tiistai 20. syyskuuta 2016

Mifua kahdella mantereella


Nyt pukkaa monesta tuutista lihan korvikkeita, joita kiinnostaa kokeilla. Meillä syödään kasvisruokaa useamman kerran viikossa ja tähän asti on selvitty (ja ruokaisuutta saatu) oikein hyvin esimerkiksi erilaisia papuja ja tofua käyttämällä, mutta vaihtelu virkistää. Ja ruokabloggarilla kokeilunhalua riittää!

Härkis on vielä kokeilematta, mutta nyhtökauraa ja Mifua on testattu. Nyhtökauran löytäminen Oulun kokoisessa kaupungissa on onnenkauppaa, ja minulle paketin kuljetti parinkymmenen kilometrin päästä työkaveri - kiitos kuriirille! Mifua on paljon helpompi löytää. Meidän lähikaupassamme sitä on asemoitu raejuustojen viereen. Loogista, sillä onhan se ulkonäöltään ja koostumukseltaankin vähän samankaltaista. Raejuusto maistuu meille molemmille, ja sen vuoksi innostuin Mifuakin testaamaan. Rasiassa on vähän reilut 300 g ruokaraetta, ja se riitti kahden hengen taloudessa kahteen ruokaan. Toinen ruoka sijoittuu makumaailmaltaan Aasiaan, toinen Meksikoon.

Mifu oli ok, ja todennäköisesti ostan sitä uudelleenkin. Pitää vähän testailla, mihin se parhaiten sopii. Mukavaa Mifussa on se, että siihen tulee paistettaessa kiva paistopinta.

Nyhtökaura oli niin erilainen tuote kuin ruokarae, että niiden vertailu ei oikeastaan kannata. Me söimme nyhtökauraa tortillalättyjen välissä kasvisten ja guacamolen kera. Lämmitin valmiiksi maustetun tuotteen pannulla, ja lisäsin sekaan hiukan valkosipulia, juustokuminaa ja vettä (jotta tulee mehukkaampaa). Saimme vatsamme tehokkaasti täyteen ja maku oli hyvä. Tätäkin voi ostaa uudelleen - jos sattuu hyllyssä olemaan.

Tässä ohjeet wokkiin ja kaalikeittoon:


MIFU-KASVISWOKKI (pari annosta)

öljyä
1 sipuli
puolikas pienestä kukkakaalista
150 g ruusukaalta
2 porkkanaa
1 rkl tuoretta inkivääriä silputtuna
2 valkosipulinkynttä
puolikas vihreä chili (tai maun mukaan)
n. 150 g Mifu-ruokaraetta
2-3 rkl soijaa
2 rkl osterikastiketta
1 tl hunajaa

Suikaloi sipuli. Paloittele kukkakaalinpuolikas sopiviksi paloiksi. Poista ruusukaalien kannat ja siivuta kaalinpäät. Silppua inkiväärinpala ja valkosipulinkynnet sekä chili (jätä siemenet ja siemenkiinnikkeet, jos haluat enemmän potkua).

Kuumenna wokissa tai paistinpannulla vähän öljyä ja heitä kasvikset kuumalle pannulle paistumaan. Paista sekoitellen reippaassa lämmössä ja lisää ruokarae sekaan jo melko varhaisessa vaiheessa, jotta sekin ruskistuu. Kasviksiinkin saa tulla väriä. Kasvisten on hyvä jäädä napakoiksi, joten älä kypsennä ja pehmennä niitä liikaa. Lisää pannulle soijakastike, osterikastike ja hunaja, ja sekoita hyvin. Anna ruuan muhia vielä muutaman minuutin ajan, jotta kasvikset imevät makuja. Sekoita välillä. Soijakastikkeen määrällä voit säädellä ruuan suolaisuutta, joten laita sitä ensin vähän ja lisää tarvittaessa.

* * *


MIFU-KAALIKEITTO MEKSIKON HENGESSÄ

öljyä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
3 porkkanaa viipaloituna
1 tl juustokuminaa
1/3 tl savupaprikajauhetta (hot)
1 paprika (värillä ei väliä) pieneksi kuutioituna
n. 250 g savoijinkaalta (tavallisellakin pärjää) ohuelti suikaloituna
1 tlk tomaattimurskaa
2 tölkillistä vettä
1 tl tummaa balsamiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
suolaa, mustapippuria
1/2 rasiaa Mifu-ruokaraetta

Kuumenna kattilanpohjalla hiukan öljyä ja heitä sinne paistumaan sipulit ja porkkanat. Lisää joukkoon juustokuminaa ja vahvaa savupaprikajauhetta (jos käytät miedompaa savupaprikajauhetta, niin voit laittaa sitä vähän enemmänkin). Sekoita, anna paistua ja lisää sekaan paprikakuutiot ja kaalisuikaleet sekä tomaattimurska ja vesi. Mausta hunajalla ja balsamiviinietikalla sekä suolalla ja muutamalla rouhaisulla mustapippuria. Suolan määrän voit säätää mieleiseksesi.

Anna keiton kiehua vartin verran ja tarkista maut. Mifun voi lisätä keittoon sellaisenaan loppuvaiheessa. Minä kuumensin pannulla vähän öljyä ja ruskistin ruokaraetta ennen kuin lisäsin sen keittoon.


Lopuksi vielä kuva nyhtökauratäytteestä tortillalätyllä. Maistui!

* * *

Eikä ollut sponsoria. Ihan ite omin rahoin maksoin nämä tuotteet :)

10 kommenttia:

  1. Meillä on taas testattu härkistä, mutta mifu ja nyhtis ovat vielä testaamatta.

    VastaaPoista
  2. Se vielä, että kiva kuulla, että mifu maistui. Siitä on kuulunut niin monenmoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos tykkää juustosta, ja narskujuustosta (kuten halloumista ja leipäjuustosta), niin Mifun rakenne on jees. Jos ei, niin sitten tökkää :) Minusta se sopi noihin molempiin täydentävänä osana kivasti, mutta en ehkä lähtisi bologneseen kokonaan jauhelihaa sillä korvaamaan...

      Poista
  3. Mulla on kotikeittiössä testaamatta vielä nämä kaikki! Nyhtistä olen sentään maistanut, härkistä ja mifua en laisinkaan mutta tarkoitus olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ajattelin vielä Härkiksen testata. Aika näyttää, jääkö joku tai jotkut näistä säännölliseen käyttöön...

      Poista
  4. Kiitos mifu-ohjeista, tuo wokki pääsee ehdottomasti kokeiluun. Perheemme testasi nyhtökauraa tässä aiemmin, eikä hirveästi tykännyt. Piti upottaa reiluun tomaattikastikkeeseen, jotta se meni alas. Rakenteessa oli tortillan välissä sellaisenaan jotain vastenmielistä mutta kun ympärillä oli kastike (tein kesäkurpitsalasagnen) niin purutuntuma oli miellyttävämpi. Wokkiruuat on lapsen suosikkeja, joten sen ohjeen testaan heti! Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Hanna! Kiva, kun kiinnostuit ohjeesta. Minustakin tuo nyhtökaura oli vähän kuivaa...

      Poista
  5. Myönnän, että suhtaudun Mifuun tosi ennakkoluuloisesti. Kaverini pääsi raatiin testimaistamaan tätä ennen lanseerausta, eikä hänen arvionsa mausta ja koostumuksesta ollut kauhean mairitteleva. Enpä tiedä. Syönhän minä raejuustoakin, mutta assosioin paistetun juuston tosi voimakkaasti halloumiin, joka on varmasti herkullisempaa. Pitäisikö antaa mahdollisuus?

    -Savusuolaa, Janica

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ajattelen aina, että pitää testata itse. Ihmisillä on niin kovin erilaisia mieltymyksiä sekä makujen että koostumusten suhteen, joten parasta kokeilla, miten tuote sopii omiin mieltymyksiin. Nyt siis testikeittiö pystyy, Janica :)

      Poista