluat.

Kohota sämpylöitä pellillä leivinliinan alla 10-15 minuuttia. Paista sämpylöitä 225 asteessa, kunnes ne ovat saaneet hennosti väriä ja kumisevat kopautettaessa ontosti. Arvaattehan, että en muistanut taaskaan katsoa paistoaikaa... Söin nimittäin samalla sitä chorizomunakasta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti