sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Meksikon makuja yhdessä astiassa

Chili, savuisuus ja tumma suklaa toimivat hyvin yhteen. Meksikolaisessa uuniruuassa niihin yhdistellään paprikaa, perunaa ja broileria, ja lopputuloksena on kelpo uuniruoka yhden vuoan taktiikalla.

Pohjana tässä on keittiövelho Ottolenghin resepti, jota muokkailin sen mukaan, mitä meillä sattui olemaan ja mitä ei. Oikaisin paprikoiden paahtamisessa ja käytin purkillisen valmiiksi paahdettuja ja kuorittuja paprikoita. Savustettua ja kuivattua chiliä oli vain yksi kappale, joten avasin savupaprikajauhepurkin ja tupsautin sitä soosiin. Kanelitangot korvasin jauhetulla kanelilla. Bataattia meillä ei ollut, joten juurespuoli hoitui yksinomaan perunan voimin. Ohessa on ohje Kotiharmilan versioon, ja tuon edellä olleen linkin takaa löytyy Ottolengin resepti.


CHILI-SUKLAABROILERIA JA PERUNOITA (3 annosta)

Maustekastike:
1 prk (290 g) paahdettuja paprikoita
2 tl kanelia
1 chipotle-chili
vajaa 1 tl savupaprikajauhetta (mallia "hot")
3 valkosipulinkynttä
2,5 tl valkoviinietikkaa
2,5 tl fariinisokeria
3 rkl oliiviöljyä
1,5 tl suolaa
20 g tummaa suklaata raastettuna (laitoin 86 % suklaata)

3 isoa broilerinkoipea
suolaa

5-6 perunaa
1 iso punasipuli

korianteria tai lehtipersiljaa koristeluun

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Laita kuivattu chili likoamaan kiehuvan kuumaan veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Pese sillä välin perunat huolella harjan kanssa, ja kuori ja paloittele sipuli lohkoiksi. Kun chili on vähän pehmennyt, poista siitä kanta ja paloittele chili.

Valmista maustekastike surauttamalla kastikkeen ainekset suklaata lukuunottamatta sauvasekoittimella tahnaksi. Lisää lopuksi suklaa ja sekoita.

Irrottele sormin broilereista nahkaa irti lihasta, jotta kastike pääsee maustamaan lihaa paremmin. Nahan alle voi heittää myös ripauksen suolaa. Sekoita isossa kulhossa kastike broilereihin, perunoihin ja sipuleihin. Nosta kaikki uunivuokaan, broilerit nahkapuoli päällepäin. Heitä kulhon pohjalle jäänyt kastike mukaan vuokaan. Minä raastoin koko komeuden päälle vielä hippusen tumma suklaata.

Kypsennä broilereita ja perunoita 200-asteisessa uunissa reilun tunnin ajan, kunnes molemmat ovat kypsiä. Meillä vuoka oli uunissa 1 h 15 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti