maanantai 13. heinäkuuta 2015

Pannukakku / clafoutis

En osaa ranskaa juuri muutamaa tervehdystä enempää, mutta ostin rohkeasti juhannuksena Toulouseen suuntautuneelta työreissulta kolme ranskankielistä ruokalehteä. Paluumatkalla lentokoneessa selailin niitä, ja hämmästelin miten hyvin ruokaohjeita voi ymmärtää ilman kielitaitoakin. "Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen." tai "Raasta sitruunan kuori." Selvä peli, ei muuta kuin tekemään!

Kotona sitten kuitenkin nynnyilin ja tarkistin omin päin tekemiäni käännöksiä netin käännösohjelmalla. Ei juuri pahastikaan pieleen! Ja rohkaistuin erästä ohjetta mukaellen tekemään kirsikkaclafoutista eli ranskalaista kirsikkapannaria. Olen tehnyt aiemmin kirsikkapannukakkua suomalaisittain, ja se oli hyvää. Juhannuksena sitten kongressikaverini Hannelen kanssa maistelimme aivan erinomaista aitoa ranskalaista kirsikkapannaria eli clafoutista kivassa "teekahvilassa" (jossa oli hurjan houkutteleva valikoima erilaisia kotitekoisia kakkuja ja piiraita). Se vasta hyvää olikin!

Leipomani kirsikkacalfoutis oli täysin gluteeniton eli sopii hyvin keliaakikonkin ruokavalioon. Koostumus oli sen vuoksi tietysti melko tiivis, ja sitä ensin syödessäni vähän tuskailin. Maku oli kuitenkin hyvä, joten laitanpa ohjeen tänne blogiin. Vähensin sokerin määrää alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna ja muokkasin hiukan mantelijauheen ja Maizenan määrää. Kokeile ja maista, miten tämä sinulle sopisi.

Clafoutis jäi kuitenkin vielä vähän kutkuttelemaan takaraivoon ja päätiin ottaa uusintayrityksen raparperilla. Käytin tähän versioon myös vehnäjauhoja ja hiukan enemmän maitoa, ja tein leivonnaisen hiukan suurempaan vuokaan. Nyt tuli minulle mieluisampi koostumus. Nyt, kun kaupoissa on ihania meheviä tuoreita aprikooseja, houkuttelee tehdä clafoutis myös niistä...



* * *


KIRSIKKACLAFOUTIS (gluteeniton)

250 g kirsikoita
3 munaa
1 dl maitoa
3/4 dl sokeria + vähän lisää vuokaa varten
3/4 dl mantelijauhetta
3/4 dl Maizenaa
2 rkl sulatettua voita

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Voitele uunivuoka (n. 19 cm x 26 cm)ja ripottele pohjalle ja reunoille hiukan sokeria. Huuhtele kirsikat ja poista niistä kivet. Sekoita kulhossa munat ja maito, ja vispaa joukkoon kuivat aineet. Lisää lopuksi sulatettu voi ja sekoita. Kaada taikina vuokaan ja ripottele kirsikat päälle. Nosta vuoka uuniin ja paista 30 - 40 minuuttia tai kunnes clafoutis on kypsynyt ja saanut kauniin värin pintaansa.

* * *


RAPARPERICLAFOUTIS / RAPARPERIPANNUKAKKU

3 munaa
3 dl maitoa
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria (tai yksi tööttäys vaniljatahnaa pullosta)
1/2 dl mantelijauhetta
1 rkl Maizenaa
3/4 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita sulatettuna (tai nestemäistä margariinia)

4 dl raparperikuutioita

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita kulhossa munat ja maito, lisää muut aineet ja sekoita taikinaksi. Kaada taikina pienelle leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle (pienemmälle kuin uunin kokoinen pannu) ja ripottele raparperikuutiot päälle. Nosta pannu kuumaan uuniin. Paista 200 asteessa 35 - 40 minuuttia eli kunnes paistos on kypsä ja kauniin värinen. Nam!

* * *


P.S.: Yhden Toulouse-vinkin haluan antaa. Tai oikeastaan kaksi:

1) Ruokaile Chez Navarre -ravintolassa. Siellä ruokailu oli kuin olisi ollut kylässä jonkun luona. Istuimme samassa isossa pöydässä tuiki tuntemattomien kanssa, söimme alkuruokia pöytään katetusta valikoimasta, pääruoan haimme hellalta, ja jälkiruokapöydästä löysimme omat suosikkimme. Hetkeen emme pystyneet edes keskustelemaan keskenämme, söimme vain hiljaa ja nautimme hyvistä mauista.

2) Vuokraa käyttöösi polkupyörä. Kaupungissa on hyvin tiheässä pyöränvuokrauspisteitä, joista saat pyörän käyttöösi ja joihin voit jättää pyörän, kun vain olet ensin luottokortillasi maksanut vuokran (ja sieltä on tehty panttivaraus). Kaupungin autoilijat huomioivat hyvin pyöräilijöitä, ja pyörille on isoimmilla teillä omia kaistojakin. Kätevää ja mukavaa!

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköisiä clafoutiksia, minullakin on ollut mielessä kokeilla tätä. Söitkö näitä muuten lämpimänä vai kylmänä? On tosiaan jännä, että noita vieraakielisiä ruokalehtiä ymmärtää aika pitkälle vaikkei ko kieltä itse puhukaan. Ja onneksi on translaattori. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina! Syötiin sekä lämpimänä että kylmänä ja maistui molemmin tavoin. Kummankaan lisukkeena ei ollut kerma-/vaniljavaahtoa taikka jäätelöä, vaikka ne olisivat hyvin lisukkeeksi sopineetkin.

      Poista